Trebuie să avem o situație reală a gradului de mulțumire față de spitalele de stat!

Jurnalistul Alex Nedea a publicat pe blogul său o hartă interactivă cu unele unități medicale de stat din zeci de orașe din țară unde pacienții raportează că au fost tratați bine și fără să trebuiască să dea șpagă sau alte „atenții” personalului medical.[1]

În vederea operaţionalizării structurii de integritate, Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei au dezvoltat proiectul „Bună Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănătate Românesc”, proiect cofinanţat prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice din sistemul sanitar romanesc prin sprijinirea procesului de descentralizare sectoriala si promovarea integritatii si a responsabilitatii in cheltuirea fondurilor publice.

[1] https://alexnedea.ro/harta-binelui-din-spitale/

Printr-o interpelare, i-am solicitat Ministrului Sănătății, dl. Alexandru Rafila, să îmi transmită:

  • Numărul sesizărilor transmise pe platforma online[1] a proiectului de către pacienți, aparținători, personal medico-sanitar, conducere sanitară sau asociații de pacienți de la începutul operaționalizării până în decembrie 2022.
  • O statistică a sesizărilor în funcție de subiect: Încălcări ale drepturilor pacientului, Condiționarea serviciilor medicale, Abuzuri săvârșite asupra personalului medico-sanitar.
  • Un ”clasament” al spitalelor incluse în proiect, în funcție de numărul sesizărilor vizate.
  • Măsurile întreprinse de către Ministerul Sănătății pentru îmbunătățirea aspectelor transmise de către cetățeni prin sesizări.

[1] http://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare/sesiz_cons_etic

Citește și: