Prezentarea Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023
În cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria, am prezentat Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023, adoptată în ședință de Guvern. Mesajul Guvernului este astfel de toleranță zero față de amenințările cu caracter antisemit, xenofob, față de radicalizări, discurs instigator la ură, diverse forme de intoleranță, discriminare, violență politică sau simbolică.
Această strategie națională are scop preventiv și se va implementa pentru a evita atentatele și evoluțiile negative din alte țări, precum și pentru a sancționa faptele de antisemitism, xenofobie, sau care sunt asociate radicalizării și discursului instigator la ură.
Preluarea interimatului de președinte PNL Iași
În luna mai, prin decizia Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, am fost desemnat președintele interimar al Organizației Județene PNL Iași.Este o răspundere foarte importantă pe care o am, ea vine într-un moment în care construirea încrederii în PNL Iași trebuie să fie o prioritate absolută. Misiunea este și va rămâne preocuparea pentru comunitatea ieșeană.Politica noastră rămâne angajamentul luat în fața ieșenilor pentru dezvoltarea și bunăstarea acestei regiuni. În aceeași măsură, integritatea și buna guvernare trebuie să fie principii de bază ale noastre. Sunt un om integru și mi-am construit cariera profesională în afara politicii. E o garanție că principiile mele vor schimba în bine modul cum abordăm politica.
Agenda evenimentelor dedicate comemorării a 80 de ani de la Pogrom
Am avut o întâlnire cu reprezentanții conducerii Primăriei Municipiului Iași, Consiliului Județean Iași, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai agențiilor guvernamentale în vederea organizării evenimentelor dedicate comemorării a 80 de ani de la Pogrom, care vor avea loc în 27-30 iunie.Vor fi cele mai importante evenimente organizate în Iași în ultimii ani, cu participarea unor oficialități centrale și locale din România, Israel, și SUA, în prezența Comisarului federal al Germaniei pentru viața evreiască și combaterea antisemitismului, dr. Felix Klein, a membrilor corpului diplomatic în România, și a jurnaliștilor români și străini.Pe lângă ceremonia oficială de comemorare a Pogromului, din 29 iunie, vor avea loc comemorări în cimitirele evreiești, o conferință academică internațională, Festivalul Filmului Evreiesc, expoziții și concerte.
Întâlnire cu ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei
La începutul lunii mai, am avut o Întâlnire cu ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și Arhiepiscop al Iaşilor la Cancelaria Mitropolitană din Iași. Am discutat cu ÎPS Teofan despre proiectele de reabilitare aflate în desfășurare ale diferitelor ansambluri mănăstirești din Iași și din Moldova, municipiul Iași fiind orașul din Europa cu cele mai multe mânăstiri ortodoxe. Am subliniat sprijinul meu pentru identificarea de soluții și finanțări pentru proiectele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare.Totodată, am discutat cu ÎPS Teofan despre importanța și prezența misiunii spirituale, educative a Bisericii în afara granițelor, în comunitățile de români, dar și despre situația învățământului religios preuniversitar și universitar.În calitate de Reprezentant special al Guvernului, am adresat ÎPS Teofan un mesaj de susținere și mulțumire din partea Executivului pentru proiectele BOR și a celorlalte Culte în materia politicilor memoriei și a protejării patrimoniului.
Apel pentru votarea bugetului municipiului Iași
Am făcut un apel public către consilierii locali ai PNL şi USR-PLUS pentru colaborare politică şi administrativă în Iași, înainte de votul asupra proiectului de buget al orașului pentru 2021. Am spus atunci că orașul nostru are nevoie de stabilitate și unitate politică din partea partidelor de dreapta pentru ca marile proiecte de investiții să devină realitate. Conflictul permanent nu ajută pe nimeni, din contră, ne vulnerabilizează în percepția națională.
Am susținut modificările Codului de procedură penală
Ca deputat, am susținut modificarea Codului de procedură penală în sensul în care instanța trebuie să pronunțe decizia într-un proces penal într-un termen maxim de 120 de zile după încheierea dezbaterilor, iar motivarea în aceeași zi cu pronunțarea.O decizie recentă a CCR obligă orice complet de judecată din România să pronunțe numai hotărâri judecătorești penale motivate în fapt și în drept la data pronunțării astfel încât nicio persoană condamnată să nu mai fie încarcerată fără a cunoaște motivele condamnării sale definitive la pușcărie.Pentru remedierea cu celeritate a articolelor din Codul de procedură penală constatate neconstituționale de către CCR, coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR a susținut ca acest demers legislativ să aparțină Parlamentului.
Participare la ceremonia de aniversare a Independenței de stat
Am participat, la Iași, la ceremonia de marcare a aniversării zilei Independenței de stat a României.Proclamarea Independenței de Stat a României, din urmă cu 144 de ani, a pus bazele națiunii devenind moment fondator al statului modern. Actul de la 1877 a fost determinat de sacrificiu, inspirație, curaj și demnitate. Carol I rămâne cel mai longeviv, mai vizionar și mai temerar conducător al Românilor în toată istoria noastră!La 144 de ani de la proclamarea Independenței, România este astăzi un stat modern, democratic, pe deplin integrat în valorile europene, pe care le cinstim în aceeași zi, cu ocazia Zilei Europei.
Respingerea rapoartelor de activitate ale SRR
În ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului am dezbătut și respins rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune pentru perioada 2017 – 2019.Aceste rapoarte au primit votul de respingere al comisiilor de cultură din cele două camere și aviz negativ pe contul de execuție bugetară.Am semnalat încă de anul trecut, în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Societăţii Române de Radiodifuziune, grave abateri de la buna gestionare a acestui serviciu public, în sensul că, sub conducerea PSD, Radioul Public a înregistrat un deficit de aproximativ 33 milioane de lei, prin credite de angajament, credite bugetare și necesarul pentru indexarea salarială la nivelul ratei anuale a indicelui inflației stabilit de INS!Această situație a dus în repetate rânduri la încercarea conducerii PSD al Radioului Public de a afecta transmisia și a nu mai contracta servicii de transmisie pentru Radio România Internațional, în special pentru a afecta românii din Diaspora.
Vot asupra rapoartelor de activitate SRI
În calitate de deputat și membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, am participat la votul Parlamentului asupra rapoartelor de activitate ale SRI pentru perioada 2015 – 2019.Comisia a constatat că SRI și-a desfășurat activitatea cu respectarea strictă a prevederilor constituționale, a reglementărilor naționale în materie, precum și a normelor naționale, comunitare și internaționale referitoare la protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, fapt ce a asigurat legalitatea și corectitudinea acțiunilor de realizare a securității naționale.Totodată, având în vedere evoluțiile geopolitice în sfera atribuțiilor legale ale SRI, Comisia a constatat necesitatea continuării procesului de reformare și îmbunătățire a cadrului legal în vigoare în domeniul securității naționale.
Întâlnire cu directorul regional pentru România și Europa de Este al Atlantic Council
La Palatul Victoria, am avut o întâlnire cu domnul Alex Șerban, director regional pentru România și Europa de Est al Atlantic Council, un think-tank global de reflecție și politici publice din Washington DC.Am discutat cu dumnealui despre felul în care putem colabora din perspectiva unei mai bune valorizări în România a memoriei celor care au făcut posibilă aderarea României la NATO, cum a fost Regele Mihai, dar și despre inițiative punctuale publice, acțiuni și evenimente, în vederea unei popularizări, din perspectiva mediului asociativ, a beneficiilor apartenenței noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai puternică alianță politico-militară de apărare colectivă din istorie.
Întâlnire cu managerul Operei Naționale Române Iași
Am avut o întâlnire cu prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager al Operei Naționale Române Iași.Am discutat cu domnia sa despre proiectele culturale pe care le dezvoltă la ONRI, în mare parte aducerea unor inițiative occidentale și de trend artistic de secol XXI, despre cum putem pune și mai mult Iașul pe harta proiectelor artistice naționale și europene.Am abordat, de asemenea, pașii proiectului noului sediu al ONRI. Guvernul PNL, în noiembrie anul trecut, a adoptat un memorandum cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut în valoare de 216 milioane de euro, la care se adaugă contribuția statului de aproximativ 20%, ceea ce înseamnă un buget total de 270 milioane de euro. Este vorba de reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural sau construirea şi modernizarea unor astfel de obiective. Iașul este singurul oraș cu un obiectiv nou, construit de la zero, în acest împrumut. Va trebui să grăbim identificarea terenului și toate celelalte etape necesare.
Întâlnire cu ambasadorul Regatului Unit în România
Am avut o întrevedere, la Palatul Victoria, cu Excelența Sa, domnul Andrew Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.Excelența Sa nu este la prima misiune în România, el fiind atașat diplomatic al Ambasadei Marii Britanii la București în anii ‘80, într-una dintre cele mai sumbre perioade din istoria țării noastre. Amintirile pe care le are din acea perioadă îl leagă profund de România și sunt în contrast puternic cu stadiul de dezvoltare în care se află România acum, la 31 de ani de la căderea regimului comunist.În cadrul discuțiilor, i-am prezentat Excelenței Sale Strategia Națională pentru Combaterea Antisemitismului, Xenofobiei, Radicalizării și Discursului Instigator la Ură 2021 -2023, adoptată săptămâna trecută de Guvernul României. În acest context, am discutat și despre cele mai bune practici existente în Marea Britanie pentru a lupta împotriva unor fenomene care atacă valorile fundamentale ale statului.
Întâlnire cu adjunctul șefului misiunii diplomatice a Italiei la București
La Ambasada Italiei în România, am avut o întâlnire cu domnul Matteo Petrini, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Italiei la București.Am purtat discuții despre bunele practici de combatere a antisemitismului și xenofobiei care există în Italia în domeniul educației și politicilor publice. Italia este o țară în care memoria Holocaustului este protejată și promovată nu doar în școli și centre memoriale, dar și prin producții culturale în cinematografie și literatură.De asemenea, i-am prezentat domnului Petrini prioritățile din mandatul meu de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, dar și acțiunile care vor fi implementate în România în următorii trei ani în baza Strategiei naționale și a planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.
Am semnat pentru legea care reduce birocrația
Sunt unul din semnatarii propunerii legislative privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative.În esență, actul normativ propune reglementarea ca instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluționării unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.Considerăm că România are nevoie de o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificarea proceselor administrative, cu scopul de a reduce eforturile de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice care să urmeze procese mai eficiente.
Întâlnire cu directorul de programe în regiunea Bazinul Mediteranean la Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă
Am avut o întrevedere la Palatul Victoria cu doamna Gabriela Ghindea, director de programe în regiunea Bazinul Mediteranean la Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă.România are privilegiul de a fi, începând cu luna aprilie a acestui an, gazda unei filiale a acestui prestigios institut internațional.Institutul Auschwitz este o organizație care acționează la nivel global pentru a sprijini statele să dezvolte sau să consolideze politici și practici pentru prevenirea genocidului și a altor atrocități în masă, dezvoltând programe de formare cum este prestigiosul „Seminar global Raphael Lemkin pentru prevenirea genocidului”.Am discutat cu doamna director oportunitatea de a organiza și extinde colaborările și cursurile interdisciplinare în România, cu accent pe prevenirea genocidului și a atrocitățităților în masă, eventual pentru universități, membrii Parlamentului, funcționari guvernamentali de rang înalt și, în general, pentru cei care dețin poziții de răspundere în zona decizională și educațională.
Întâlnire cu Ambasadorul Franței în România
La Palatul Victoria, am avut o întâlnire cu Excelența Sa doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România.Am discutat cu doamna Ambasador despre numeroasele oportunități de cooperare culturală și cooperare în domeniul educației și cercetării între România și Franța, în scopul promovării politicilor memoriei.În contextul în care atât România, cât și Franța, pot face progrese în cercetarea Holocaustului, păstrarea memoriei vieții evreiești, și sprijinirea vieții culturale, personalitățile publice sau politice din Franța care își au originile în comunitatea evreiască din România pot fi o punte de legătură în viitoarele proiecte comune.Am transmis doamnei Ambasador invitația de a participa la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iași, în luna iunie a acestui an, și am primit mesajul Excelenței Sale că și publicul francez ar trebui să fie mai informat despre aceste evenimente prin intermediul unor jurnaliști francezi care ar putea veni la Iași.
Am susținut o nouă corectare în sistemul de pensii
În Camera Deputaților, am făcut un nou pas pentru corectarea unor nedreptăți în sistemul de pensii și a unor probleme create de situații incidentale.Astfel, am dat votul de adoptare pentru proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.163/2020 care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.Inițiativa guvernării liberale vine ca urmare a numeroaselor solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp.
Apariții mass-media
Am fost prezent în studioul TVR Iași, în cadrul emisiunii „Regiunea în obiectiv”, unde am vorbit despre proiecte locale și regionale. Emisiunea poate fi urmărită aici.
În studioul VivaFM Iași, în cadrul emisiunii “Față în față”, am vorbit despre activitatea parlamentară cât și perspectivele mandatului interimar de președinte al PNL Iași. Link aici.
Vă mulțumesc și vă asigur de bunele intenții!