Invadarea unui stat de dimensiunile Ucrainei, în inima Europei, este una dintre cele mai grave crize de securitate din ultimele decenii.
Putin contestă actuala arhitectură de securitate a Europei, instituită după prăbușirea comunismului și a URSS.
În lista de revendicări pe care a înaintat-o în decembrie Occidentului pe când masa trupele rusești la granița ucraineană, Putin a cerut retragerea NATO și SUA pe pozițiile de dinaintea anului 1997, dinaintea aderării României, Poloniei, statelor baltice la NATO.
Or, NATO este garanția de securitate pe care românii o au pentru a-și duce viața liberă, în siguranță către prosperitatea pe care o au cele mai dezvoltate țări occidentale.
Această garanție de securitate de care se bucură statele foste comuniste care au aderat la NATO îl nemulțumește pe Putin, care vrea revenirea la sferele de influență, când România, Polonia, țările Baltice erau ținute pe orbita Moscovei.
De aceea, tema aceasta ne privește și pe noi, cum privește întreaga lume liberă și democratică.
1) Este România în pericol de a fi implicată într-un război?
NU. Parte a NATO, cea mai puternică alianță din istorie, România are cele mai bune garanții de securitate posibile.
Aliații din NATO au arătat în aceste săptămâni că își onorează obligațiile întărind Flacul Estic.
România este apărată de articolul 5 – care prevede apărarea colectivă, principiul „toți pentru unul, unul pentru toți”. Acest articol are un puternic descurajator al oricarui atac împotriva vreunui membru al NATO.
NATO a anunțat foarte clar că nu va trimite soldați în Ucraina în cazul unei invazii. Ucraina nu este parte a NATO și nu beneficiază de aceste garanții de securitate.