17 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului de la Yad Vashem, Ierusalim

Muzeul memorial al Holocaustului de la Yad Vashem nu este un loc ușor de vizitat din punct de vedere emoțional.  De fiecare dată când vin aici, impactul este aproape același. Este probabil cea mai înfiorătoare experiență care arată amploarea Holocasutlui, a celei mai mari tragedii din toată istoria globală. Construit in interiorul compexului de la Yad Vashem, pe versanții Muntelui Amintirii, la marginea Ierusalimului, muzeul are 9 galerii teribile de fotodocumente, filme, opere de artă, artefacte personale și explicații istorice care prezintă Holocaustul într-o manieră exhaustivă, de la viața comunităților europene evreiești, până la Holocasut și, ulterior, la refacerea acesteia după 1945 și 1948, odată cu fondarea statului Israel.  Folosește o gamă largă de materiale multimedia, inclusiv fotografii, filme, documente, scrisori, opere de artă și obiecte personale găsite în lagăre și ghetouri. Yad Vashem este un loc care nu este distractiv de vizitat.

Complexul de la Yad Vashem, deschis inițial în 1953 și completat în decenii cu noi centre și facilități, are o serie de alte monumente printre care Sala Comemorării, unde cenușa celor uciși este îngropată și o flacără veșnică este aprinsă pentru etenrnitate și aducere aminte. 

De asemenea, aici mai există Yad Layeled, memorialul copiilor, realizat în memoria celor peste milion și jumătate de copii evrei care au pierit în Holocaust. 

Totodată, Memorialul Deportaților, reprezentând un vagon de cale ferată, poate fi vizitat. 

Aceasta îi comemorează pe cei care au fost deportați. N

Nu în ultimul rând „Aleea Drepților dintre Popoare” are peste 2.000 de arbori în onoarea non-evreilor care și-au riscat viața pentru a-i salva pe evrei de sub oroarea nazistă.
Citește și: