OFICIAL: Istoria Comunismului în România – disciplină obligaorie pentru liceu

În cadrul Forumului Educației organizat anul trecut la Iași, în prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, am propus, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, ca “Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educației.


Este oficial: în LEGEA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR „ROMÂNIA EDUCATĂ”, Istoria Comunismului în România va fi disciplină obligaorie pentru liceu!

Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în țările NATO, în contextual în care avem nevoie de narațiune puternică care să întărească România de mâine, consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată față de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. 

După 32 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. 

Manipularea istoriei a servit la menținerea puterii elitelor comuniste și a sistemului totalitar. 

De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuți după postcomunism despre istoria regimului totalitar. 

Această educație va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, narațiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democrație. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o narațiune și care lipsește cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist


Cu Ligia DECA, Ministrul Educației, am colaborat îndeaproape pentru ca Istoria Comunismului în România să fie disciplină obligatorie pentru liceu.

Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. 

Educația este cea mai eficientă armă împotriva falselor narațiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani și arată amploarea revalorizării comunismului. 

Și este evident și cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori și crime. 

Istoria Holocaustului și Istoria Comunismului, astăzi, ocupă un loc precar în manuale. Vedem în spaţiul public din ce în ce mai multe atitudini, declaraţii sau manifestări antisemite, rasiste, xenofobe sau negaţioniste sau din ce în ce mai multă nostalgie față de regimul comunist – un regim criminal și ilegitim. 

Noi nu pregătim doar oameni pentru piaţa muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetăţeni într-o democraţie, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educaţia este singurul antidot la ignoranţă, totalitarism, antisemitism şi xenofobie


Citește și: