Un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război barbar și ilegal născut din idealurile imperialiste ale unei minți bolnave.

S-a împlinit un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război barbar și ilegal născut din idealurile imperialiste ale unei minți bolnave. 

Ucraina a dat o lecție de eroism uimitor, luptând cu dârjirea și curajul care au inspirat întreaga lume. Ucrainenii luptă pentru independența lor, dar și pentru noi pentru că poporul ucrainean are o imensă contribuție la apărarea libertății comune.

România, Uniunea Europeană și SUA sunt unite în sprijinirea independenţei, suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Sprijinul decis pentru Ucraina a vizat mai multe dimensiuni. 

Am asigurat tranzitul refugiaților din calea războiului, am primit și integrat cetățenii care au ales să rămână în România, am pus la dispoziție infrastructura pentru ajutorul către Ucraina și a exportului de mărfuri din această țară, în special a cerealelor, am ajutat în momentele dificile când sistemul energetic din Ucraina a fost atacat. 

Totodată, România a susținut Ucraina în plan diplomatic: opțiunea Kievului de integrare europeană, sancțiunile decise de statele occidentale la adresa Rusiei, cererea de investigare de către Curtea Penală Internațională a genocidului și a crimelor de război.

La recentul summit B9 de la Varșovia, România și-a reafirmat determinarea de a ajuta Ucraina atât cât va fi necesar. 

Această poziție este una solidară cu cea a statelor occidentale, respectiv cu țările membre NATO. Românii trebuie să știe că sprijinul pentru Ucraina înseamnă mai multă siguranță și securitate pentru România. Acest sprijin va rămâne constant.

Toate țările din Estul Europei care au fost parte a URSS sau în sfera de influență a URSS au dreptul legitim şi suveran de a-şi urmări propriile aranjamente de securitate şi politică externă, pe baza propriilor alegeri legitime, fără nicio ingerinţă străină.

Citește și: