210628ac010e foto Adrian Cuba - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Societatea românească se confruntă din când în când cu un demon al trecutului

Din nefericire, în 2021 noi toți am fost martorii manifestărilor acestui vis grotesc. Este vorba despre mirajul neolegionarismului – un amestec de conservatorism, tradiționalism, naționalism, ultraortodoxism concomitent cu respingerea valorilor occidentale și înlocuirea acestora cu tot felul de minciuni agresive. 

Violența directă există deja. Mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control. Este imperios necesar ca acest lucru să nu aibă loc, iar soluția este fermitatea legii și pedepsirea exemplară a derapajelor. 

Statul trebuie să aibă o strategie pentru a se confrunta cu acest demon al trecutului. Istoria ne poate fi un exemplu foarte bun, iată în urmă cu aproape 100 de ani, Codreanu îl împușca pe prefectul de la Iași chiar în fața instanței de judecată, apoi cu o justiție timorată, a fost achitat. 

Știm cu toții ce vremuri negre au urmat, cum asasinatul politic a tras România spre beznă. De aceea, acum trebuie să acționăm ferm și imediat la orice derapaj. Statul de drept este unul dintre marele noastre câștiguri de după 1989, trebuie să ne sprijinim pe lege.


În 2021 discursul acesta extremist a îmbrăcat toate caracteristicile acestea neolegionare, iar țintele predilecte au fost clasa politică, medicii, jurnaliștii, pandemia și vaccinul anti-covid.

Tactica e mereu aceeași, una specifică peluzelor – violența, agresiune, totul asezonat cu referințe pseudoreligioase și populiste. Ceea ce reprezintă un semnal de alarmă este că sunt organizați și folosesc toate resursele de care beneficiază ca urmare a faptului că au în AUR un cap de pod în Parlamentul României.

Nu cred că ne confruntăm cu ceva nou în sine, ceea ce realmente nou este gradul de intensitate a violenței și resursele pe care le au și care – culmea – vin de la bugetul de stat. Acest aspect le conferă constanță, mereu au resurse să urce violența pe scena publică.

 

Asaltul asupra Parlamentului și scandalul provocat de o senatoare de-a lor cu echipa jurnaliștilor italieni – aceste două evenimente au fost vârful agresiv al anului trecut și cu ele am intrat într-o galerie a statelor cu partide extremiste, o galerie care nu ne face cinste, dimpotrivă atrage atenția asupra noastră, este o pată neagră.

Mitingurile anti vaccin și antirestricții se regăsesc în mai multe state civilizate, este adevărat, dar este o diferență uriașă între acele state care au o acoperire vaccinală de 80 sau chiar 90% și România – noi nu stăm deloc bine la acest capitol. 

Și da, violența populismului extremist, neolegionar al AUR este o cauză directă. 

Acești parlamentari întrețin un climat plin de suspiciune, răspândesc constant gogomănii. De fapt toată activitatea lor politică se reduce la subminarea efortului statului de a stăvili pandemia. Știe cineva vreo altă idee de-a lor? E o întrebare retorică, bineînțeles că nu știe nimeni pentru simplul motiv că la AUR nu există altceva decât” hate speech”.


Protestatarii AUR au rupt poarta și au invadat curtea Parlamentului, unde au vandalizat mașina ambasadei SUA. Foto: G4Media

Din punctul meu de vedere, linia roșie a fost depășită în momentul în care ai luat parlamentul cu asalt, un atac din interior și din exterior, o agresiune direct asupra unei instituții democratice din care – culmea – face parte și AUR. Statul trebuie să răspundă cu legea în mână și fără să șovăie. Dacă vreți părerea mea – faptul că AUR apelează la populism este un lucru regretabil, dar nu ilegal. Însă în momentul în care AUR sare calul și încalcă flagrant legea, atrăgând atenția întregii lumi, acest lucru le va turna plumb în toate conturile de rețele sociale prin care până acum împrăștiau venin în mințile românilor.

Atacul lor asupra Parlamentului a fost un episod care îi caracterizează, desigur, dar care s-a născut din disperarea că o guvernare stabilă cum se prefigurează pentru următorii doi ani i-ar lăsa fără combustibilul urii cu care ne-au obișnuit. 

Anul care s-a încheiat, 2021 au fost vocali pe marginea guvernării și au avut și motive din cauză că USR, un alt partid cu valențe anti-sistem, la fel ca și AUR, a subminat coaliția din care făcea parte. Criza politică le-a oferit un narativ lejer. 

Dar în 2022, pe fondul unei guvernări stabile și pe fondul unei majorități parlamentare PNL – PSD – UDMR, acești populiști vor fi nevoiți să forțeze nota, iar orice încălcare a legii va fi sancționată.


Un protestatar AUR desenează o svastică pe un steag al UE în timp ce sute de oameni asaltează intrarea Parlamentului României. Foto: Profimedia Images

Citește și: