181 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Vizită în SUA pentru a pleda pentru prioritățile României și pentru a prezenta oportunitățile și beneficiile parteneriatului strategic.

Încep o nouă vizită în Statele Unite ale Americii pentru a pleda pentru prioritățile României și pentru a prezenta oportunitățile și beneficiile parteneriatului strategic.  Țara noastră merită cu prisosință să fie cât mai des promovată și susținută, să fie cunoscută și admirată pentru tot ce face merituos și bun în regiune în actualul context economic și geopolitic! Voi avea întâlniri la Washington DC și New York cu membrii ai Congresului, ambasadori, oameni de afaceri, oficiali de rang înalt ai administrației americane, organizații influente etc. De asemenea, voi participa la Washington la conferința IPAC 2022 pentru trei zile, unde peste 50 parlamentari din peste 30 de țări vom dezbate modul in care putem contracara influența nefastă a Republicii Populare Chineze asupra democraților noastre.

În cadrul vizitei din Statele Unite ale Americii, am avut o întâlnire la America First Policy Institute, cu John Rakolta, fost ambasador al SUA în Emiratele Arabe Unite în perioada 2019 – 2021.

Este născut intr-o familie de români care au emigrat in SUA in perioada interbelică.

Om de afaceri de succes, John Rakolta este CEO al Walbridge, o companie de construcții cu servicii complete, având sediul în Detroit și este unul din oamenii care au făcut posbilă realizarea Abraham Records. 

A fost director de campanie în probleme de finanțe publice pentru candidaturile lui Mitt Romney și Rick Snyder iar în prezent este președinte al consiliului de onoare al America First Policy Institute, organizație de cercetare socială și politică.

Abraham Accords, realizate în 2020, între SUA și țări din Orientul Mijlociu, este urmarea a unor negocieri si eforturi diplomatice care au durat ani de zile. 

Acestea vizează importanța menținerii și întăririi păcii în Orientul Mijlociu și în întreaga lume pe baza înțelegerii și coexistenței reciproce, precum și a respectului pentru demnitatea și libertatea umană, inclusiv libertatea religioasă. 

Aceste acorduri susțin știința, arta, medicina și comerțul pentru a inspira omenirea, pentru a maximiza potențialul uman și pentru a apropia națiunile. Libertatea religioasă, dialogul interconfesional, si toleranța indiferent de etnie sunt valori supreme promovate de aceste acorduri.

De altfel, împreună cu Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA am discutat cu John Rakolta despre cum poate România să fie în viitor parte la acest acord ori la viitoare astfel de proiecte diplomatice.


Întâlnire la Departamentul de Stat cu Ambasadoarea Deborah Lipstadt, Emisarul Special pentru combaterea antisemitismului a Guvernului Federal American.

Am avut, în această săptămână la Washington, alături de ambasadorul Andrei Muraru, o întâlnire la Departamentul de Stat al SUA, cu ES Ambasadoarea Deborah Lipstadt, Emisarul Special al Guvernului Federal American pentru Monitorizarea Și Combaterea Antisemitismului. 

De asemenea, la întrevedere a participat și Ellen Germain, Reprezentantul Special al Departamentului de Stat pentru probleme legate de Holocaust, Aaron Keyak, Emisar Special Adjunct pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului, precum și membri ai echipei biroului acestora.

Am prezentat evoluțiile înregistrate de România în ultimii ani în materia promovării memoriei victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii antisemitismului, dar și a educației și a cercetării despre Holocaust. 

Am arătat stadiul implementării strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, cu toate noutățile și provocările pe care le avem. Am subliniat oficialilor americani că România este astăzi un model regional de protecție a memoriei victimelor și de adaptare a legislației în acord cu evoluțiile europene și internaționale. 

Dată fiind adoptarea și promulgarea legii care transformă disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” în materie obligatorie pentru elevii de liceu, am evidențiat că România continuă să facă progrese remarcabile în acest domeniu, fiind astăzi singura țară din UE care a făcut acest pas curajos și necesar. Întâlnirea a cuprins și discuții despre învățământul universitar și despre modalități de a extinde și a multiplica felul în care autoritățile locale și centrale comemorează victimele Holocaustului. 

Am discutat, totodată, despre problema compensațiilor și a pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului, dar și despre retrocedarea proprietăților.

Am discutat, în același timp, despre problema antisemitismului la nivel global și european, despre actualele dificultăți cu care se confruntă supraviețuitorii Holocaustului.
Oficialii americani au fost impresionați de felul în care țara noastră continuă să facă progrese, discuția incluzând și diferite propuneri pentru vizite la București sau în România în perioada următoare a părții americane.

Deborah E. Lipstadt a fost confirmată de Senatul SUA pe 30 martie 2022 ca trimis special pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului, cu rang de ambasador. În calitate de trimis special, ea conduce eforturile de a promova politica externă a SUA pentru a contracara antisemitismul în întreaga lume. Doamna Lipstadt are o carieră impresionantă de istoric, academic și autor, fiind unul dintre cei mai cunoscuți specialiști și activiști in domeniul promovării memoriei victimelor Holocaustului. A fost disntinsă pentru cărțile sale cu numeroase premii și a activat in consiliul USHMM, fiind propusă de foștii președinți ai SUA, Bill Clinton și Barack Obama.


Întrevedere cu Robert Greenway, Președintele și Directorul Executiv al Abraham Accords Peace Institute.

Împreună cu Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și deputatul Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, am avut o întâlnire de lucru cu Robert Greenway, Președintele și Directorul Executiv al Abraham Accords Peace Institute.

Robert Greenway are o experiență de peste 30 de ani în serviciul public, culminând ca înalt oficial guvernamental al SUA, responsabil de dezvoltarea, coordonarea și implementarea politicii guvernului SUA pentru tot Orientul Mijlociu și Africa de Nord în cadrul Consiliului Național de Securitate. 

Înainte de a activa în Consiliul Național de Securitate, a fost ofițer superior de informații la Agenția de Informații a Apărării și veteran de luptă al forțelor speciale ale armatei Statelor Unite. Abraham Accords Peace Institute servesc drept fundament pentru un proces de pace în Orientul Mijlociu, demonstrând beneficiile tangibile ale legăturilor interpersonale, comerțului și cooperării reciproce.

În cadrul acestor discuții productive, am pledat pentru consolidarea unui parteneriat strategic puternic, creșterea prezenței americane în regiune și multiplicarea investițiilor americane în economia românească. Am subliniat în fața partenerilor de dialog eforturile pe care România le-a făcut de la începerea invaziei provocate de Rusia în Ucraina. România a acordat asistență pentru cei peste 2 milioane de ucraineni au intrat în țara noastră și am reușit să transportăm prin Romania 60% din cerealele ucrainene. De asemenea, am discutat despre nevoia de consolidare și de creare a unor noi legături create prin Acordurile Abraham și de asigurare că aceste relații își ating potențialul maxim.


Alături de Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și deputatul liberal Pavel Popescu, am avut o întrevedere cu fostul ambasador al SUA în Danemarca, Carla J. Sands, actualmente femeie de afaceri și președinte al Vintage Capital Group.

Carla J. Sands a făcut parte din consiliile de conducere ale Universității Pepperdine, Muzeului de Arte Contemporane din Los Angeles, Fundației Bibliotecii din Los Angeles și Filarmonicii din Los Angeles.

Am discutat despre deschiderea pe care România o are pentru atragerea de noi investitori și potențialul de dezvoltare a parteneriatului diplomatic și economic dintre SUA și țara noastră. Totodată, am vorbit despre contextul dificil din Europa de Est, generat de războiul din Ucraina și am reafirmat deschiderea pe care România o are în sprijinirea refugiaților ucraineni.


Omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a la Ambasada UK de la Washington DC

Am fost, la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii de la Washington DC, pentru a duce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a și pentru a semna în cartea de condoleanțe.

Gândurile mele și ale României se îndreaptă către poporul britanic, Familia Regală a Marii Britanii și către apropiații acestora. Elisabeta a II-a a fost un protector desăvârșit al Națiunii Sale, o figură iconică și o femeie puternică. Un personaj care a marcat istoria, care va rămâne pentru eternitate nu doar ca cel mai longeviv Suveran, dar ca liderul care și-a condus Națiunea prin cea mai puternică tranziție din istorie, cunoscând metamorfoza statului, a propriului Imperiu, a familiei Sale și a continentului.

Regina Elisabeta a II-a rămâne pentru istoria globală un model de leadership, de statornicie, echilibru, inspirație instituțională, de iubire necondiționată pentru conaționali, un părinte al Națiunii sale pentru șapte decenii. 

Martoră a transformării continentului și a devenirii Europei unite, Elisabeta a II-a a avut șansa de a conduce singura Națiune care învinsese în al doilea război mondial Germania nazistă și fusese de la început până la sfârșit de partea corectă a istoriei. Elisabeta a II a este pictura fidelă a loialității, iubirii, îndârjirii, credinței, a devotamentului și a onestității pe care regalitatea o poate oferi unei națiuni!

Cred că România are, începând de acum, o șansă extraordinară de a construi o relație specială cu Regele Charles al III-lea, care a realizat peste 30 de vizite în România în ultimii 25 de ani. Un monarh care iubește sincer România, care prețuiește Tradițiile și valorile noastre și care înțelege spiritul poporului roman. Nu doar relațiile dintre familiile noastre regale sunt privilegiate, dar România poate deveni o destinație pentru companiile, instituțiile, fundațiile și personalitățile care sunt apropiate de regalitatea britanică.

Fie ca Atotputernicul să aibă grijă de sufletul Elisabetei a II-a și să binecuvânteze pe Noul Rege al Marii Britanii!


Întalnire cu Damon Wilson, președinte și CEO al prestigioasei organizații americane National Endowment for Democracy, o fundație independentă, nonprofit, dedicată creșterii și consolidării instituțiilor democratice din întreaga lume.


Damon Wilson a contribuit la transformarea Consiliului Atlantic într-un think-tank global de vârf, în perioada în care activa ca vicepreședinte executiv al acestuia. 

Anterior, Wilson a servit ca asistent special al președintelui și director principal pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate, ajutând la lărgirea unei Europe întregi, libere și în pace. 

A căutat să asigure libertatea prin extinderea NATO, să descurajeze și să contracareze agresiunea rusă și să lucreze cu o Europă unită ca partener principal al SUA pentru a sprijini democrația în lume. Damon Wilson a activat, de asemenea, la Ambasada SUA din Bagdad, Irak, ca secretar executiv și șef de personal, unde a ajutat la conducerea uneia dintre cele mai mari ambasade ale SUA în perioade dificile.

În cadrul dialogului nostru, am discutat despre creșterea prezenței organizației pe care o conduce în Romania, prin finanțarea de burse si programe care să sprijine relațiile bilaterale și să ajute la consolidarea democrațiilor din Europa. 

De asemenea, am discutat despre situația de pe Flancul Estic și pașii pe care România i-a făcut în asistența acordată Ucrainiei de la începutul războiului. 

Țara noastră a fost în prima linie de prinire a refugiaților ucraineni și a asigurat circulația exporturilor de cereale din Ucraina.


Întâlnire cu Robert C. O’Brien, fost consilier prezidențial pentru securitate națională.


În cadrul unui eveniment organizat de America First Policy Institute și Abraham Accords Peace Institute cu ocazia împlinirii a 25 de ani de parteneriat strategic al țării noastre cu SUA, am avut ocazia să discut cu Robert C. O’Brien despre situația din Ucraina și rolul crucial al României în regiune, pericolul pe care China îl prezintă în proximitatea Taiwanului și posibilele evoluții geopolitice din următoarea perioadă.

 
În 2019, Robert C. O’Brien și echipa sa au oferit expertiză României pe legea 5G, motiv pentru care i-am mulțumit pentru disponibilitatea de a lucra cu noi.

 
Romania a fost prima țara din lume care a făcut prima lege pentru a nu permite Chinei să aibă acces, prin intermediari, la rețeaua 5G.

 De asemenea, Romania este astăzi securizată prin alte doua acte normative pentru a nu permite accesul la resursele energetice sau controlul și accesul la infrastructură. Romania a făcut un mare efort astfel și acest lucru trebuie mereu recunoscut și subliniat.


Întâlnire cu Jeff Merkley, senator de Oregon.

Jeff Merkley este membru al Comisiei de achiziții, unde prezidează Subcomisia pentru Interne, Mediu și Agenții Conexe; Comisia pentru Mediu și Lucrări Publice, unde prezidează Subcomisia pentru Siguranța Chimică, Managementul Deșeurilor, Justiția Mediului și Supravegherea Reglementării; Comisia pentru buget; Comisia de Regulament; și Comisia de Relații Externe a Senatului. El este, de asemenea, președintele Comisiei Executive aCongresului pentru China.

Am discutat cu Jeff despre cum a reușit Romania să blocheze investițiile chineze în energie sau în infrastructura 5G, investiții care au în spate un guvern totalitar ce ar fi amenințat securitatea şi independența financiară a României. Nu uităm ce au pățit alte state, precum Muntenegru, care au făcut afaceri păguboase și periculoase cu China.

Romania a fost prima țara din lume care a făcut prima lege pentru a nu permite Chinei să aibă acces, prin intermediari, la rețeaua 5G. De asemenea, Romania este astăzi securizată prin alte doua acte normative pentru a nu permite accesul la resursele energetice sau controlul și accesul la infrastructură. Romania a făcut un mare efort astfel și acest lucru trebuie mereu recunoscut și subliniat.


Reîntâlnire cu Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.

M-am bucurat să revăd la Washington un prieten atât de drag României. Adrian Zuckerman a fost primul ambasador din istoria relațiilor bilaterale care s-a născut chiar în România, lucrând necontenit la consolidarea parteneriatului care leagă astăzi țara noastră de Statele Unite ale Americii.  În materie de mesaje publice, Adrian Zuckerman, a fost de departe cel mai direct dintre toți ambasadorii pe care Statele Unite ale Americii i-a avut în România, criticând derapaje și lăudând reușite, de fiecare dată când a fost cazul. A fost loial, autentic, demn, un exemplu de abnegație și curaj. În mandatul său, Adrian Zuckerman a dat o probă de loialitate românilor spunând zi de zi care au fost erorile și cine sunt vinovații derapajelor din trecut, precum și cine sunt adevărații parteneri ai SUA și ai României.

Întâlnire cu Ambasadorul Andrew Bremberg, CEO și Președinte al Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) din SUA

Construirea unui mare muzeu memorial al comunismului la Washington este un proiect în plină desfășurare în capitala federală americană, proiect care va da anvergura necesară prezentării celui mai longeviv și criminal sistem din istorie și va inspira memoria publică pentru o lume eliberată de falsa speranță a marxismului și ferită de tirania comunismului.  Acest sistem rămâne o amenințare pentru omenire și pentru democrațiile noastre atâta timp cât responsabilii celor 100 de milioane de victime au rămas în mare parte nepedepsiți, iar peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc astăzi sub regimuri comuniste. Am discutat cu Andrew Bremberg despre planurile viitorului muzeu, pașii instituționali pentru operaționalizarea proiectului, dar și felul cum pot contribui guvernele din fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est la acest proiect care va servi ca instrument fundamental pentru educație și cercetare într-o națiune de peste 330 de milioane de locuitori.  Am subliniat nevoia ca România să ocupe un loc important în expoziția viitorului muzeu nu doar pentru că țara noastră s-a aflat pentru aproape jumătate de secol sub regimul comunist, dar pentru că teroarea, numărul de victime și particularitățile sau fazele staliniste și naționaliste, precum și amploarea consecințelor post-totalitare le-au depășit cu mult pe cele ale celorlalte state din Europa Centrală și de Est. Am prezentat cele trei proiecte aflate în desfășurare în România pentru punerea în valoare a memoriei victimelor regimului comunist: Muzeul Memorial „Închisoarea tăcerii” de la Râmnicu Sărat, Muzeul ororilor Comunismului și Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.  Am discutat, totodată, despre nevoia de a introduce ca disciplină obligatorie istoria comunismului în România și am susținut ca o astfel de disciplină să intre în standardele educaționale al cât mai multor state din America. La acest moment, doar statele Florida și Arizona au inclus curricula privind predarea istoriei comunismului, însă procesul va accelera în anii următori. Am analizat, totodată, nevoia de colaborare cu alte instituții de cercetare și investigare a crimelor comunismului în Europa Centrală și de Est și am propus crearea unei rețele de agenții guvernamentale sau organisme care să faciliteze schimbul de idei, informații, date, arhive sau artefacte. Am propus ca IICCMER să fie instituția de contact pentru România in raport cu viitorul muzeu de la Washington și cu VOC. Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) este o organizație nonprofit educațională, de cercetare și pentru drepturile omului, ce își propune ca în următorii ani să operaționalizeze realizarea unui muzeu memorial al Comunismului de mari dimensiuni, un reper la nivel global pentru a marca lupta împotriva comunismului, dar și victoria față de acest sistem criminal din istorie. Fundația a fost autorizată în 1993 printr-un act unanim al Congresului semnat ca Legea publică 103-199 de către președintele William J. Clinton la 17 decembrie 1993. La 12 iunie 2007, președintele George W. Bush a dedicat statuia Memorială Victimelor Comunismului în Washington DC.  Se așteaptă ca o lege specială a Congresului să faciliteze crearea muzeului în următorii doi ani. Ambasadorul Andrew Bremberg este președintele și CEO-ul Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului. Anterior, ambasadorul Bremberg a fost reprezentant al Statelor Unite la Oficiul Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale de la Geneva în timpul administrației republicane.  Ambasadorul Bremberg are o lungă istorie în serviciul public.  Înainte de a lucra la ONU, a fost asistent al președintelui și director al Consiliului de politică internă pentru Biroul executiv al președintelui.  Anterior, a fost consilier pentru politici și consilier pentru nominalizări în cadrul biroul liderului majorității din Senat. El a lucrat, de asemenea, pentru corporația non-profit MITRE, ca analist senior în domeniul sănătății și manager de departament și pentru Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA.

Discuție la Atlantic Council cu Ian Brezinsky, cunoscut expert şi fost membru al administrației republicane Bush. 

De asemenea, este membru al Grupului de consilieri strategici la Consiliul Atlantic iar în 2010 a fost numit Senior Fellow în Centrul Brent Scowcroft pentru Securitate Internațională al Consiliului. Am vorbit cu Ian Brezinsky despre progresele României si inițiativa celor 3 mări, o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Până în prezent, au avut loc șapte Summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varșovia în 2017, la București în 2018, la Brdo în 2019, la Tallinn în 2020, la Sofia în 2021 și Letonia în 2022. (sursa mae.ro) Am reiterat importanța strategică a țării noastre în contextul sensibil din Europa de Est, având în vedere faptul că, anul viitor, România va fi gazda Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, pentru a doua oară în istorie.  Această decizie reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare, cadru în care țara noastră va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina.

Întrevedere cu senatorul american, Marco Rubio.

Senatorul Rubio este în prezent vicepreședinte al Comisiei Senatului pentru Informații, unde supraveghează aparatul de informații și securitate națională. Senatorul Rubio este, de asemenea, membru al Comisiei de Relații Externe, Comisiei de buget și finanțe, care alocă fonduri pentru guvernul federal; și Comisiei speciale pentru persoanele vârstnice.  În plus, senatorul Rubio face parte din Comisia pentru afaceri mici și antreprenoriat, unde lucrează pentru a ajuta întreprinderile mici să prospere în secolul XXI. Am discutat cu senatorul Marco Rubio despre oportunitățile diplomatice și economice dintre România și SUA în scopul întăririi relațiilor dintre cele două state.  De asemenea, am vorbit despre ce a făcut România ca sa opreasca influența Chinei pe piața tehnologică, energetică și economică din țara noastră.  Am subliniat că securitatea națională este un obiectiv cheie și protejarea datelor personale ale generațiilor viitoare ale României este crucială.  România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale.

Intalnire cu Nury Turkel, avocat și președinte al Comisiei pentru libertatea religioasă internațională a SUA.

Turkel este primul avocat uigur școlit în Statele Unite ale Americii și primul american uigur care a fost numit într-o funcție politică în SUA. În 2020, a fost inclus pe lista Time’s a celor mai influenți 100 de oameni din lume. 

Nury Turkel este cercetător senior la Institutul Hudson, fiind specializat în securitate națională, politică externă, autoritarism digital, probleme legate de munca forțată și riscurile lanțului de aprovizionare. 

Am discutat cu Turkel despre priorităție mandatului său, având în vedere că expertiza lui include aplicarea justiției la nivel mondial, drepturile omului, libertatea religioasă în China și prevenirea atrocităților, inclusiv a genocidului. 

De asemenea, i-am prezentat obiectivele mandatului meu de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, progresele realizate în elaborarea, coordonarea și dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului și altor forme de intoleranță, a discursului instigator la ură și violenței simbolice. 

Totodată, i-am prezentat acțiunile care au fost și vor fi implementate în România în următorii ani în baza Strategiei naționale și a planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

 

Mic Dejun cu rugăciune cu membri ai Congresului SUA și parlamentari din Europa de Est și Balcanii de Vest

Am participat, la Congresul SUA, la un mic dejun cu rugăciune cu congresmenii Robert Aderholt, Rep. Tom Suozzi, Congressman John Moolenaar, Victoria Spartz, Scott Thompson, Lincon Davis, Bill Surpoius, Louie Gohmert și cu alți parlamentari din Bulgaria, Albania, Muntenegru.

Am discutat despre ce înseamnă astăzi Europa de Est și Balcanii de Vest, cât de importantă este această regiune pentru Europa și pentru America. Am subliniat că este nevoie de o prezență permanentă, sporită a Americi în regiune, de investiții în securitate, cooperare economică, investiții în energie și infrastructură.

Congresmenii ne-au explicat cât de importantă este această reuniune pentru Congresul american, unde diferențele politice sunt ghidate de respect, credință, principii solide.

Romania are o șansa istorică de a spori semnificativ prezența americană în regiune în actualul context geopolitic. Europa de Est este o regiune cu resurse imense strategice, cu potențial semnificativ și cu un profund sentiment pro-american. Sunt convins că anii următori vor fi martorii unor schimbări semnificative în sensul acesta, Europa de Est devenind un pilon excelent pentru SUA, NATO și UE, dar mai ales pentru prosperitatea și securitatea noastră.

 

Întâlnire in Washington, la prestigiosul centru de politici Atlantic Council, cu experți americani și discuție despre Europa de Est și Balcani cu parlamentari din România, Bulgaria, Albania, Muntenegru

Am participat, la Washington DC, la dezbaterea și întâlnirea găzduite de Atlantic Council – unul dintre cele mai prestigioase institute de politici și gândire strategică – la evenimentul care și-a propus să reconfirme interesul american pentru Europa de Est și Balcani. 

Au luat parte membri ai parlamentelor din Bulgaria, Albania, Muntenegru, precum și colegii mei deputați, Pavel Popescu și Cătălin Teniță,

Împreună cu numeroși experți americani, printre care Ian Brezinsky, cunoscuți specialiști în relații internațioanle, securitate, politici economice și energetice, am reiterat interesul nord-american pentru regiunea noastră. 

Nu există partener și prieten mai loial și mai puternic, mai longeviv și mai prezent ca securitate, pentru națiunile noastre, ca Statele Unite. 

Dar în același timp, este necesar ca în anii următori investițiile în energie, infrastructură, servicii și producție să crească mult, așa cum investițiile în securitate au crescut. 

Beneficiile sunt multiple și sunt reciproce. SUA ar avea, pe lângă o regiune cu sentimente pro-americane foarte puternice, aliați strategici, aici, în această parte de lume. 

Marea Neagră și întreaga regiune au nevoie de coordonare, de protecție și infuzie de capital. Iar Europa de Est și Balcanii și-ar dubla forța lor multilaterală în toate domeniile vieții cotidiene.

Am discutat în detaliu despre “Inițiativa celor trei Mări”, un proiect diplomatic, economic și strategic care a început în 2015 și care cuprinde 12 state din Europa Centrală și de Est și Balcani, toate (cu excepția Austriei) au fost parte sau în sfera de influență a Uniunii Sovietice. Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică au nevoie de rute de interconectivitate și fluxuri continue de capital și investiții. 

Avem în comun apărarea intereselor noastre de securitate, dar mai ales un numitor a nevoii de dezvoltare, care ne separă acum de Europa Occidentală. 

Se estimează că peste 1300 de miliarde de dolari este diferența în valoarea proiectelor de infrastructură care au nevoie de finanțare pentru a atinge potențialul și standardul din Vest. 

Cum spunea IAN Brezinsky, o fotografie din satelit arată foarte clar “pânza de păianjen” de autostrăzi, șosele de mare viteză, poduri, rețele de comunicații sau transport din Vest și lipsurile din Est, Europa Centrală și Balcani. Dar ne unește o proiecție a creșterii economice cu mult peste țările din Vest, oportunitățile mari în energie, industrii inteligente și o forță creatoare tipică economiilor emergente. 

La București, anul viitor în toamnă, va avea loc următorul summit. Acolo vor trebui să prindă viteză multe proiecte deja începute sau planificate.

 

Intalnire la New York cu reprezentanții conducerilor principalelor organizații evreiești din SUA.

Din partea României au participat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA Andrei Muraru, diplomanți din cadrul Ambasadei României în SUA, Ministerului Afacerilor Externe a României și reprezentanți ai misiunii României la ONU.

În cadrul acestei întâlniri au fost abordate temele principale aflate pe agenda cooperării României cu organizațiile evreiești, prioritățile în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american precum și în cadrul relației bilaterale dintre România şi Israel. De asemenea, au fost evidențiate și evaluate acțiunile României pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, educația privind Holocaustul și promovarea drepturilor pentru supraviețuitorii Holocaustului și urmașii acestora.

În acest context, partea română a prezentat evaluarea României asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre generate de războiul neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și impactul acestuia asupra securității la nivel european și euroatlantic și a evidențiat ajutorul multidimensional oferit de România Ucrainei, inclusiv prin primirea și găzduirea refugiaților ucraineni, evacuarea cetățenilor unor state terțe, printre care și ai Statului Israel și facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina prin România, inclusiv prin Portul Constanța și porturile de la Dunăre.

Delegația română a menționat, totodată, prioritățile actuale și de viitor în relația cu Statele Unite, cum este creșterea securității energetice, inclusiv prin proiecte privind energia nucleară civilă și a accentuat importanța aderării României la programul Visa Waiver. 

În același context, mesajul părții române a pus accentul pe intensitatea contactelor bilaterale cu Israelul, evidențiind caracterul cu valențe strategice al relației dintre România şi Israel, a abordat evoluțiile de securitate regională, cu referire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și a exprimat satisfacția față de cooperarea României cu organizațiile internaționale evreiești.

Delegația noastră a reiterat hotărârea României de a-și consolida rolul de model regional în materie de combatere a antisemitismului și păstrare a memoriei victimelor Holocaustului, inclusiv prin proiectul Muzeului Național pentru Istoria Holocaustului sau monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și a menționat eforturile Guvernului României în ceea ce privește acordarea pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului și procesul de restituire a proprietăților evreiești. 


Întâlnire la New York cu Mark Weitzman, șeful de operații al WJRO

Am avut, la New York, la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU, o întâlnire cu Mark Weitzman, Chief Operating Officer al WJRO (Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești), cea mai importantă organizație globală în materia recuperării bunurilor ce au aparținut victimelor Holocaustului și asigurării de compensații. 

WJRO este astfel reprezentantul legal și moral al victimelor Holocaustului în urmărirea revendicărilor pentru recuperarea proprietăților evreiești din Europa. 

WJRO se consultă și negociază cu guvernele naționale și locale din Europa de Est și Centrală pentru returnarea proprietăților evreiești confiscate abuziv și a proprietății private fără moștenitor precum și pentru plata unei despăgubiri integrale în cazurile în care restituirea nu este posibilă.

Recent, in luna august, Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (WJRO) a salutat acordul României de a oferi pensii pentru aproximativ 7.000 de supraviețuitori ai Holocaustului din Israel. 

După mai bine de șase ani, această reparație materială și morală va avea loc, un acord istoric ce aduce o minimă compensație unei suferințe de peste 80 de ani pentru acești oameni.

Am discutat cu dl Mark Weitzman despre felul cum decurge acest proces în Europa. Am detaliat felul în care, în ultimii ani, România și-a asumat obiective importante pe care le duce la îndeplinire astăzi sau le implementează în ceea ce privește asumarea responsabilă a trecutului traumatic, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, promovarea educației despre Holocaust, susținerea programelor educaționale și lupta împotriva antisemitismului. 

Am discutat despre planul de măsuri pe care Guvernul îl implementează și îl monitorizează, plan alăturat Strategiei Naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură (2021-2023). Totodată, am discutat despre situația pensiilor și a compensațiilor acordate de statul român supraviețuitorilor Holocaustului, precum și stadiul retrocedării Proprietăților evreiești, problemele apărute aici și soluțiile identificate.

Domnul Weitzman joacă un rol principal în eforturile de advocacy și negocieri ale WJRO pentru recuperarea proprietăților evreiești din Europa, în urmărirea unor măsuri retributive pentru supraviețuitorii Holocaustului, familiile lor și comunitățile evreiești din Europa. 

Mark Weitzman are o experiență de peste trei decenii la Centrul Simon Wiesenthal, unde a ocupat funcția de Director pentru Afaceri Guvernamentale și Reprezentant șef la Națiunile Unite la New York. 

Este membru al delegației oficiale a SUA la Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului (IHRA), unde a prezidat Comitetul pentru Antisemitism și Negarea Holocaustului și Grupul de lucru pentru Muzeele și Memorialele Holocaustului. 

În prezent, este vicepreședinte al Asociației Organizațiilor Holocaustului. 

Weitzman este considerat „arhitectul” Definiției de lucru a antisemitismului de la IHRA și a fost, de asemenea, autorul principal al Definiției de lucru a IHRA a negării și denaturării Holocaustului, care a fost adoptată de cele 34 de țări membre ale IHRA în 2013. 

Weitzman este un autor apreciat, a fost un vorbitor special la mai multe conferințe ale Națiunilor Unite, a depus mărturie în Congresul SUA și a lucrat împreună cu lideri mondiali.

Sursa: wjro.rog.il


Întrevedere cu experți la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC și discuție pe teme de teme de educație și legislație

Am avut, la Washington DC, o întâlnire de lucru, cu Paul Shapiro și Robert Williams, ambii directori în cadrul Diviziei de Relații Internaționale a Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, agenție a guvernului federal american. De asemenea, cei doi istorici și experți sunt membri ai delegației SUA la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Ca fost bursier al acestei instituții prestigioase și ca Reprezentant special al Guvernului cunosc in detaliu expertiza și ajutorul pe care USHMM l-a oferit de-a lungul timpului României generând un imbold semnificativ pentru progresul țării noastre și pentru imaginea națiunii noastre in lume.

Ambii experți au ținut să sublinieze progresele făcute de România care este acum, în viziune autorităților americane, un model regional pentru felul în care o națiune asumă trecutul și creează prin legislație, educație, măsuri administrative un întreg context societal menit să respingă extremismul, antisemitismul, xenofobia.

 Am discutat despre progresele realizate de România în ultimii ani, în special cele în domeniul promovării memoriei victimelor Holocaustului, educației despre Holocaust și a combaterii antisemitismului. Am subliniat că introducerea disciplinei obligatorii pentru elevii de liceu („Istoria evreilor. Holocaustul”) reprezintă un pas semnificativ în direcția educației despre Holocaust, cu efecte civice majore în societate în următorii ani. România devine astfel prima și singura țară din UE și din Europa care face acest pas. Procesul introducerii disciplinei presupune, pe lângă realizarea curriculei, care a fost deja finalizată de Ministerul Educației, pregătirea unui număr apreciabil de cadre didactice care vor preda această disciplină. Am discutat nevoia de a avea programe de training suplimentare pentru a accelera acest proces.

Totodată, am adus în discuție nevoia de a avea vizite a unor oficiali de rang înalt, jurnaliști, influenceri în SUA la instituții, organizații locuri memoriale, comunități, întâlniri cu experți și supraviețuitori care să poată evidenția felul în care o națiune care nu a participat la Holocaust se îngrijește de memoria victimelor și de educația noilor generații. În același timp, am discutat despre procesul restituirii proprietăților evreiești și despre felul în care România a reușit acum, în iulie, printr-un memorandum să rezolve problema compensațiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului din Israel.

 


Întalnire cu senatorul Bob Menendez, Președintele Comisiei de Politică Externă a SUA.

În calitate de președinte al acestei comisii, Bob Menendez are o poziție cheie de a ajuta la stabilirea politicii pentru modul în care guvernul SUA se confruntă cu problemele cheie de politică externă ale timpurilor actuale, inclusiv concurența cu China, înfrângerea pandemiei globale și consolidarea alianțelor SUA. Senatorul Menendez joacă, de asemenea, un rol esențial în efortul de a reconstrui instituțiile de politică externă ale SUA. El a fost, de asemenea, președinte al Comisiei în cel de-al 113-lea Congres, unde a condus eforturile SUA de a sancționa Rusia după invadarea Ucrainei.

Am discutat cu Bob Menendez despre situația din Europa de Est și i-am prezentat eforturile extraordinare făcute de România în sprijinul Ucrainei și refugiaților care au plecat din calea invaziei ilegale, neprovocate și criminale a Federației Ruse. De asemenea, am vorbit despre cei aproape 2,4 milioane de refugiați care au trecut granița și despre ajutoarele oferite de România în toate domeniile. Astăzi, peste 4 milioane de tone de cereale, adică peste 60% din totalitatea exporturilor de grâne ucrainene de la debutul războiului au trecut prin România, ceea ce înseamnă că țara noastră facilitează și ajută state din sudul global și din regiuni ale lumii unde aceste cereale sunt vitale pentru securitatea alimentară. I-am transmis congresmanului că România își reafirmă rolul strategic și va continua să fie un partener cheie al SUA în relațiile diplomatice și domeniile esențiale de politică externă.

 


Întâlnire la Congresul SUA cu congresmenul Chris Smith, unul dintre cei mai influenți și mai vechi reprezentanți republicani

Chris Smith a fost ales fără, întrerupere, din 1980, reprezentant al Statului New Jersey, pentru 21 de mandate consecutive și este desemnat astăzi, primul dintre toți cei 435 de membri ai Camerei ca număr de legi elaborate. Congresmenul Chris Smith este autorul 48 de legi care au avut până acum un impact semnificativ asupra a milioane de americani. Chris Smith este un foarte influent congresmen republican prezidând sau fiind parte de-a lungul timpului din numeroase comisii sau grupuri de lucru. În prezent este și parte a grupului de lucru bipartizan pentru lupta împotriva antisemitismului.

Am prezentat congresmenului situația din regiune și felul în care România a făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta Ucraina și refugiații care au plecat din calea invaziei ilegale, neprovocate și criminale a Federației Ruse. Am vorbit despre cei aproape 2,4 milioane de refugiați care au trecut granița, despre ajutoarele oferite de România în toate domeniile. Am arătat că astăzi, peste 4 milioane de tone de cereale, adică peste 60% din totalitatea exporturilor de grâne ucrainene de la debutul războiului au trecut prin România, ceea ce înseamnă că țara noastră facilitează și ajută state din sudul global și din regiuni ale lumii unde aceste cereale sunt vitale pentru securitatea alimentară.

Totodată, am făcut o prezentare detaliată a tuturor evoluțiilor făcute de România în ultimii ani în domeniul combaterii antisemitismului, a promovării memoriei victimelor Holocaustului, a educației și a măsurilor legislative. România este astăzi un model regional, un exemplu despre cum o țară poate recupera timpul pierdut și poate asuma responsabil trecutul. Prima strategie națională pentru prevenirea și combatere antisemitismului, planul de acțiuni cu 36 de măsuri concrete, introducerea disciplinei obligatorii pentru elevii de liceu – „Istoria Evreilor. Holocaustul” -, realizarea unui muzeu național de istorie a evreilor și Holocaustului, o legislație foarte strictă pentru pedepsirea negării Holocaustului și a promovării antisemitismului, toate acestea și alte măsuri au fost discutate.

 


Întrevedere la New York cu Rabinul Andrew Baker, director în cadrul American Jewish Committee și Reprezentant Special al OSCE pentru combaterea antisemitismului 

Am avut, la New York, la Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă ONU, o întâlnire cu rabinul Andrew Baker, cunoscută personalitate a lumii evreiești, actualmente director de Relații Internaționale a Comitetului Evreiesc American (AJC) și Reprezentant Special al Președinției OSCE pentru lupta împotriva antisemitismului.

Am discutat cu rabinul Baker despre ultimele evoluții pozitive ale României în materia promovării memoriei victimelor Holocasutului, a educației depre Holocaust, dar și a luptei împotriva antisemitismului. Am subliniat pe larg felul în care Guvernul și Primul-Ministru au prioritizat aceste obiective și despre aspectele tehnice legate de comitetul interministerial și planul de acțiune aferent strategiei naționale în domeniu. Totodată, am discutat despre susținerea și suportul pe care România l-a oferit refugiaților ucraineni, dar și etnicilor evrei care au traversat granița după 24 Februarie, atunci când trupele de invazie ruse au pătruns în Ucraina. În același timp, am subliniat importanța susținerii României din partea organizațiilor evreiești în obiectivele sale strategice atât la Washington , cât și la Bruxelles în demersurile noastre diplomatice și politice, în prioritățile noastre. Rabinul Baker a apreciat în mod deosebit tot ce face România în acest domeniu, subliniind modelul regional pe care țara noastră l-a creat în ultimii ani.

Fondată în 1906, cu sediul la New York, AJC are 22 de sedii regionale în SUA, 10 delegaţii în străinătate şi 33 de acorduri internaţionale de asociere cu comunităţi evreiești din Europa și întreaga lume. În aprilie 2017, Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) i-a acordat preşedintelui Klaus Iohannis distincţia „Lumină popoarelor” pentru „eforturile sale de a combate antisemitismul şi a strânge relaţiile dintre România şi SUA şi dintre România şi Israel“.

Rabinul Andrew Baker este director al Afacerilor Internaționale Evreiești la Comitetul Evreiesc American (AJC), căruia s-a alăturat în 1979. Acesta este un important expert în antisemitism în Europa, călătorește mult pentru a consolida relațiile dintre AJC și comunitățile evreiești din întreaga lume. În ianuarie 2009, el a fost numit Reprezentant Personal al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului și a fost din nou numit în această poziție în fiecare an succesiv. El a fost membru al comisiilor guvernamentale sau prezindențiale din Republica Cehă, Slovacia, Lituania și România, înființate pentru a examina istoria Holocaustului și a aborda problema reparațiilor pentru victime. El este, de asemenea, fost președinte al Consiliului Rabinilor de la Washington și al Conferinței Interreligioase din Washington. A slujit ca rabin al congregației în Chicago. În cea mai mare parte a anilor 1990, în calitate de director al Afacerilor Europene, rabinul Baker a promovat toleranța în democrațiile emergente din Europa Centrală și de Est. El este activ în problemele de restituire a Holocaustului. Pentru activitatea sa diplomatică în Europa, rabinul Baker a fost decorat de președinții Germaniei (2003), Lituaniei (2006), Letoniei (2007) și României (2009).

Surse: ajc.org / OSCE.org

 


L-am întâlnit la Washington pe Jared Kushner, consilierul principal al fostului președinte Donald Trump.

În calitate de consilier principal al președintelui Trump, Kushner a susținut cu fermitate First Step Act, un proiect de lege pentru reforma justiției penale, devenit lege în 2018. Kushner a fost autorul planului de pace Trump în conflictul israeliano-palestinian, care a fost anunțat în ianuarie 2020 și a fost principalul participant al administrației Trump la discuțiile privind Procesul de pace din Orientul Mijlociu, care a condus la semnarea Acordurilor Avraam și a altor acorduri între Israel și diferite state arabe, în 2020. A jucat un rol cheie în acordul SUA-Mexic-Canada, pentru care a primit onoruri din partea guvernul mexican.

Am discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre generate de războiul neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și impactul acestuia asupra securității la nivel european și euroatlantic și a evidențiat ajutorul oferit de România Ucrainei, inclusiv prin primirea și găzduirea refugiaților ucraineni și facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina prin România. De asemenea,  am discutat despre nevoia de consolidare și de creare a unor noi legături create prin Acordurile Abraham și de asigurare că aceste relații își ating potențialul maxim. Astăzi, Acordurile Abraham servesc drept fundament pentru un proces de pace în Orientul Mijlociu, demonstrând beneficiile tangibile ale legăturilor interpersonale, comerțului și cooperării reciproce.

 


Am fost onorat să iau parte ca invitat, în această săptămână, la New York, la Gala Atlantic Council (Atlantic Council Awards), un eveniment anual remarcabil, care premiază cei mai proeminenți lideri din lume, personalități care au avut contribuții imense și unice la relația transatlantică și la vitalitatea comunității noastre globale.
În fiecare an, în timpul săptămânii Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, evenimentul reunește un public internațional de nivel înalt, inclusiv lideri mondiali actuali și foști.
Anul acesta, ediția cu numărul 11 a acestui prestigios eveniment a premiat 5 personalități care au avut anul acesta sau de-a lungul timpului un impact apreciabil asupra țărilor lor, regiunilor unde activează sau celor pe care îi onorează cu activitatea lor:
Sauli Niinistö
Președintele Republicii Finlanda
Joko Widodo
Președintele Republicii Indonezia
Magdalena Andersson
prim-ministru al Suediei
Sundar Pichai
CEO, Google și Alphabet
Forest Whitaker
Actor premiat cu Oscar, fondator și CEO al Whitaker Peace & Development Initiative și emisar special UNESCO pentru pace și reconciliere
Totodată, gala a adus un omagiu special pentru două personalități globale:
Elisabeta a II-a
Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Commonwealth
EL Shinz ō Abe
Fost prim-ministru al Japoniei


Am participat la Washington, la sediul Național Endowment for Democracy, la câteva grupuri de lucru, dezbateri și seminarii cu parlamntari din alte state din Europa , Australia, Asia și Africa.

Am discutat despre felul în care influența nefastă a Chinei a ajuns să afecteze democrațiile noastre, cel mai bun exemplu fiind Muntenegru. Așa cum spun exeperți, oficiali americani sau specialiști, in contextul războiului din Ucraina, influența Chinei va crește. Un stat totalitar, care nu respectă drepturile civile, democrația, drepturile omului și care încearcă prin toate mijloacele să răspândească acest model în lumea întreaga.

Citește și: