8 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

România continuă să fie în prima linie de sprijin pentru Ucraina. Peste 620.000 de cetățeni ucraineni au ajuns în România de la începutul războiului.

România continuă să fie în prima linie de sprijin pentru Ucraina. Solidaritatea românilor este apreciată și recunoscută la nivelul instituțiilor europene care lucrează la un mecanism rapid și integrat de decontare a cheltuielilor autorităților și ale românilor care și-au deschis casele pentru refugiați. Peste 620.000 de cetățeni ucraineni au ajuns în România de la începutul războiului

Cetățenii ucraineni au primit cazare, hrană și produse de strictă necesitate, asistență medicală, transport, asistență în obținerea actelor sau a locurilor de muncă. Peste 1.000 de elevi ucraineni sunt înscrişi în şcolile româneşti şi 50 de cadre didactice din Ucraina predau acum în România.
Guvernul a trimis primele cereri de decontare către Bruxelles. Vom identifica în continuare modalităţile de finanţare din fonduri europene pentru gestionarea refugiaţilor.


România găzduiește la Suceava hub-ul umanitar pentru Ucraina, de unde au plecat până acum peste 125 de transporturi cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și alte state membre ale UE, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Solidaritatea românilor – voluntari, ONG-uri și autorități – a pus România în prima linie de sprijin, chiar de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Amintim aici și efortul diplomatic constant în criza refugiaților, efort al președintelui Iohannis, al Guvernului Ciucă.


Ministerele direct responsabile, în coordonare cu autoritățile locale, centralizează zilnic datele privind efortul românesc în criza refugiaților, care ajunge la o primă evaluare la peste 30 milioane euro. 

Guvernul a stabilit mecanismul de decontare către românii care și-au deschis casele pentru ucrainenii fugiți din calea războiului, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. 

De asemenea, Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma este de 50 de lei/zi.

Citește și: