Vizita Opera Turcan - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Un pas important pentru construcția viitorului sediu al Operei Naționale Române din Iași

Astăzi, am făcut un pas semnificativ spre realizarea unui vis de lungă durată: construcția noului sediu al Operei Naționale Române din Iași. Această realizare este fructul unei colaborări strânse și eficiente între administrația liberală a Iașului, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Ministerul Culturii.


Amplasamentul este evidențiat cu contur galben. În „colțul” din dreapta este clădirea administrativă a ApaVital (sursa: apix.ro) 

Locația Ideală: Zona Copou

Am decis ca noul sediu al Operei să fie construit în zona Copou, pe un teren generos de 1,2 hectare, aflat în proprietatea publică. Acest teren, cu o deschidere de aproape 70 de metri la Bulevardul Carol I, este perfect pentru a găzdui un astfel de proiect.

Recent, am avut ocazia să vizitez personal terenul, însoțit de ministrul Culturii, Raluca Turcan, și de liderii Consiliului Județean Iași și Primăriei Municipiului Iași. Am fost impresionat de potențialul acestui loc, care va deveni curând casa spectacolelor Operei Iași.


Finanțarea Proiectului

Proiectul, cu o valoare estimată la 15 milioane de euro, va fi finanțat prin:

  • Ministerul Culturii
  • Un împrumut de la Banca Europeană de Dezvoltare


Este un act de voință politică comun, un angajament ferm al administrației locale și naționale pentru cultura orașului nostru. Am ales să renunțăm la alte propuneri anterioare, concentrându-ne pe acest amplasament ideal din Dealul Copoului.


Amplasarea terenului în raport cu celelalte obiective importante din zonă (sursa foto: apix.ro)

Respectul pentru patrimoniul natural

Am luat decizia de a păstra și integra arborii seculari din zonă, respectând astfel patrimoniul natural al locului.

Această inițiativă nu este doar o investiție în infrastructura culturală, ci face parte dintr-o viziune mai largă a Partidului Național Liberal. Dorim să transformăm cultura într-un instrument de dezvoltare pentru Iași, să facem din orașul nostru un centru cultural vibrant, un magnet pentru turiști și un catalizator pentru dezvoltarea economică.

În încheiere, vreau să subliniez că, cu sprijinul Ministerului Culturii, Iașul va avea un sediu nou al Operei Naționale Române, un spațiu care va reflecta și va pune în valoare potențialul artistic al județului nostru. Este un angajament pe care îl avem față de comunitatea noastră, un angajament de a oferi un spațiu adecvat pentru arta și cultura care ne definește.

Citește și: