Un buget pentru reconstrucția României

Am votat pentru investiții și reforme și am dat românilor un buget responsabil care acoperă toate nevoile economice și sociale, într-un an de maximă dificultate financiară. Resping, cu argumente, acuzațiile politicianiste ale opoziției care a încercat necontenit să lipească eticheta de austeritate acestui buget.

În primul rând, anul 2021 devine trambulina pentru relansarea economiei prin alocarea celui mai mare buget pentru investiții și dezvoltare! Nu mai puțin de 61,4 miliarde de lei vor fi direcționate către proiectele majore de investiții, calea cea mai sigură către producerea de plusvaloare în economia României.

În al doilea rând, este un buget care încurajează transparența și responsabilitatea în cheltuirea resurselor financiare și este înclinat spre performanță în administrația publică. Acest lucru îi supără pe social-democrați pentru că, poate pentru prima dată în ultimii ani, închidem robinetul finanțării păguboase a clientelei politice, iar PSD simte că a pierdut controlul asupra banului public.

În al treilea rând, sectoarele cele mai afectate de pandemie primesc un sprijin bugetar considerabil mai mare decât în anii precedenți. Ministerul Educației are, în acest an, o alocare de 28,5 miliarde lei, respectiv o creștere cu 244 milioane lei față de execuția bugetară a anului 2020. Bugetul Educației Naționale cuprinde, pentru prima dată, bursele elevilor, în cuantum de 535 milioane lei, dublu față de cheltuiala autorităților locale pe aceste beneficii. Mai mult, bugetul Educației Naționale prevede o creștere a costului standard per elev, de 26%, nu doar raportată la rata de inflație, așa cum se proceda în anii anteriori. Împreună cu finanțările propuse prin PNRR aferente reformelor structurale din Educație, în valoare de 1,86 miliarde euro, avem certitudinea că decalajele din învățământul românesc vor fi recuperate și readuse la standardele europene actuale.

Anul acesta, alocările pe domeniul sănătății, și mă refer atât la bugetul Ministerului Sănătății cât și cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sunt în creștere față de anul precedent. Alocarea în bugetul real al Ministerului Sănătății este, în 2021, cu 750 milioane de lei mai mare decât anul trecut: 11,43 miliarde lei, față de 10,69 miliarde lei. Ceea ce diferă față de anul precedent, stă în cuantumul transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care vor fi mai mici în 2021 raportat la anul anterior. În 2020, aceste transferuri au fost mai mari din cauza cheltuielilor uriașe cu decontarea concediilor medicale, ca efect al pandemiei. Evident că, în 2021, aceste cheltuieli nu mai sunt justificate.

Nu doar că asigurăm cele mai mari alocări către sectorul de dezvoltare, dar avem, totodată, un buget al echilibrului social. Astfel, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an estimează venituri în sumă de 90,3 miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mult decât anul trecut și cu 20 de miliarde de lei mai mult decât în 2019. Drept urmare, asigurăm fonduri mai mari decât anul trecut pentru plata creșterii pensiilor, precum și pentru ajutoarele sociale, bilete de tratament, plata creanțelor salariale și pentru alte cheltuieli sociale.

interviu cu alex muraru - Alexandru Muraru, deputat

Citește și: