Zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și de la semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
Se împlinesc zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și de la semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
România și Statele Unite ale Americii împărtășesc o istorie comună de legături strânse între popoarele noastre, un angajament către democrație, o relație strategică durabilă, precum și voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor comune.
Legături puternice și profunde leagă popoarele României și Statelor Unite prin relații culturale, economice și științifice. Acest Parteneriat Strategic reflectă cooperarea excelentă și în extindere între țările noastre pentru promovarea securității, democrației, oportunităților oferite de economia de piață și a schimburilor culturale”, se arată în Declarația Comună.
Cooperarea pe plan politico-militar cu accent pe securitate este capitolul de excelență al Parteneriatului.
România este unul dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite, fapt dovedit de colaborarea foarte bună în ceea ce privește combaterea terorismului precum și de prezența militarilor români pe teatre de operații militare, precum Irak și Afganistan.
SUA este cel mai important aliat al României, garantul libertății, securității și prosperității poporului român.
Anii 2017, 2019 și 2020 au cunoscut o dinamică accelerată în cadrul Parteneriatului Strategic
La 9 iunie 2017, președintele Klaus Iohannis a devenit primul lider UE și NATO din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de omologul american, Donald Trump, într-un moment important pentru viitorul relației transatlantice în care liderul SUA și-a afirmat, în premieră, angajamentul pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă
La 11 iulie 2017, când România și SUA aniversau două decenii de Parteneriat Strategic, Statele Unite au decis să ofere eligibilitate României în ce privește achiziția de sisteme antirachetă Patriot, marcând o nouă etapă în procesul de modernizare a capabilităților militare ale României.
Apoi, în septembrie 2020, România a recepționat primul sistem de rachete Patriot, iar în 2022 ar urma să devină prima țară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem de apărare antiaeriană.
La 19 august 2019, la Casa Albă, președinții Donald Trump și Klaus Iohannis au semnat o Declarație Comună, un document politic care a adus două noi elemente de noutate în relația bilaterală și în contextul unei competiții geopolitice globale: cooperarea în materie de 5G și cooperarea pentru securitatea energetică comună, inclusiv prin cooperare în domeniul energiei nucleare civile.
Anul trecut România și SUA au marcat 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.
În prezent, securitatea României este asigurată și de militarii americani de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii precum și de militarii de la baza Kogălniceanu.
În plan economic, SUA sunt printre cei mai importanți investitori în economia României.
Un exemplu de investiție majoră este proiectul Unităților 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă. Partea americană va face investiții uriașe și în proiectul Inițiativei celor Trei Mări, mai precum într-un proiect de conectare a Mării Baltice de Marea Neagră, printr-o linie de cale ferată și o autostradă care să lege Constanța de Gdansk.