Vizită în Statele Unite ale Americii, alături de o delegație parlamentară a Camerei Deputaților
Am efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, alături de o delegație parlamentară a Camerei Deputaților, formată din deputații Robert Sighiartau, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Mircea Fechet, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, Pavel Popescu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Gabriela Horga, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, și membru al Comisiilor pentru muncă și protecție socială, respectiv, pentru afaceri europene, Oana-Silvia Țoiu, președintele Comisiei pentru tineret și sport, Csoma Botond, secretar al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, Alfred Simonis, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități.
În cadrul primei întâlniri de lucru, am discutat cu Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru despre prioritățile României și ale delegației noastre în această vizită oficială. România, ca membră NATO, în contextul războiului din Ucraina, se bucură pe deplin de umbrela alianței nord-atlantice, implicit de sprijinul Statelor Unite ale Americii, în consolidarea nivelului de siguranță și securitate pe flancul estic.Anul acesta se împlinesc 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre România și Statele Unite iar România este dedicată și angajată în consolidarea relațiilor cu SUA în toate domeniile de activitate și cooperare.
Apoi am efectuat o vizită la Hudson Institute din Washington DC, un think-tank compus din experți și analiști de securitate națională și politică externă.
Discuțiile avute aici ajută cele două părți să modeleze o perspectivă strategică comună și să faciliteze o eficiență sporită a acțiunilor comune.
Oportunitatea de a fi aici, la Washington DC, respectiv întâlnirea de la Hudson Institute, transmite un semnal pozitiv de sprijin pentru România și pentru regiunea noastră.
Am avut o întâlnire cu Brad Wenstrup, membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, veteran de război decorat pentru eroismul său în timpul carierei de medic militar și membru al Subcomitetului pentru informații despre apărare și sprijin pentru militari.
Am salutat faptul că recenta legislație adoptată de Congresul american accentuează importanța sprijinului atât pentru Ucraina, cât și pentru aliații din Flancul Estic.
De asemenea, este un bun prilej de a aminti contribuția recentă a SUA la întărirea securității României prin desfășurarea unui număr de 1000 de membri ai Escadrilei Stryker a Armatei, care s-au alăturat celor 900 de militari americani deja aflați în România.
Am avut și o reîntâlnire cu fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman.
A fost primul ambasador din istoria relațiilor bilaterale care s-a născut chiar în România, lucrând necontenit la consolidarea parteneriatului care leagă astăzi țara noastră de Statele Unite ale Americii.
În materie de mesaje publice, Adrian Zuckerman, a fost de departe cel mai direct dintre toți ambasadorii pe care Statele Unite ale Americii i-a avut în România, criticând derapaje și lăudând reușite, de fiecare dată când a fost cazul.
A fost loial, autentic, demn, un exemplu de abnegație și curaj.
Am avut o întrevedere cu reprezentanții The Cohen Group, respectiv CEO William Cohen.Totodată, la întâlnire au participat și reprezentanți ai DLA Piper și General Dynamics, dar și de la alte companii de consultanță și lobby, entități care prin influența lor joacă un rol important în deciziile politice sau economice.Misiunea Grupului Cohen este de a oferi întreprinderilor mari și mici ajutorul de care au nevoie pentru a concura și a avea succes pe piața globală.Grupul Cohen oferă servicii globale de consultanță în afaceri și consiliere cu privire la oportunitățile tactice și strategice pe aproape fiecare piață, având sediul în Washington, DC, dar cu birouri în capitale importante ale lumii, acoperind sectoarele de afaceri majore și regiunile critice, inclusiv Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, America Latină și Europa.România are oportunități imense in relația cu SUA și trebuie să-și întărească prezența pe teritoriul american, dar trebuie totodată să convingă în mod continuu mediul politic și de business nord-american de avantajele și deschiderea noastră acasă.
Am avut o întrevedere cu Lisa McClain (R-Michigan), membră în Comitetul pentru Servicii Armate.
Am discutat cu congressman-ul care reprezintă statul Michigan despre situația din regiunea Europei de Est, despre cum a ajutat România Ucraina și comunitatea internațională, despre nevoia susținerii creșterii prezenței militare a SUA in România, despre oportunitățile bilaterale în domeniul energiei și despre cum vedem noi viitorul relației SUA-Romania.
Congressman-ul McClain a fost interesată despre comunitatea romanescă din Michigan și despre o posibilă vizită in Romania.
McClain a lucrat in business 30 de ani. Acum face parte, de asemenea, din Comitetul pentru Educație și Muncă a Camerei, în cadrul căreia a militat pentru redeschiderea școlilor în vederea învățării față în față.
Lisa McClain este fondatorul și președintele echipei de asistență North End din Macomb, ajutând rezidenții care suferă de abuz și dependență de droguri.
Am participat, alături de delegația Camerei Deputaților, la evenimentul-dezbatere pe tema întăririi securității în Marea Neagră în situația geopolitică actuală, organizat de Consiliul Atlantic, un think-tank american în domeniul politicii internaționale, care analizează și monitorizează cu multă atenție evoluția războiul din Ucraina și efectele sale pe plan regional și global.România consideră că SUA ar putea susține și implementa o strategie dedicată pentru Marea Neagră, având în vedere contextul din regiune.Aliații NATO de pe flancul estic și în special din regiunea Mării Negre se confruntă cu provocări semnificative de securitate din cauza războiului pornit de Putin iar țările din această regiune formează prima linie de apărare pentru comunitatea euro-atlantică și prima linie de sprijin pentru partenerii noștri: Ucraina, Republica Moldova și Georgia.Consiliul Atlantic promovează conducerea constructivă și angajamentul în afacerile internaționale pe baza rolului central al Comunității Atlantice în rezolvarea provocărilor globale. Consiliul Atlantic – prin documentele pe care le publică, ideile pe care le generează, viitorii lideri pe care îi dezvoltă și comunitățile pe care le construiește – modelează alegeri politice și strategii pentru a crea o lume mai liberă, mai sigură și mai prosperă.
Am avut o întalnire cu Bill Huizenga, Membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.Discuțiile au vizat situația din Ucraina, creșterea prezenței SUA în România, atât pe plan militar cât și pe plan economic, încurajând investițiile americane în special pe sectorul energetic în țara noastră și susținere pentru intrarea României în programul Visa Viwer.Bill Huizenga, în calitate de membru al prestigiosului Comitet pentru Servicii Financiare a Camerei, s-a concentrat pe eliminarea barierelor în calea creării de locuri de muncă în sectorul privat și pe creșterea transparenței la nivelul guvernului federal.Datorită conducerii sale statornice, congresmanul Huizenga a fost selectat pentru a servi ca membru al Subcomitetului pentru protecția investitorilor, antreprenoriat și piețe de capital pentru cel de-al 117-lea Congres.Congresmanul Huizenga și-a concentrat eforturile în operațiunile, activitățile și inițiativele Comisiei pentru Valori Mobiliare (SEC) pentru a se asigura că își îndeplinește mandatul de a proteja investitorii, de a menține piețe corecte, ordonate și eficiente și de a facilita formarea de capital.
Toate aceste întâlniri au avut loc la sediul Congresului SUA (Capitol Building), locul de dezbatere și decizie a celei mai puternice democrații a lumii.
În contextul conflictului militar de la granița României, Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat ajutoare militare și economice record pentru sprijinirea Ucrainei.
Nu mai departe de luna trecută, Congresul american a aprobat un pachet în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sprijinind rezistența ucrainenilor în fața războiului ilegal și neprovocat, asta după ce, în luna martie, Parlamentul american aprobat un alt ajutor, de 14 miliarde de dolari.
Pot spune că, din întâlnirile avute până acum cu membri ai Congresului american, am constatat un interes deosebit pentru consolidarea relațiilor dintre SUA și România, discuții în cadrul cărora am reafirmat susținerea pentru intrarea României în programul Visa Viwer și faptul că țara noastră este cel mai de încredere partener al Statelor Unite pe flancul estic, ceea ce presupune implicare din partea SUA pentru a se asigura că Marea Neagră nu este complet dominată de Rusia.
Am avut o întâlnire cu Mike Rounds, Senator al Statelor Unite ale Americii.În cadrul vizitei în SUA, am avut o întâlnire cu Mike Rounds, Senator al Statelor Unite ale Americii. Am discutat despre situația geopolitică și securitatea din Flancul Estic al NATO în contextul războiului din Ucraina, sprijinul pe care îl poate oferi SUA statelor din această regiune, susținerea programului Wisa Viwer pentru România și securitatea energetică, respectiv atragerea investitorilor americani în acest domeniu, în țara noastră.Una din cele mai cunoscute inițiative ale sale a fost înființarea unui număr de zece centre de cercetare în cadrul universităților susținute de stat. În primii patru ani ai programului, primele cinci centre de cercetare ale statului au generat o finanțare federală și privată estimată la 59 milioane USD, cu un impact economic estimat la 110 milioane USD.Senatorul Mike Rounds face parte din cinci comisii, printre care Comisia pentru serviciile armate ale Senatului și Comisia pentru Relații Externe, dar este și membru al subcomisiei pentru securitate cibernetică.
Am participat la evenimentul care prefațează oficial deschiderea la Washington DC a viitorului Muzeu al Victimelor Comunismului.Muzeul va fi deschis începând de luni, 13 iunie, în Washington DC, cu sprijinul Fundatiei Memoriale a Victimelor Comunismului, fiind primul de acest fel din lume care redă atât istoria comunismului, cât și acoperirea sa globală actuală în Europa, Asia și America de Sud.Muzeul Victimelor Comunismului comemorează cele peste 100 de milioane de oameni uciși de regimurile comuniste. Astăzi, se estimează că peste 1,5 miliarde de oameni încă trăiesc și lucrează sub guverne comuniste, care sunt în mod activ ostile democrației, precum și drepturilor omului și drepturilor civile.Muzeul este alcătuit din spații de expoziție, conferințe și evenimente cu o suprafață totală de 9.492 de metri pătrați. Primul său etaj găzduiește trei galerii principale care ghidează vizitatorul prin istoria comunistă – cum și unde a început, cum funcționează și cum oamenii care trăiesc sub el i-au rezistat atât istoric, cât și astăzi. Vizitatorii pot viziona filme și pot participa la expoziții interactive de ultimă generație care aduc la viață poveștile atât ale victimelor, cât și ale supraviețuitorilor.
Am avut o întâlnire cu experții The Heritage Foundation, cel mai mare think thank conservator din America, principalul furnizor de politici pentru Partidul Republican.
Misiunea The Heritage Foundation este de a formula și promova politici publice bazate pe principiile liberei inițiative, guvernării limitate, libertății individuale, valorilor tradiționale și apărării naționale puternice.
Experții Heritage Foundation au o profundă experiență în afaceri, guvernare, armată, organizații nonprofit, mediul academic și comunicații, în permanentă căutare și dezvoltare de soluții inovatoare pentru problemele cu care se confruntă Statele Unite ale Americii.
În mesajele noastre, am punctat importanța și prioritizarea accesului la programul Visa Waiver pentru cetățenii români. România este un aliat de încredere și fidel al SUA, cu un palmares consolidat de cooperare în toate domeniile legate de securitate. Vom continua să construim pe această bază fermă și suntem gata să continuăm dialogul și eforturile asupra tuturor problemelor de interes comun.
De asemenea, am avut o întrevedere cu Congresman Adam Smith, președintele Comitetului pentru servicii armate.
În calitate de președinte al Comitetului pentru servicii armate, Adam Smith este un puternic susținător al personalului militar și al familiilor acestora, angajându-se să furnizeze personalului militar cele mai bune echipamente disponibile pentru a-și îndeplini misiunile actuale și viitoare. Aceasta include examinarea cu atenție a politicilor actuale și eforturile de a elimina frauda, risipa și abuzul.
Prioritatea sa principală este să încurajeze oportunitățile economice, asigurându-se că toți americanii au acces la o educație de înaltă calitate și la oportunități de formare profesională, construirea unei infrastructuri de transport mai puternice, reformarea codului fiscal și sprijinirea programelor sociale care oferă o punte pentru familiile aflate în nevoie să se întoarcă în câmpul muncii.
În cadrul discuțiilor avute cu Rep. Adam Smith, am reafirmat faptul că recenta legislație adoptată de Congresul american își propune să sprijine atât Ucraina, cât și Aliații din Flancul Estic. Am subliniat că, din luna martie, am asistat la o activitate fără precedent de diplomație parlamentară, printr-un consistent calendar al vizitelor, de la Congresul SUA la București, precum și de la Parlamentul României la Washington DC. Acest aspect reafirmă parteneriatul nostru și cooperarea în domenii de interes major pentru ambele părți.De
La Pentagon, am avut întâlniri cu oficiali americani de rang înalt pe problematica securității naționale.
Alături de delegația Camerei Deputaților, am discutat cu Andrew Pahutski și Mieke Eoyang despre funcționarea CIFUS, un comitet care aprobă investițiile străine după o amplă verificare asupra riscurilor de securitate națională. Andrew Pahutski este consilier principal al Secretarului Apărării și reprezentant al Comitetului pentru Investiții Străine din Statele Unite (CIFUS) iar Mieke Eoyang este secretar adjunct al apărării pentru politica cibernetică.
Romania a fost prima țara din lume care a făcut prima lege pentru a nu permite Chinei să aibă acces, prin intermediari, la rețeaua 5G. De asemenea, Romania este astăzi securizată prin alte doua acte normative pentru a nu permite accesul la resursele energetice sau controlul și accesul la infrastructură. Romania a făcut un mare efort astfel și acest lucru trebuie mereu recunoscut și subliniat.
Astăzi, resursele de energie sunt transformate în arme de război de către Rusia. Dependența actuală a Europei de gazele rusești, coroborate cu deficitul de alternative și infrastructură fiabile și accesibile, au jucat un rol major în situația actuală.
Există acum un consens transatlantic și european pentru reducerea dependenței energetice de Rusia și o mișcare puternică de diversificare a aprovizionării, de reducere a consumului și de dezvoltare de noi resurse și infrastructură energetică. UE și SUA și-au afirmat hotărârea comună de a pune capăt dependenței Europei de combustibilii fosili rusești până în 2027.
Întrevedere cu congresman Rob Wittman, vice ranking member Comitetul pentru Servicii Armate.
Începând din 2007, Rob Wittman s-a concentrat pe consolidarea armatei și sprijinirea veteranilor, promovarea dezvoltării economice prin responsabilitate fiscală, creșterea accesului la internet de mare viteză și promovarea dezvoltării forței de muncă.
Diversitatea exponatelor din biroul său nu este întâmplătoare. În calitate de membru al Comisiei pentru Resurse Naturale, Rob Wittman își aduce expertiza profesională în politici legate de calitatea apei, pescuit și alte probleme privind resursele naturale.
În discuția de astăzi am pus accent pe relațiile dintre România și SUA, războiul din Ucraina, situația geopolitică și consolidarea sprijinului militar și economic pe Flancul Estic și includerea țării noastre în programul Visa Waiver.
Întrevedere cu congresman Don Bacon, membru în Comitetul pentru servicii armate și Grupul operativ pentru lanțul critic de aprovizionare al apărării.
În timpul carierei sale în Forțele Aeriene, Don Bacon s-a specializat în război electronic, informații și recunoaștere, cu numeroase distincții și recunoașteri militare pentru serviciul său.
Discuțiile noastre au vizat sprijinul consistent pe care SUA îl acordă Ucrainei în războiul provocat de Rusia, consolidarea apărării pe Flancul Estic, acolo unde România este principalul partener al NATO la Marea Neagră și pachetele de sancțiuni economice impuse Rusiei.
Am salutat aprobarea recentă a unui pachet de finanțare de 40 miliarde de dolari constând în sprijin acordat Ucrainei de către Statele Unite ale Americii, din care 20 miliarde de dolari au fost pentru asistență suplimentară militară și de securitate, 8,8 miliarde de dolari pentru asistență economică și 10,25 miliarde dolari pentru asistență umanitară. Acesta a fost cel mai amplu sprijin financiar acordat de SUA Ucrainei dar nu și singurul, fiind precedat de numeroase ajutoare trimise încă de la începutul războiului.
În vizita oficială din SUA, alături de delegația Camerei Deputaților am avut o întâlnire productivă cu reprezentanții organizațiilor evreieşti, unde am punctat evoluțiile în efortul României de a promova politicile memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului și Xenofobiei.
După cum știți, Guvernul României a adoptat în 2021 Strategia Națională de Prevenire și Combatere a Antisemitismului, Xenofobiei, Radicalizării și Discursului de Ură.
Din partea americană au participat Rabbi Andrew Baker, director al International Jewish Affairs (AJC), Mark Weitzman, director de operațiuni în cadrul World Jewish Restitution Organization, Daniel S. Mariaschin, CEO al B’nai B’rith International, congresman Ted Deutch, viitor CEO al AJC începând cu 1 octombrie 2022 și Mark Levin, CEO al National Coalition Supporting Eurasian Jewry.
Am subliniat că, printre reușitele strategiei Guvernului României, se numără stabilirea capacităților instituționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, dezvoltarea de noi proceduri de lucru și lanțuri informaționale, crearea și operaționalizarea grupurilor de lucru interne și interministeriale și elaborarea de noi metodologii de identificare, raportare si evaluare a incidentelor si tendințelor.
Le-am vorbit liderilor comunităților evreiești de la Washington despre planurile noastre privind legislaţia, strategia Guvernului, viitorul Muzeul Naţional al Istoriei Evreilor și al Holocaustului și despre misiunea noastră.
Faptul ca la acest eveniment au fost reprezentate toate partidele politice democratice din Parlament arată că angajamentul României este ferm și decisiv.
De asemenea, în mesajul nostru, am transmis că România este singura țară din Uniunea Europeană și Europa unde istoria evreilor și a Holocaustului va fi disciplină obligatorie de studiu pentru liceu începând cu 2023-2024. România a făcut eforturi enorme in ultimii 20 de ani pentru a asuma trecutul, a proteja memoria victimelor Holocaustului și a promova educația despre Holocaust.
Ne-am revăzut la New York cu Norman și Cella Manea, intr-o admirabilă seară de iunie. Am vorbit despre România, despre Iași, despre deportarea lui Norman in Transnistria, despre perioada lui la Bard College și despre atâtea altele.
Norman MANEA, cel mai tradus romancier român în străinătate este un om de o infinită căldură și bunătate, un om care iubește România atât de mult și de frumos!
Supraviețuitor al Holocaustului, al deportării în Transnistria, dar în egală măsură și al lagărului comunist, un nume pe care România l-a valorizat atât de puțin!
În timpul bursei Fullbright din Statele Unite, l-am cunoscut mai îndeaproape și am avut șansa să descopăr unul dintre cei mai frumoși oameni, un om de o generozitate incredibilă, un suflet enorm și un erou de o demnitate absolut incredibilă. De atunci am rămas și eu și Andrei Muraru alături de el și ne vedem de fiecare data când venim la New York.
Volumele sale sunt de Nobel, iar eterna și totodată imposibila reîntoarcere a „huliganului” arată că România își vindeca rănile și trebuie să îi aprecieze la adevărata valoare pe proprii săi eroi!
Norman este cel mai cunoscut, cel mai frumos și mai autentic scriitor al nostru peste Ocean!
Romania Festival, organizat în New York!Am avut o mare bucurie să pot participa la ediția de anul acesta a Romania Festival, spectacol organizat la New York în fiecare an, începând cu anul 2000. A fost un bun prilej să întâlnim artiști talentați care au pus în scenă un spectacol deosebit de port și tradiție românească. Este cel mai mare și mai cunoscut festival de acest gen organizat în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a oferi cetățenilor lumii oportunitatea de a experimenta cultura românească prin tradițiile, muzica, arta și diverse alte reprezentări originale românești. De-a lungul anilor un număr impresionant de artiști și producători români au reprezentat România pe una dintre cele mai importante străzi din New York – Broadway. De peste 20 de ani, sute de mii de cetățeni au avut ocazia să cunoască România pentru prima dată sau să-și amintească de tradițiile țării noastre, mai ales că spectatorii se pot bucura și de produse tradiționale românești.
Ne-am întâlnit întâmplător cu tineri români la New York, pe Broadway. Sunt comunități întregi de români aflați în Statele Unite ale Americii, fie stabiliți aici, fie ca parte a programelor de studii sau de lucru. Amprenta comunității românești este vizibilă în SUA și ne-am bucurat să vedem că, deși își duc viața peste ocean, românii de aici respectă tradițiile și obiceiurile de acasă, amintindu-și mereu de locurile din care au plecat.
Vizită la compania Lockheed Martin. Alături de delegația Camerei Deputaților, am efectuat o vizită la sediul Lockheed Martin, companie aerospațială de securitate care are aproximativ 114.000 de angajați în întreaga lume și este implicată în principal în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, integrarea și susținerea sistemelor, produselor și serviciilor cu tehnologie avansată. Am subliniat că România este dedicată și angajată în consolidarea relațiilor cu SUA în toate domeniile de activitate și cooperare. De altfel, compania Lockheed Martin este prezentă de 25 de ani în România, fiind implicată în mai multe proiecte care au un impact semnificativ în diverse domenii. Recent, compania americană și-a afirmat disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiţii în industria aeronautică din România. Vizita ne-a reconfirmat că Statele Unite ale Americii dispun de cea mai modernă tehnică militară, ceea ce implicit oferă un avantaj strategic forțelor NATO într-un context internațional sensibil, cu atât mai mult pe Flancul Estic, unde România este principalul partener al SUA la Marea Neagră.
Prânz de lucru cu reprezentanți AMRO. American – Romanian Business Council (AMRO) este o organizație de lobby american în România, înființată la 25 ianuarie 2012. În prezent, din AMRO fac parte 21 companii americane: ADM, Amgen, Boeing, Cargil, Eli Lilly, ExxonMobil, Lockheed Martin, L3 Technologies, Medtronic, MetLife, Mega Company, Merck, Motorola Solutions, Oshkosh Defense, Parsons, Pfizer, Philip Morris International, Raytheon, Smithfield, Textron și Thermo Fisher, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, industria de apărare, industria farmaceutică, infrastructură de stocare. În cadrul întâlnirii, am subliniat rolul Iașului în regiune și în Romania, fiind cel mai mai mare oraş de la granița de Est a Uniunii Europene. Astăzi, Iașul poate fi de un interes strategic deosebit pentru investitorii americani, reiterând exemplul companiilor BorgWarner și Amazon care se dezvoltă în continuare la Iași. Operațiunile lor din capitala Moldovei sunt astăzi printre cele mai mari ale acestor doi jucători globali în Europa. Iașul se află printre cele cinci mari aglomerări urbane din țară care reprezintă o destinație favorabilă investitorilor străini. În 2020, investitorii americani au realizat investiții de 5,8 miliarde de euro pe plan local, în România, SUA devenind cincea cea mai importantă țară din perspectiva acestor fluxuri.
Întrevedere cu reprezentanții US Chamber of Commerce. Alături de colegii mei din delegația Camerei Deputaților, am avut o întâlnire cu reprezentații Camerei de Comerț a Statelor Unite ale Americii. Le-am prezentat partenerilor de dialog avantajele pe care România în regiune și de ce țara noastră rămâne una din cele mai atractive destinații pentru investitorii americani, realitate confirmată de statisticile ultimilor ani. De altfel, SUA se află printre primele cinci state cu investiții directe în țara noastră, cu sprijinul cărora țara noastră va deveni un hub regional de energie, securitate cibernetică, IT&C. Avem interesul comun de a participa la reconstrucția Ucrainei, reajustarea echilibrului economic și de securitate în estul Europei. Am subliniat că România a reușit să ofere un răspuns rapid la provocările cu care se confruntă securitatea alimentară, încă de la începutul războiului. România este cea mai bine poziționată, geografic vorbind, în ceea ce privește acționarea ca un hub pentru tranzitul și exportul cerealelor ucrainene către terțe destinații.
Întâlnire cu Daniel Dines la Washington DC L-am întâlnit la Washington DC pe Daniel Dines, cel mai bogat român, CEO și fondatorul companiei globale UiPath. Daniel Dines este un român care, prin ceea ce a realizat, duce numele țării noastre în lume. El vorbește in definitv despre spiritul nostru de inovare și adaptare, despre imaginația noastră și spune o narațiune care ne face cinste. Daniel are mult bun simț, este modest și mereu fericit să întâlnească și să sprijine tineri români care mișcă lucrurile în bine. Din cei 4000 de angajați ai UiPath, pe care ii are la nivel global, 1000 sunt in România și va continua să dezvolte operațiunile sale acasă. Am discutat despre nevoia creșterii nivelului de reprezentare al nostru in America la nivel economic, politic, diplomatic etc și despre nevoia de a aduce cât mai multe companii de peste Atlantic care să investească în România.
Întrevedere la Departamentul de Stat cu Dereck Hogan, Principal Deputy Assistant Secretary în cadrul Serviciului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice Dereck Hogan este fost ambasador al SUA în Republica Moldova.Am insistat pe aspectele geopolitice din regiunea noastră, efectele războiului din Ucraina și relațiile cu Republica Moldova. Am punctat că trebuie să trecem de la o postură reactivă la una proactivă, altfel vom fi mereu în urma Kremlinului, care nu va avea scrupule să-și extindă acțiunile destabilizatoare dacă se va găsi blocat sau învins în Ucraina. România susține pe deplin perspectiva europeană a Ucrainei și consideră că locul ei este în familia europeană. Același lucru este valabil și pentru Republica Moldova. Ceea ce se întâmplă în Ucraina are implicații mai mari pentru întreaga regiune a Mării Negre, generând preocupări sporite de securitate pentru partenerii din regiune, inclusiv Republica Moldova. Chișinăul are nevoie de atenție din partea comunității internaționale în aceste vremuri tulburi iar România este în prima linie a statelor care sprijină Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților și oferă o susținere necondiționată pentru parcursul european al vecinilor noștri.
Întrevedere cu Ellen Germain, Reprezentant Special pentru Holocaust, Departamentul de Stat. În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am avut o întâlnire productivă cu Ellen Germain, omolog în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Am discutat despre pașii pe care i-am făcut în România, prin adoptarea Strategiei Naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, despre legea care introduce istoria evreilor și Holocaustului ca disciplină obligatorie pentru elevii de liceu, începând cu anul școlar 2023-2024. Am subliniat că această strategie va genera un impact semnificativ în rândul elevilor din învățământul preuniversitar, a studenților, profesorilor, asupra angajaților instituțiilor publice și activiștilor din societatea civilă în general. Avem datoria de a confrunta trecutul cu onestitate, dar mai ales de a promova educația despre Holocaust, întrucât fără a învăța din tragediile istoriei nu putem spera la un viitor mai bun. De asemenea, am avut discuții cu privire la viitorul muzeu naţional de istorie a Evreilor și a Holocaustului, despre îmbunătățirea legislației pentru sprijinirea eforturilor de combatere a negării și distorsionării realității istorice privind memoria victimelor Holocaustului.
Întrevedere cu Rep. Dan Meuser, membru în Comitetul pentru afaceri externe și Grupul de lucru SUA – China. Am discutat cu Congresman Dan Meuser despre provocările pe flancul Estic și urmările economice care afectează populația la nivel global, dar mai ales țările din vecinătatea zonei de conflict. În aceste circumstanțe, dar și în conformitate cu angajamentele noastre în domeniul schimbărilor climatice, România face pași către progrese concrete în eliminarea dependenței energetice de resursele rusești, amintind că ieri a fost eliberată licența pentru începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, astfel că primele gaze din Marea Neagră vor ajunge în rețeaua națională. Energia poate deveni un al doilea pilon în Parteneriatul strategic dintre România și SUA, alături de cooperarea în materie de securitate și apărare. Există oportunități ample de cooperare în toate domeniile: energie nucleară (finalizarea Cernavodă 3 și 4, renovarea reactorului 1), gaze naturale ca sursă de tranziție și surse regenerabile de energie, care formează coloana vertebrală a tranziției energetice în România.
Întrevedere cu Mike Rogers, membru al Congresului SUA și membru al Comitetului pentru servicii armate Am discutat cu congresman Rogers despre ultimul ajutor acordat Ucrainei de către Statele Unite ale Americii, în valoare de 1 miliard de dolari, pentru a rezista în fața invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei. Am subliniat nevoia de consolidare a flancului estic al NATO și am punctat importanța contribuției recente a SUA la întărirea securității României prin desfășurarea a 1000 de membri ai Escadrilei Stryker a Armatei care s-au alăturat celor 900 de militari americani deja aflați în România.
Alături de Cezara Vlad, eleva admisă la Academia Forţelor Navale Annapolis din Statele Unite ale Americii. Un mix de pregătire intensă și emoții pozitive au fost ingredientele succesului Cezarei, proaspătă absolventă a Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“din Craiova. La Academia din SUA, competiţia a fost foarte strânsă, existând doar trei locuri iar din țara noastră au fost 11 elevi care şi-au dorit să urmeze studiile aici. Cezara este un exemplu de inspirație și perseverență, care și-a urmat visul indiferent de provocări și obstacole. Ce mă bucură și mai mult este că își dorește să devină un ofițer de top și să aibă o carieră militară aici, în România.
Festivitățile dedicate Zilei drapelelor României și SUA La reședința Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, am luat parte la festivitățile dedicate Zilei drapelelor României și SUA, din cadrul seriei de evenimente pentru celebrarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite. A fost un nou prilej de a ne reîntâlni cu comunitatea de români din Statele Unite ale Americii pentru a sărbători relația de prietenie care leagă cele două state de mai bine de două decenii.
Am avut o întrevedere cu congresman Joe Wilson, membru în comisiile de apărare și afaceri externe ale Congresului. Am avut prilejul să discutăm despre efectele războiului din Ucraina și consilidarea relațiilor diplomatice, economice și militare dintre România și Statele Unite ale Americii, ca parteneri ai Alianței Nord-Atlantice. Ne bazăm pe sprijinul continuu al SUA în cadrul NATO pentru o consolidare constantă a Flancului estic, adoptarea acestei viziuni la Summit-ul de la Madrid și includerea ei în noul Concept Strategic al Alianței.