3 1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Vizită oficială în SUA pentru a promova interesul României și Iașului în cea mai mare și importantă economie globală!

Întrevedere cu guvernatoarea statului Arizona, Katie Hobbs

În această perioadă, alături de o delegație a Parlamentului României din care mai fac parte, Ben-Oni Ardelean, Ștefan Mușoiu, mă aflu în Statele Unite ale Americii unde avem întâlniri cu înalți oficiali, congresmeni, diplomați, reprezentanți ai administrației centrale și oameni de afaceri.

Cu acest prilej am avut o întrevedere cu guvernatoarea statului Arizona, Katie Hobbs, primul asistent social care a fost ales guvernator al unui stat din SUA și a cincea femeie care a condus statul Arizona. Este specializată în problematica violenței domestice și a lucrat pentru unul dintre cele mai mari centre pentru victimele violenței domestice din țară.  În trecut, Hobbs a fost aleasă în Camera Reprezentanților din Arizona în 2010 și în Camera Senatului în 2012. În 2015-2019 a fost lider al minorității din Senat iar în 2018 a devenit secretar de stat al Arizona. Am discutat despre relația dintre România și SUA și mai ales despre cum putem aduce investitori din Arizona în România, în contextul în care, în următoarele luni va fi operațional biroul de comerț al statului Arizona de la București.  Totodată, am discutat cu partea americană despre comunitatea românească din SUA, despre poziția geostrategică a României în contextul actual și viitor și despre rolul SUA în securitatea Flancului Estic. Astăzi, România și SUA împărtășesc angajamentul de a consolida relațiile noastre bilaterale, relația transatlantică, precum și securitatea în regiunea Mării Negre și ordinea internațională bazată pe reguli democratice.

 












Întrevedere cu membrii International Trade Committee ai statului Arizona

În SUA, alături de delegația Parlamentului României, am avut o întrevedere cu membrii International Trade Committee ai statului Arizona, respectiv directorul David Cook, directorul adjunct Justin Wilmeth, rep. Leo Biasiucci, rep. Tim Dunn, rep. Melody Hernandez, rep. Mariana Sandoval, rep. Stacey Travers și Luca Moldovan, analist pe probleme legislative. La întâlnire au mai participat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru și reprezentanți ai mediului de afaceri.Am discutat cu partea americană despre despre oportunitățile pentru noi parteneriate, având în spate succesul misiunilor comerciale din anii trecuți, respectiv perspectiva înființării unui birou comercial regional Arizona în România.De partea cealaltă, conducerea International Trade Committee a reiterat necesitatea consolidării legăturilor economice dintre Arizona și România, recunoscând importanța colaborării în contextul global actual.Această bună colaborare între cele două state se traduce prin cifre clare: la 30 septembrie 2023, în România operau 8.647 societăți comerciale cu capital american, reprezentând 3,5% din totalul firmelor cu capital străin înregistrate în țara noastră. Volumul total al investițiilor pe piața din România cu proveniență din Statele Unite, la aceeași dată, a însumat 1.269,98 milioane USD, Statele Unite ale Americii ocupând locul 13 în clasamentul pe țări de rezidență al investitorilor în societățile comerciale cu participare străină la capitalul social, cu o pondere de 1,97% din totalul capitalului străin subscris.







Vizită la Biserica Ortodoxă Ioan Botezătorul din statul Arizona

În Statele Unite ale Americii, alături de colegii mei din delegația Parlamentului României, am efectuat o vizită la Biserica Ortodoxă Ioan Botezătorul din statul Arizona. Biserica a fost înființată ca parohie în anul 1983 iar actuala clădire a a fost inaugurată în 2001.Ceea ce vedem astăzi aici este rezultatul în timp al efortului unei comunități de credincioși care inițial, prin forțe proprii, a construit o sală mai mică unde aceștia își desfășurau activităţile culturale şi sociale până au reuşit să-şi construiască adevărata Biserică.Biserica Ortodoxă Ioan Botezătorul din statul Arizona este de asemenea un centru cultural şi social care încearcă să menţină limba şi tradiţiile strămoşeşti.Părintele Adrian Grigoraș, alături de conducerea bisericii a organizat mai apoi un prânz pentru credincioși, unde am avut prilejul de întâlni o parte din comunitatea română de aici.

