Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX.

Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX.

Orban trebuie izolat internațional, regimul său e o sursă de derapaj la adresa valorilor europene.

Pentru ceea ce a afirmat, Orban nu va scapă de marginalizarea internațională.

Școala de vară de la Tușnad s-a transformat în acest an, din păcate, într-o tribună în care s-au proliferat mesaje incompatibile cu valorile Uniunii Europene și valorile umaniste la care am aderat ca societate. Discursul premierului Ungariei de la Băile Tușnad trebuie repudiat. Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă

Aflat la Băile Tușnad, în România, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarații cu privire la “rasă”, “națiune” sau “etnie” inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului XXI care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale în secolul trecut. Dorința de puritate rasială” și puritate națională” a stat la baza hecatombelor secolului XX, în care au murit zeci de milioane de oameni din cauza acestei ideologii homofobe.

Voi sesiza CNCD pentru a face uzanță de atribuțiile sale, în conformitate cu legislația privind combaterea discriminării și discursului instigator la ură. România nu trebuie să se transforme într-o tribună a populismului, declarațiilor homofobe și rasiste.

În primul rând, a fi european însemnată aderarea la un set de valori (libertate, democrație, toleranță, solidaritate, piață liberă, circulație liberă etc.). Această interiorizare și asumare a valorilor pe care s-a fondat Europa unită te fac european, nu culoarea pielii sau fizionomia feței.

Diferențele dintre noi nu pot exclude o persoană care dorește să trăiască în Franța, Austria, Ungaria sau România. Ești european nu că te-ai născut în Europa, ci că aderi la valorile comune împărtășite de popoarele Europei. Este un principiu simplu, pe baza căruia s-a fondat Uniunea Europeană ca reacție tocmai la exclusivismul rasial promovat în țările Europei înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX.

În al doilea rând, fraza” suntem dispuși să ne amestecăm unul cu celălalt, dar nu suntem dispuși să devenim de rasă mixtătrădează o mentalitate pe care o credeam dispărută odată cu disoluția nazismului. Toleranța, acceptarea diversității, conviețuirea în pace și armonie și însușirea valorilor și normelor te fac european.

În altă ordine de idei,” spălarea” Rusiei de dezastrul umanitar și social provocat în Ucraina este inacceptabilă, la pachet cu atacarea injustă a UE și SUA pentru că au răspuns ferm invaziei ilegale și neprovocate. Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX. Orban trebuie izolat internațional, regimul său e o sursă de derapaj la adresa valorilor europene, iar Orban nu va scapă niciodată de marginalizarea internațională.

Viktor Orban este un adept al ideologiilor rasiale iar acest derapaj nu a fost un accident, ci face parte dintr-o doctrină iliberală autentică cu accente dintre cele mai nocive: xenofobe, homofobe și antisemite, care ultragiază memoria victimelor totalitarismelor secolului XX.

UDMR, dacă va continua să nu se distanțeze, să nuanțeze și să nu condamne declarațiile si viziunile lui Viktor Orban, va continua să pară o formațiune aflată în siajul unui personaj marginalizat de liderii lumii democratice. Cunosc mulți colegi din UDMR care nu împărtășesc deloc viziunile lui Viktor Orban, și ei trebuie să vorbească. Nu sunt de acord cu o eventuală discuție despre îndepărtarea UDMR din coaliția de guvernare, nu trebuie pedepsiți pentru declarațiile lui Orban și pentru lipsa de curaj și fermitate a lui Kelemen Hunor. Sunt total de acord c explicațiile și clarificările trebuie să vină repede. UDMR este o formațiune care contribuie, alături de PNL și PSD, la stabilitatea și buna guvernare a  României.

Viktor Orban urmărește să inflameze spiritele, mai ales în Transilvania. România este un model de comuniune interetnică și de multiculturalism și nu va permite nimănui să creeze premisele unor conflicte. Rolul de clovn a lui Orban a fost schimbat în cel de demolator al valorilor europene. Lui Viktor Orban nu îi pasă de consecințele declarațiilor sale și ale deciziilor sale care afectează drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la demnitate, toleranța, libertățile civile, are sindromul demolatorilor mândru. Viktor Orban trebuie izolat, este cea mai bună metodă de a repudia un astfel de personaj iar maghiarii nu trebuie blamați in corpore că au un premier care este un primitiv în gândire și prin ceea ce face vulnerabilizează proprii cetățeni.

Mă aștept ca cei care au organizat această manifestare să repudieze aceste mesaje proliferate de oficialități maghiare pentru că ele nu fac decât să incite inutil spiritele între comunitatea maghiară și românească. România a promovat cel mai bun model de interculturalitate şi de protecţie a minorităţilor.

Citește și: