În ultima perioadă, recalcularea pensiilor a devenit un subiect de larg interes și, din păcate, de mare confuzie. În calitate de Președinte al PNL Iași și deputat, simt nevoia să aduc câteva clarificări importante pentru a elimina incertitudinile și nemulțumirile apărute în rândul pensionarilor.
Confuzie și nemulțumire: o problemă de comunicare
Există multă confuzie și nemulțumire în legătură cu recalcularea pensiilor. Această stare de fapt ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Muncii, responsabil de aplicarea legii, ar fi informat corect opinia publică încă de la bun început. Comunicarea deficitară a Ministerului Muncii a dus la o înțelegere greșită a recalculării pensiilor.
Una dintre cele mai mari confuzii este legată de natura recalculării pensiilor. S-a indus ideea greșită că recalcularea pensiilor înseamnă majorarea uniformă a tuturor pensiilor. Ceea ce nu este cazul: recalcularea nu înseamnă indexare. Recalcularea este un proces complex, care poate duce la majorarea sau chiar la scăderea anumitor pensii, în funcție de criteriile aplicate.
Rolul crucial al Ministerului Muncii
Este de datoria Ministerului Muncii să ofere explicațiile necesare și să informeze corect pensionarii. Ministerul trebuie să inițieze un dialog deschis cu reprezentanții pensionarilor pentru a clarifica problemele sensibile reclamate de aceștia. Doar printr-o comunicare deschisă și transparentă se poate restabili încrederea pensionarilor în procesul de recalculare.
PNL a făcut tot ce a depins de el pentru ca reforma sistemului de pensii să se realizeze în bune condiții. Unul dintre pașii importanți a fost asigurarea finanțării măsurii recalculării pensiilor, peste 2 miliarde de lei fiind alocați în fiecare lună. În acest fel, PNL, prin Ministerul Finanțelor, se ține de promisiunea făcută și se asigură că toți pensionarii cărora li s-a recalculat pensia în plus, vor primi pensiile majorate fără întârzieri.
Neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei: o prioritate legislativă
PNL a anunțat ca prioritate legislativă neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei. Aceasta este o inițiativă mai veche a PNL, care se află deja în camera decizională și care ar putea fi votată extrem de repede. Este o măsură de justiție socială pe care ne dorim să o implementăm cât mai curând pentru a veni în sprijinul pensionarilor cu venituri mici.
Din păcate, în încercarea de a-și asuma meritele pentru măsurile destinate pensionarilor, PSD a anunțat, fără consultări în Coaliție, că va aproba măsura neimpozitării prin Ordonanță de Urgență. În realitate, măsura se află ca proiect depus de PNL, în Parlament, deja de ani, dar PSD nu a dorit-o atunci. Dacă măsura ar fi fost adoptată la momentul propunerii de către ministrul Raluca Turcan, costurile ar fi fost mai mici.
Este vital să rămânem uniți și să lucrăm împreună pentru binele pensionarilor din România. PNL se angajează să continue să susțină măsuri care să aducă echitate și sprijin real celor care au muncit o viață întreagă. Vă asigur că vom continua să fim de partea dumneavoastră, acționând cu responsabilitate și transparență în toate demersurile noastre.