 








Întâlnire spirituală cu o parte a comunității românești la Biserica Penticostală Happy Valley

 

Alături de colegii mei din delegația Parlamentului României și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, am avut o întâlnire spirituală cu o parte a comunității românești la Biserica Penticostală Happy Valley, Arizona.Istoria acestei biserici a început în 1987, când un grup de credincioști a decis să achiziționeze o mică proprietate de 2,5 acri iar în luna iulie a aceluiași an, au fost create planuri pentru construirea unei case de rugăciune și închinare. La acea vreme, biserica era formată din doar 24 de familii la acea vreme. Astăzi, Biserica Penticostală Happy Valley are o comunitate de sute de credincioși.Îi mulțumesc pastorului Cornel Avram pentru această invitație de a fi alături de comunitatea credincioșilor români de aici. Pentru noi, această vizită a însemnat o mărturie a forței spirituale și a unității care transcend granițele geografice și culturale.

 








Vizită la Biserica Grace Fellowship alături de zeci de credincioși români din statul Arizona

Misiunea Bisericii Grace Fellowship este să ajute oamenii să crească spiritual, să se descopere și să își desăvârșească iubirea prin unitate și sprijin reciproc. Prin diferite programe și inițiative de sensibilizare, Biserica Grace Fellowship are un impact pozitiv asupra vieții a nenumărate persoane și familii. De la oferirea de sprijin și îndrumare celor nevoiași, până la promovarea schimbului cultural și promovarea sentimentului de apartenență, aceste inițiative reprezintă coloana vertebrală a comunității spirituale.Ce am apreciat foarte mult aici este modul în care pastorul Gheorghe Boanta și colectivul ecleziastic se implică în dezvoltarea copiilor, adolescenților și a cuplurilor tinere, prin programe special concepute pentru aceștia.Mă bucur de fiecare dată să găsesc, în SUA, comunități de români care își găsesc unitatea prin credință, cultură și empatie.







Întâlnire, împreună cu delegația Parlamentului României și Ambasadorul României în SUA cu Ben Toma, un român în inima politicii americane.

Ben Toma este Președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona și cel mai înalt oficial de origine română în politica SUA.  Ben Toma, un exemplu de succes și dedicare, se pregătește să candideze în noiembrie pentru Congresul federal al SUA. Aceasta ar putea fi prima dată când un român va face parte din cel mai puternic și influent parlament din lume. Născut în Cluj și emigrat în SUA la vârsta de 9 ani, Ben Toma a devenit o figură emblematică în politica americană, acum la al patrulea mandat în legislativul statului Arizona. Ben Toma ne-a povestit despre rolul său activ în comunitatea românească din Arizona, unde trăiesc aproximativ 80.000 – 90.000 de români.  Am fost impresionat de povestea sa personală, de la succesul său în politica americană până la gestionarea unei afaceri de succes în imobiliare alături de soția sa. Suntem mândri de Ben Toma și de tot ce reprezintă el pentru comunitatea românească. Succesul său este o sursă de inspirație și un exemplu strălucit al legăturii puternice între România și SUA.



Întrevedere cu Rep. Jim Baird (R-Indiana), membru în Comisia pentru Agricultură, Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Știință, Spațiu și Tehnologie din Camera Reprezentanților

Congressman Baird este un veteran decorat în războiul din Vietnam pentru serviciul său în armata americană și rolul decisiv în misiunile de război. După ce s-a întors din Vietnam, congresman Baird a obținut o diplomă de doctorat de la Universitatea din Kentucky în nutriție monogastrică. Astăzi, România și SUA împărtășesc angajamentul de a consolida relațiile noastre bilaterale, relația transatlantică, precum și securitatea în regiunea Mării Negre și ordinea internațională bazată pe reguli democratice. Parteneriatul Strategic RO-SUA este și rămâne unul dintre principalii piloni ai politicii externe și de securitate a României. Am discutat cu congressman Baird despre oportunitățile pentru investitorii americani în România, mai ales în agricultura românească dar și despre criza cerealelor provocată de războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina. Potrivit datelor publice ale guvernului american, în anul 2022 a fost înregistrat un record al schimburilor comerciale dintre cele două țări, cu un volum de 5,13 miliarde de dolari. Excedentul comercial al României față de SUA a însumat 2,4 miliarde de dolari în 2022, față de 1,5 miliarde de dolari în 2021.

Participare, la Washington, la tradiționalul Național Prayer Breakfast, cel mai mare eveniment internațional de celebrare a credinței

Anul acesta au participat la acest eveniment istoric reprezentanți din peste 130 de state, parlamentari din zeci de țări, șefi de state, miniștri și prim miniștri, diplomați, oameni de afaceri etc. Fondatorul National Prayer Breakfast a fost Abraham Vereide iar acest eveniment continuă să aibă loc începând cu anul 1953. Este conceput pentru a fi un forum al elitei politice, sociale și de afaceri, pentru a-i aduna să se roage împreună.  Acest mic dejun cu rugăciune a fost anual găzduit de membrii Congresului Statelor Unite și organizat în numele lor de către organizația creștină Fellowship Foundation, până în 2023 iar din 2024 este organizat de National Prayer Breakfast Foundation. Punctul central al acestei întâlniri a fost, așa cum a subliniat președintele Joe Biden în discursul său, un apel pentru pace pe fondul războiului din Gaza și din Ucraina.







Întrevedere cu Rep. Betty McCollum (D – Minnesota), membră în Comisia pentru alocări bugetare, ranking member în Subcomitetul pentru apărare

Betty McCollum este o susținătoare puternică a drepturilor omului, diversității sociale și culturale și a egalității de gen. De asemenea, McCollum susține inițiativele care apără interesele persoanelor în vârstă și sprijină organizațiile care împărtășesc misiunea de a asigura dreptatea socială și economică și drepturile civile depline pentru toți cetățenii, astfel încât aceștia să se poată bucura de o viață demnă și un trai decent. Am discutat cu Betty McCollum despre situația din regiune și efectele războiului provocat de Federața Rusă dar și perspectiva unor viitoare pachete financiare pentru sprijinirea Ucrainei.  De asemenea, am subliniat importanța întăririi cooperării și comunicării strategice în cadrul comunității internaționale pentru a identifica cele mai eficiente modalități de combatere a propagandei și dezinformarii promovate de Moscova în regiune.



Întrevedere la Congresul SUA cu Rep. Nathaniel Moran (R – Texas), membru în Comisia de afaceri externe și Comisia juridică

Am discutat cu Nathaniel Moran despre angajamentul de a consolida relațiile bilaterale între România și SUA, relația transatlantică, precum și securitatea în regiunea Mării Negre și ordinea internațională bazată pe reguli democratice. Parteneriatul Strategic RO-SUA este și rămâne unul dintre principalii piloni ai politicii externe și de securitate a României. De asemenea, continăm discuțiile despre susținerea programului Visa Waiver, obiectiv critic pentru Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US și faptul că țara noastră este cel mai de încredere partener al Statelor Unite pe flancul estic. Acest program va facilita accesul în interes turistic, educațional și de afaceri pentru cetățenii români.



Participare la un prânz internațional organizat la Biblioteca Congresului American cu parlamentari din Europa, SUA, Asia, America de Sud

Acest eveniment ne-a oferit oportunitatea de a discuta cu omologi parlamentari din mai multe state ale lumii despre contextul geopolitic actual și despre cum putem contribui la consolidarea democrațiilor, protejarea drepturilor, libertăților și a valorilor care ne unesc, respectiv combaterea propagandei ruse și a influenței pe care aceasta încearcă să o extindă în zona Mării Negre.



Întrevedere cu Rep. Dan Newhouse (R – Washington), membru în Comisia pentru alocări bugetare și Comisia specială privind competiția strategică cu Partidul Comunist Chinez

Rep. Dan Newhouse este un politician cu experiență și specialist în domeniul agricol, reprezentând Districul 4 din Washington în Congresul american.  De asemenea, Dan Newhouse a susținut pachetul de sprijin financiar în valoare de 14 miliarde de dolari pe care SUA l-a acordat Ucrainei pentru a se apăra în războiul provocat de Federația Rusă. Am discutat cu Dan Newhouse despre situația războiului din Ucraina și a conflictului dintre Israel și Hamas, dar și despre eforturile de combatere a influenței Chinei și Federației Ruse în Europa de Est. România a sprijinit și va sprijini pachetele de sancțiuni împotriva entităților și persoanelor responsabile de agresiunea împotriva Ucrainei.  De asemenea, partea română a subliniat că balanța provocărilor pe care China le prezintă în relația sa cu UE și statele membre, precum România, este într-o continuă schimbare, ceea ce presupune un efort continuu de regândire.



Participare la un dejun de lucru cu Alina Polyakova, președinte & CEO CEPA și Catherine Sendak, directorul CEPA pentru securitate transatlantică

Misiunea CEPA, instituție de politică publică echidistantă și nonprofit, este de a asigura o alianță transatlantică puternică și durabilă, bazată pe valori și principii democratice, cu viziune strategică, previziune și impact politic. Prin cercetări, analize și programe de ultimă oră, oferă oficialilor și agențiilor guvernamentale informații noi despre energie, securitate și apărare.CEPA analizează îndeaproape războiul din Ucraina și urmările socio-economice ale conflictului în întreaga lume, fiind și principalul subiect al discuțiilor noastre.În cadrul discuțiilor, experții CEPA au apreciat în mod deosebit rolul esențial al României în regiune și au evidențiat evoluția impresionantă în mediile de reflecție strategică americane, Congres și Administrație a conștientizării necesității și importanței unei strategii americane pentru regiunea Mării Negre.







Participare la o recepție specială găzduită de Ambasadorul României în Statele Unite

 

În vizita oficială din SUA, unde mă aflu alături de colegii deputați din Parlamentul României pentru a întări relațiile româno-americane și să ne facem vocea auzită pe plan internațional, am participat la o recepție specială găzduită de Ambasadorul României în Statele Unite.Evenimentul a fost organaizat cu ocazia participării românilor și delegațiilor la Micul Dejun cu Rugăciune din capitala Washington DC.Micul Dejun cu Rugăciune de la Washington DC – o tradiție care aduce împreună lideri din toată lumea pentru a reflecta și a se ruga împreună.

Gala Romontana 2024: Românii de pe ambele maluri ale Prutului sunt recunoscuți în SUA pentru profesionalismul lor în industria transportului

Am participat la Gala Romontana 2024, un eveniment care marchează eforturile și succesul asociației Romontana în industria de transport din America de Nord.

Romontana este o organizație non-profit dedicată susținerii și protejării intereselor companiilor de transport românești și moldovenești din SUA și Canada. Prin munca lor, Romontana oferă o voce puternică și unită pentru membrii săi în industria de transport, promovând excelența, inovația și integritatea.

Participarea la această gală a fost o ocazie de a celebra realizările impresionante ale comunității noastre de transportatori si un moment de a recunoaște importanța colaborării și susținerii reciproce într-o industrie atât de vitală.

Românii noștri dau dovadă de pasiune, dedicare și solidaritate. Împreună, ei nu doar că navighează prin provocările industriei, dar setează și standarde înalte de profesionalism și responsabilitate socială.

Felicitări tuturor și un mare mulțumesc întregii echipe Romontana pentru invitație și pentru eforturile lor remarcabile de a uni și reprezenta comunitatea româno-moldovenească în transporturile nord-americane.

Sunt mândru să văd cum compatrioții noștri contribuie semnificativ la industria de transport din America de Nord și sunt încrezător că, împreună, vom continua să creștem și să ne depășim limitele.












Citește și: