Vizita amazon - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Vizită la noul sediu Amazon din Virginia, al doilea cel mai mare sediu Amazon din SUA, unde am discutat despre extinderea investițiilor companiei în România

În delegația oficială din SUA din această perioadă, avut ocazia unică de a vizita noul sediu Amazon din Virginia, SUA. Acesta este al doilea cel mai mare sediu al companiei, după cel din Seattle, și este o adevărată fortăreață a inovației și tehnologiei. 

Aici, 16.000 de angajați vor lucra în două clădiri complet echipate, creând produse și servicii care vor ajunge în casele și afacerile oamenilor din întreaga lume.

Prezența Amazon și AWS în România

Amazon și AWS au o prezență semnificativă în România, cu peste 4000 de angajați în trei locații: Iași, București și Timișoara. În 2023, Amazon Development Center a deschis noi centre la Iași și Timișoara, marcând o extindere semnificativă a prezenței companiei în țara noastră. 

Din 2021, România găzduiește și un birou AWS, care se concentrează pe tehnologii cheie de cloud computing, cum ar fi Cloud, Inteligență Artificială, Securitate cibernetică, Internet of Things, Quantum Computing și altele.


Impactul Amazon și AWS asupra IMM-urilor și educației din România

Amazon și AWS au un impact profund asupra mediului de afaceri și a sistemului de învățământ din România. Peste 1300 de IMM-uri din România folosesc serviciile Amazon pentru afacerile lor, ajungând la sute de milioane de potențiali clienți din întreaga lume. În plus, AWS investește și susține sistemul de învățământ românesc prin programul AWS Academy. 

Acest program cuprinzător de dezvoltare a competențelor în cloud computing este destinat studenților și include instituții de învățământ de top din țară.


Colaborarea cu instituțiile din România

Amazon și AWS au un dialog constructiv cu instituțiile din România. În februarie, AWS și Ministerul Finanțelor au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a sprijini transformarea digitală a sistemelor bancare, financiar-bancare, fiscale și vamale. 

În cadrul acestui Memorandum, AWS va împărtăși cunoștințe despre cele mai recente tendințe în tehnologia cloud, inteligență artificială și Big Data, și va lucra împreună cu Ministerul pentru a identifica și a veni în întâmpinarea nevoilor de formare.


Rolul Amazon și AWS în dezbaterile europene

Amazon și AWS sunt interesate ca România să fie mai activă în dezbaterile europene pe marginea dosarelor digitale importante. Companiile de tehnologie americane precum Amazon și AWS pot contribui la avansul tehnologic al Europei, având un rol important în contextul geopolitic actual. 

În acest moment, există riscul ca unele dintre reglementările europene să creeze bariere pe piața europeană pentru companiile americane, iar acest lucru poate avea efecte negative pe termen lung asupra capacității de inovație și reziliență.


Amazon și AWS în contextul războiului din Ucraina

În contextul războiului din Ucraina și creșterii rezilienței regionale, serviciile de cloud comercial s-au dovedit a fi esențiale. 

Datele a 42 de autorități guvernamentale, 24 de universități, cea mai mare școală de predare la distanță K-12, cea mai mare bancă din Ucraina și zeci de alte companii din sectorul privat au fost salvate și protejate în cloud-ul AWS. 

Amazon a oferit Ucrainei și ajutoare financiare, în valoare de peste 75 de milioane de dolari, încă de la izbucnirea războiului.


Necesitatea stabilității și predictibilității fiscale

Pentru a continua investițiile în România, companiile au nevoie de stabilitate și predictibilitate fiscală. 

Discuțiile recente cu privire la schimbările de politică fiscală au dus la apariția unei stări de îngrijorare din partea mediului privat. Astfel de schimbări vor avea un impact negativ asupra capacității de inovare a României.


Angajamentul Amazon și AWS

Amazon și AWS își reafirmă angajamentul de a continua să sprijine guvernele din regiune cu privire la agenda lor de transformare digitală și securitate cibernetică, astfel încât să devină mult mai reziliente în contextul geopolitic actual.


Citește și: