Solicitare către Ministerul Sănătății: fonduri pentru construirea unui nou Spitalul de Boli Respiratorii în Iași

În prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi dispune de 347 de paturi, în şase secţii. Spitalul deserveşte întreaga Regiune de Nord-Est, iar clădirile prezintă un grad ridicat de uzură, astfel că noul spital urmează să fie construit pe un alt amplasament în zona Bucium din municipiul Iaşi.

Consiliul Județean Iași a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de construire a unui nou Spital de Boli Respiratorii.

Investiția este estimată la aproape 740 milioane lei (fără TVA), în condițiile în care lucrările de construire și montaj sunt estimate la 360 milioane lei. Scopul CJ este de a accesa fonduri prin intermediul PNRR.

Am solicitat Ministrului Sănătății, dl. Alexandru Rafila, să facă toate demersurile la nivelul ministerului pentru a finanțat acest obiectiv de investiții atât de necesar Iașului și întregii Moldove.

Capacitatea spitalului va avea un total de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi și 20 de paturi pentru terapie intensivă.

Accesul rutier și pietonal se realizează din drumul național DN24, cu sens dublu și trei benzi de circulatie, drum de legatură între municipiul Iași și municipiul Vaslui.

Structura funcțională va cuprinde următoarele secțiuni: zonă medicală și clinică, zonă academică, servicii tehnico-medicale auxiliare, servicii primire, logistică și gospodărești, bloc administrativ și, nu în ultimul rând, un bloc tehnic.       

Complexul va avea patru corpuri de clădire: clădire existentă (centru de vaccinare), spital, administrativ și tehnic, alături de clădirea tehnică. Proiectul mai cuprinde amenajări exterioare și împrejmuirea incintei.

Unul dintre obiectivele spitalului este îmbunătățirea infrastructurii spitalicești specializate existente la nivelul regiunii de Nord – Est a țării prin construirea unui spital nou, care să corespundă tuturor normelor și standardelor aflate în vigoare.

Spitalul va avea o ofertă complexă de servicii medicale de calitate în vederea tratării patologiilor infecțioase, pneumologice și ftiziologice.

Citește și: