
Am votat bugetul României pe anul 2021
Pe 2 martie, am dat votul final pe bugetul de stat pe anul 2021, un buget al reformelor și investițiilor. Avem un buget record pentru dezvoltare: 61,4 miliarde de lei direcționate către proiecte majore care vor contribui la relansarea economiei și la îmbunătățirea vieții cetățenilor!
Declarație în plenul Camerei Deputaților împotriva actelor xenofobe, extremiste și antisemite
Delegat de grupul parlamentar PNL, am susținut o declarație în plenul Camerei Deputaților, prin care mi-am exprimat îngrijorarea față de amplificarea și escaladarea tendințelor xenofobe, antisemite și extremiste promovate în manifestările publice, atacul la adresa directorului Teatrului Evreiesc de Stat cât și elogiile aduse de la tribuna Parlamentului unor criminali de război.
Totodată, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am semnalat că aceste acte pun de fapt la îndoială fundamentele drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate.Pe de altă parte, am sancționat conduita extremistă a partidului AUR, care a stat în spatele protestelor marcate de unele acte de vandalism și xenofobie, dar și mesajele publice îngrijorătoare transmise de liderii acestui partid prin care încurajează ura și dezbinarea, amintind de rolul și responsabilitatea aleșilor în funcții de înaltă demnitate publică. Declarația integral poate fi urmărită aici.
Am sancționat ieșirile xenofobe și antisemite ale unor parlamentari
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am condamnat elogiile aduse de către unii parlamentari ai formațiunii politice cu trăsături neo-fasciste celor care au contribuit la crimele Holocaustului.Din nefericire, nu suntem la prima abatere de acest gen, și fac trimitere la mitingul anti-mască unde, prin mesajele alăturate manifestului, s-a căutat umilirea victimelor Holocaustului.Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar în cauză, este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora.
De asemenea, le-am solicitat liderilor USR- Plus să se disocieze de afirmația cu tentă xenofobă si calomnioasă a deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa Președintelui României. Totodată, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că ”vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.
Întâlnire cu Mihai Firică, noul administrator al Companiei Naționale „Coresi”
Am primit, la Palatul Victoria, vizita domnului Mihai Firică, noul administrator al Companiei Naționale „Coresi”. Multe dintre cărțile diverselor edituri, care se găsesc astăzi în librării, sunt tipărite la Coresi. Astfel, misiunea lor este una importantă, prin felul în care înțeleg să continue să existe într-un domeniu complicat. Cărțile lor sunt însă superb tipărite, contribuind benefic la susținerea pieței de carte din România.Am discutat despre proiectele editoriale în desfășurare, despre perspectivele de relansare a Companiei, dar și despre evenimente culturale pe care le putem proiecta în 2021 și în anii ce vin.
Întâlnire cu Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii
Minim 2% din Mecanismul European de Redresare și Reziliență trebuie direcționat spre mediul cultural. România are șansa, ca prin PNRR, să-și valorifice imensul potențial cultural, al patrimoniului, al industriilor creative, al patrimoniului imaterial.Am discutat aceste teme cu Liviu Brătescu, secretar de stat la Ministerul Culturii.Liviu Brătescu, este implicat în aceste demersuri și, alături de echipa de la Ministerul Culturii, cu ministrul Bogdan Gheorghiu, cu ceilalți specialiști, cu partenerii din mediul cultural sunt convins că vor reuși să dea o față nouă întregului domeniu.
Întâlnire cu Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel
Operaționalizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului face pași înainte. Am avut pe această temă o întâlnire la Palatul Victoria cu dl. Prof. Dr. Alexandru Florian, Directorul General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel, prilej cu care am discutat despre prioritățile, finanțările și termenele proiectului.Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din București a fost stabilit prin lege și este o prioritate a mandatului meu de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei.
Întâlnire cu conducerea Universității “George Enescu” Iași
La invitația profesorului Doru Zaharia, am avut o întâlnire cu conducerea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași la sediul acesteia de la Casa Balș, din capitala Moldovei. La întâlnire au mai participat rectorul Universității, Prof. Univ. Dr. Habil. Aurelian Bădiliță, precum și prorectorii Conf. Univ. Dr. Habil. Cristian Nicolae Ungureanu (Prorector Relații Internaționale, Imaginea Universității și probleme studențești) și Conf. univ. dr. Octavian Dumitru Jighirgiu (Prorector cercetare şi creaţie artistică).Am discutat cu conducerea Universități cum putem pe viitor să integrăm în viitoarea reformă a educației și în strategia națională „România educată” un program regional și național de creare a incubatoarelor de resurse culturale în școli și licee, proiect pilot pe care profesorul Doru Zaharia și colegii domniei sale deja îl dezvoltă.
Primire la Palatul Elisabeta
Am fost primit, la Palatul Elisabeta, de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Relația cu Casa Regală este un element important în activitatea mea, ca Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.Instituția care a avut o contribuție incomensurabilă la apariția și afirmarea statului român modern, la câștigarea independenței și a marilor idealuri de stat, parte a identității naționale și a instituțiilor României moderne, se bucură astăzi de o popularitate apreciabilă în societate.Am discutat cu ASR principele Radu oportunitățile de colaborare în următoarele luni, despre evenimentele și acțiunile care privesc Familia Regală, atât în interiorul granițelor, cât și în străinătate.
Întâlnire cu Ambasadorul Victor Micula
Am primit, la Palatul Victoria, vizita Ambasadorului Victor Micula, reprezentant cu însărcinări speciale al Ministerului Afacerilor Externe.Dl. Ambasador Micula este șeful delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).Am discutat despre prioritățile mandatului meu, despre evoluțiile pe care România le-a făcut în ultimii ani în materia promovării memoriei Holocaustului și a combaterii antisemitismului, despre proiectele pe care le putem dezvolta în perioada următoare.Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului este o rețea internațională de experți în educație, cercetare și memoria Holocaustului, unde specialiști în muzeologie, istorie, arheologie, memorializare și studii privind Genocidul formează grupuri de lucru, care realizează acțiuni importante și creează recomandări politice semnificative.
Întâlnire cu doamna Alexandra Toader, președinte executive IICCMER
Am primit, la Palatul Victoria, vizita doamnei Alexandra Toader, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.Am discutat despre proiectele în derulare, despre finanțări, despre planuri de viitor.Alexandra Toader are acest proiect, de a reda IICCMER adevărata prestanță și misiune, de a fi o instituție fanion de investigații și cercetare, de a fi un vector public al promovării politicilor memoriei, de a fi o prezență semnificativă în peisajul instituțional.
Vizită la sediul AGERPRES
Am vizitat sediul central și arhiva istorică a Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Agerpres este una dintre instituțiile care, în ultimii 100 de ani, a fost parte a identității statalității românești.
Întâlnire cu Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România
Am primit, la Palatul Victoria, vizita domnului Alexandru GROZA, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România. Am discutat cu domnia sa pașii următori pentru punerea în funcțiune, perspectivele de dezvoltare și urgențele instituționale.Viitorul muzeu va fi nu doar un spațiu memorial, ci va cuprinde și va dezvolta activități didactice, de cercetare, arhivistice, va fi un „hub” cultural și social, integrat în noile trenduri muzeale europene ale secolului XXI.Crearea acestui Muzeu al Ororilor Comunismului în România va beneficia de amplitudinea guvernamentală necesară în următorii ani, realizarea sa fiind una dintre prioritățile mandatului meu, ca Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Vizită la Muzeul Național de Artă al României
La invitația noului manager, Cristina Verona Tobi, am vizitat Muzeul Național de Artă al României (MANR).Am vizitat spațiile istorice ale Palatului Regal, spațiile administrative, dar si proiectul Galeriei de Arta Orientală si Decorativă de la etajul 3, închisa de mai bine de 30 de ani. Am parcurs o parte dintre colecțiile MNAR.Instituție simbol pentru cultura și memoria publică, MNAR este o destinație impresionantă pentru români și străini, deopotrivă.
Inițiative legislative
Sunt co-inițiator al propunerii legislative depuse în Parlament de către deputatul PNL Sebastian Burduja pentru instituirea zilei de 15 februarie ca Zi Națională a Lecturii.Considerăm că niciodată efortul pentru lectură nu poate fi îndeajuns, mai ales dacă ne uităm către statisticile care pun România pe locurile codașe în Uniunea Europeană la acest capitol.Dincolo de interpretarea simbolică a acestei inițiative, ea este menită să atragă atenția asupra unui curent îngrijorător și să devină un instrument de promovare a iubirii față de carte.
Activitate în Camera Deputaților
În cadrul ședințelor parlamentare, am dat vot de respingere pe modificările neconstituționale din Codul Penal și Codul de procedură penală, propuse de PSD în Legislativul trecut, care urmăreau favorizarea infractorilor și slăbirea actului justiției, și care au culminat cu protestele a milioane de români împotriva asaltului la independența justiției.Am dat vot de respingere pentru proiectul de lege privind declasificarea unor documente, ai cărui inițiatori au fost chiar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în Legislativul anterior. Proiectul căuta să reglementeze declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și altor documente ce conțin informații sensibile pentru stabilitatea securității naționale.Am votat în Parlament pentru desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Rămânem consecvenți celor promise în campanie și asumate prin programul coaliției de guveranre: desființarea SIIJ corectează o anomalie juridică pentru care România era să ajungă în situația în care i se activa răspunderea potrivit articolului 7 din Tratatul de aderare, cum a fost în cazul Ungariei.Am votat pentru respingerea definitivă a inițiativei PSD care ar fi creat disproporție fiscală între zonele insulare ale României și restul teritoriului. Practic, proiectul privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, ar fi încurajat exploatări speculative în zonele vizate, prin scutiri de taxe pe teren și reduceri de TVA.
Am dat vot de respingere asupra unui proiect de lege populist prin care se propunea înființarea de consilii consultative la nivelul caselor teritoriale de pensii. Această idee a fost atât de inoportună și lipsită de sens încât proiectul inițiat de PSD a primit raport de respingere de la Comisia pentru muncă și protecție socială, condusă tot de PSD, în legislativul anterior!De asemenea, am dat votul de respingere pe propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Practic, normativul impunea obligativitatea angajatorului de a acorda salariatului care nu a folosit tichetele de vacanță contravaloarea lor în bani sau tichete de masă, faptă care constituie contravenție prin dispozițiile legilor în vigoare!Am dat vot de respingere pentru propunerea de modificare şi completare a Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, inițiată în Legislativul anterior de pesediștii Florin Iordache și Niculae Bădălău, ar fi creat un cadru care să încurajeze un comportament abuziv al unor categorii din cadrul forțelor de ordine publică. În fapt, folosirea expresiei „presupune fermitate”, fără ca această „fermitate” să aibă stabilită o accepţiune legală, conferă normei un caracter evaziv, fără nicio garanţie împotriva abuzurilor în exercitarea funcţiei. Mai mult, această inițiativă a celebrului cuplu de juriști PSD căuta să reducă la tăcere dreptul de manifestare și exprimare publică consacrat prin Constituție a populației în raport cu o autoritate a statului român.
Pe de altă parte, am dat vot modificarea şi completarea OUG nr. 28/2013 care reglementează Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru a permite continuarea lucrărilor deja începute în etapa I a programului.
Mai departe, am votat normativul pentru corectarea unor deficiențe ale Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Prin acest normativ care a stat prin sertarele comisiilor vreme de mai bine de doi ani, se urmărește creșterea valorii prestațiilor sociale acordate persoanelor cu handicap și stimularea angajării acestora, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Interpelări adresate Guvernului
Una din interpelările avute la Ministerul Transportului și Infrastructurii vizează obiectivul de maxim interes pentru Moldova, fiind vorba de Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș (A8), respectiv stadiul acesteia și oportunitățile de finanțare.Am primit asigurări că proiectul Autostrăzii A8 reprezintă unul din cele mai importante obiective de infrastructură rutieră din România, fiind cuprins atât în cadrul Master Planului General de Transport al României, precum și în cadrul Planului Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020 – 2030.În luna martie, am solicitat Ministerului Transporturilor comunicarea măsurilor avute în vedere pentru realizarea unor pasaje supraterane în zona Valea Lupului, jud. Iași, și o evaluare a costurilor aferente unui asemenea proiect, în contextul numărului mare de accidente soldate cu victime în respectiva zonă.
O altă interpelare adresată Ministerului Transporturilor, face trimitere la starea pasajului subteran din zona Gării Internaționale Nicolina Iași. Astfel, am căutat răspunsuri referitoare la stadiul realizării documentațiilor în vederea reabilitării acestui pasaj și o estimare a timpului de execuție.În prezent, documentația de actualizare a Planul Urbanistic General al Municipiului Iași se află la Ministerului Culturii. În acest sens, am adresat o întrebare ministrului Bogdan Gheorghiu cu privire la motivele care au stat la baza solicitării de realizare de studii arheologice și studii istorice.Nu în ultimul rând, am transmis Ministerului Transporturilor o interpelare referitoare la Centura Ocolitoare a Municipiului Iași, prin care solicit comunicarea calendarului pentru realizarea serviciilor de achiziție pentru studiile de proiectare și execuție și dacă se are în vedere alocarea unui buget multianual pentru realizarea acestui obiectiv.Având în vedere recunoașterea și importanța actului educațional practicat de Școala Normală” Vasile Lupu” Iași, am adresat o întrebare Ministerului Fondurilor Europene și Investițiilor pentru a afla care sunt pârghiile de finanțare pentru reabilitarea și refuncționalizarea unor corpuri aferente unității de învăţământ.
Apariții mass-media
Am transmis presei un comunicat în care am evidențiat faptul că bugetul coaliției de guvernare pentru anul 2021 este unul al investițiilor, în ciuda regresului economic generat de pandemia de COVID-19. Link aici
Am publicat un editorial pe site-ul Digi24 prin care am atras atenția asupra coincidențelor și legăturilor politice între lideri sindicaliști și Partidul Social Democrat, care îi folosește pe aceștia ca pe o unealtă electorală. Link aici
Cu prilejul zilei de 8 martie, am transmis mesajul de promovare a reprezentării politice echitabile dintre bărbați și femei. Link aici.
Într-un alt editorial publicat pe site-ul Digi24, am semnalat importanța susținerii financiare a sectorului educational, ca principal pilon de dezvoltare al unei societăți moderne. Link aici
Am participat la emisiunea Dileme morale și etice, difuzată de Iași TV Life în care am vorbit despre activitatea de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului. Link aici
Am participat la emisiunea Extemporal la democrație, difuzată de TeleM Iași, unde am discutat teme locale și naționale. Link aici
Am avut o intervenție în cadrul unui experiment realizat de EuropaFM, în care am semnalat situația străzilor care poartă numele unor criminali de război, deși legea interzice acest lucru de mai bine de 20 de ani, și ce trebuie făcut pentru înlăturarea acestei situații. Link aici
Am trimis presei un comunicat prin care am solicitat anchetarea atacului antisemit adresat actriței Maia Morgenstern. Link aici
Am acordat un interviu publicației Agerpres, cu ocazia împlinirii celor 132 de ani de activitate. Link aici
Vă mulțumesc și vă asigur de bunele intenții!