Terminalul T4 va putea susține unui trafic anual de 3,5 milioane pasageri și va fi o atracție pentru noi operatori și noi destinații.

IASI Airport este printre puținele aeroporturi din țară care au depăşit anul trecut nivelul de trafic din 2019.
Aeroportul Internațional iași a atins deja cifra de 1,5 milioane pasageri procesați, cu 15% mai mult peste recordul înregistrat în 2019.
După o perioadă de restricții provocate de pandemie, viziunea liberală de la Aeroportul Iași și Consiliul Județean Iași – Iași County Council au avut un plan reușit pentru revenirea spectaculoasă a aerogării pe harta transportului aerian regional și național.
Nu ne-am oprit aici. 

Valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărirea capacității de parcare, este de 447.270.880,56 lei cu TVA. Valoarea totală eligibilă este de 367.876.172,66 lei, din care 85 la sută reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 la sută este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului. 

Viitorul terminal va fi costruit pe o suprafaţă de peste 30 de mii de metri pătraţi, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului. Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. 

De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie.

Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3. 

Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest şi am prins ultimul avion. 

A fost cea mai bună variantă de a obține fonduri prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. 

Strategia pe care am ales-o este cea fezabilă, iar acum avem şi garanţia că vom reuşi implementarea și finalizarea proiectului.

Aeroportul este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea judeţului Iaşi şi a întregii regiuni, iar criza refugiaţilor ne-a arătat încă o dată cât de importantă este modernizarea acestei porţi aeriene care ne conectează cu lumea

Citește și: