15.01.2021 1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Românii sunt în siguranță. Niciodată în istoria ei România nu a avut garanții de securitate mai solide decât acum.

UE este unită în fața crizei de securitate provocate de Federația Rusă. Președintele Klaus Iohannis a confirmat, după întâlnirea de la Bruxelles, că statele membre vor reacționa împreună, în cazul situației din Ucraina. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA și NATO l-au trimis în 26 ianuarie Rusiei.


Președintele Klaus Iohannis a participat ieri, la Bruxelles, la o reuniune scurtă în format Consiliul European, dedicată situației de securitate provocată de Rusia la granița Ucrainei.

Reuniunea a confirmat unitatea liderilor din UE în fața crizei provocate de regimul Putin.

Cea mai importantă concluzie din întâlnirea pe Ucraina și Flancul Estic a fost că trebuie să rămânem uniți (…) suntem uniți, rămânem uniți, știm ce avem de făcut și, orice se va întâmpla, vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai important mesaj și cel mai puternic mesaj!” – Klaus Iohannis.


Vor exista reacții comune ale statelor din Uniunea Europeană, nu va reacționa fiecare țară separat. Există pachete de reacții deja pregătite ale Uniunii Europene, care vor fi puse în practică în funcție de evoluția evenimentelor de pe flancul estic al NATO și UE, a arătat Președintele României.

În seara aceasta, Președintele României va participa la o teleconferință organizată de Președintele SUA, Joe Biden, cu lideri ai țărilor aliate – Polonia, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Canada – și cu liderii UE și NATO. Astfel de consultări în format teleconferință despre criza provocată de Rusia au fost organizate de Președintele SUA și în urmă cu o săptămână, în 11 februarie.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA și NATO l-au trimis în 26 ianuarie Rusiei. Documentul a fost un răspuns la lista de pretenții avansată de regimul Putin odată cu masarea de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre. Documentul SUA și NATO angaja la un dialog diplomatic serios cu Federația Rusă în cazul în care aceasta ar alege o astfel de opțiune.

Citește și: