Raport de activitate – Iunie 2021

Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

În luna iunie, în România, dar mai ales la Iași, au avut loc ample evenimente ocazionate de comemorarea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași.

Astfel, pe parcursul mai multor zile, Iașul a fost gazda unor conferințe internaționale dedicate memoriei victimelor Holocaustului și care au reunit la Iași invitați de seamă, ambasadori, reprezentanți ai comunităților evreiești, cadre universitare, supraviețuitori, autorități publice locale și centrale.

Ca Reprezentant Special al Guvernului României, am adus un pios omagiu victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România.

În urmă cu 80 de ani, în multe locuri din oraș și împrejurimi, bărbați, femei și copii au fost victimele unei campanii dezlănțuite de ură și lichidare fizică, din ordinul expres al autorităților statului.
Mă aplec în amintirea victimelor acestei supreme tragedii cerându-mi iertare mereu și mereu în numele statului român.
Am depus o coroană de flori în memoria celor care au fost victimele celui mai sângeros act de barbarie din istoria recentă a României.
Pentru noi, ieșenii, păstrarea memoriei victimelor Pogromului și a Holocaustului este o datorie profundă. Ei toți rămân în memoria eternă a Iașului, ca martiri.
La 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-20 iunie 1941, a fost inaugurat Muzeul Pogromului de la Iași, realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Weisel, în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum și cu eforturile deosebite ale Consiliului Județean Iași.
Muzeul Pogromului de la Iași găzduiește o colecție vastă de memorii ale celui mai mare masacru petrecut pe teritoriul României în istoria recentă.
Exponatele sale, fie că sunt de fotografii din timpul Pogromului, holograme, mărturii ale supraviețuitorilor, documente și artefacte, au menirea de a reconstitui o parte din istoria recentă mai puțin cunoscută despre tragedia victimelor care și-au pierdut viața aici.

Am participat la Marșul Vieții, un drum solemn către Cimitirul Evreiesc din Iași încărcat de emoție și reflecție în amintirea memoriei victimelor Holocaustului și Pogromului de la Iași. 

Pentru noi, ieșenii, păstrarea memoriei victimelor Pogromului și a Holocaustului este o datorie profundă. Ei toți rămân în memoria eternă a Iașului, ca martiri. 

Am avut deosebita plăcere de a participa la ceremonia de acordare a titlului de cetățeni de onoare ai municipiului Iași, puținilor supraviețuitori încă în viață ai masacrului din 1941: Michael Cernea, Frances Fletcher, Jehuda Evron și Moshe Yassur.
Totodată, distincția de cetățean de onoare a municipiului Iași a fost acordată Rabinului comunității evreilor originari din România, Josef Wasserman și directorului general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian.
La inițiativa mea, pentru prima data în istorie, a fost organizată o ședință solemnă a Parlamentului României dedicată comemorării Pogromului de la Iași. A fost un prilej fără precendent pentru conștientizarea și rememorarea tragicului masacru petrecut la Iași în perioada 27 – 30 iunie 1941.

În cadrul evenimentelor comemorative, la Iași s-a desfășurat prima ediție a Festivalul Filmului Evreiesc, organizat cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi.

Am avut onoarea de a participa la deschiderea acestui festival, reamintind de importanța eforturilor pe care trebuie să le facem în promovarea politicilor memoriei victimelor Holocaustului.
Am avut deosebita onoare să particip la evenimentul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași la Muzeul Unirii Iași, intitulat Pogromul de la Iași – memoria unei suferințe.
Am apreciat în mod deosebit implicarea ISJ Iași, prin efortul doamnei inspector școlar general Luciana Antoci în programul evenimentelor prilejuite de comemorarea Pogromului de la Iași, inclusiv în mai multe instituții de învățământ din Iași, cu scopul conștientizării de către tânăra generație a efectelor ireversibile și devastatoare ale violenței în masă și a politicilor de intoleranță și xenofobie.
De asemenea, în cadrul acestui eveniment, a fost organizat vernisajul unei expoziții de postere, colaje, desene ale elevilor, având ca tematică retranspunerea tragicului masacru de la Iași din 1941.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al Primului Ministru, am făcut parte din delegația primirii și a întâlnirii oficiale dintre autoritățile guvernamentale române și președintele statului Israel, Reuven Rivlin.
Vizita de stat a celui mai înalt reprezentant al Țării Sfinte, în perioada 8-10 iunie, a avut loc la invitația președintelui României, Klaus Iohannis. În cadrul întâlnirii oficiale, România și-a exprimat aprecierea față de relațiile diplomatice cu statul Israel, având ca fundament un parteneriat strategic deosebit între țara noastră și Orientul Mijlociu.

În luna iunie am avut o întâlnire cu domnul Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Am discutat cu domnia sa despre inițiative menite să contribuie la combaterea discriminării, xenofobiei și rasismului în sport și prin sport, în România.

De asemenea, am adus în discuție promovarea memoriei sportului în spații publice, și sper că în următorii ani vom avea mai multe străzi, piețe sau spații publice purtând numele unor mari sportivi români, sau chiar busturi dedicate acestora, numele și renumele lor putând fi astfel un ambasador al multor localități din țară.
Am participat la vernisajul expoziției „Mărturii evreiești, atunci și acum”, organizată de Biblioteca Națională a României și Arhivele Naționale ale României în perioada iunie – august.
În prezența unor distinși invitați, am vorbit despre contribuția comunității evreiești la viața culturală din România. Mari personalități ale culturii române, precum scriitorul Mihail Sebastian și poetul Benjamin Fondane, dar și mulți alții, au trecut prin suferințe și orori de neimaginat din cauza antisemitismului.
Documentele de la expoziția „Mărturii evreiești, atunci și acum”, aparținând unor membri ai comunității evreiești, spun o poveste tristă despre persecuție și discriminare. Pentru a nu lăsa această istorie să se repete, avem cu toții, în prezent și în viitor, datoria să combatem antisemitismul, dar și să păstrăm și să promovăm viața diversitatea etnică în România.

La Palatul Victoria, am primit vizita Excelenței Sale domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei în România.

Am discutat despre vizita în România a Comisarului German pentru promovarea vieții evreiești și pentru combaterea antisemitismului, dr. Felix Klein.
În cadrul discuțiilor, i-am prezentat domnului Ambasador și proiectele de a structura mai bine anumite instituții la nivel național pentru a urmări mai eficient în justiție cazurile de antisemitism, xenofobie, negare și distorsionare a Holocaustului, sau cazurile de crime împotriva umanității din trecutul țării.
Am discutat cu domnia sa despre evoluțiile pozitive făcute de țara noastră în materia educației, prevenirii și combaterii antisemitismului, a negării Holocaustului, dar și a progreselor pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului.
În luna iunie am sesizat instituțiile abilitate cu privire la încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaș de cult din Vaslui.

Am urmărit cu surprindere și revoltă reportajul realizat de o televiziune locală (https://fb.watch/5VLDPhBWGa/) în data de 02.06.2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României.

Astfel de manifestări care contravin Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Activitate politică

Alături de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, vicepreședintele CJ Iași, Sorin Afloarei, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, deputatul Alexandru Kocsis, primarii și reprezentanții unor instituții publice locale, am vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora.
Scopul acestei ample mobilizări a fost, în primul rând, de conștientizare a importanței colectării selective, a salubrizării și, în final, a respectului pentru mediul în care trăim.
Managementul deșeurilor este o provocare a comunității moderne. Este indispensabilă comunicarea și promovarea în rândul autorităților locale, și mai departe, diseminată în rândul populației generale, importanța beneficiilor colectării selective responsabile.
Am participat la întâlnirea de analiză și prognoză organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași – „Retrospective și proiecții manageriale pentru final de an școlar 2020-2021”.
Discuțiile prilejuite de această întâlnire dintre directorii și directorii adjuncți ai unităților școlare din județul Iași cu reprezentanții autorităților publice locale, sindicate și elevi au căutat să întărească parteneriatul și dialogul între toți factorii din învățământ pentru întărirea beneficiilor sistemului educațional, mai ales după un context pandemic deosebit de dificil pentru școala românească.
Reîntoarcerea copiilor în bănci este semnalul revenirii la normalitate, subliniind încă o dată că școala nu este doar un mediu didactic, ci și un mijloc de dezvoltare și încurajare a capacității afective și sociale a elevilor.
La invitația domnului rector, prof. univ dr. Sorin Bocancea, am avut deosebita onoare să particip la festivitățile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității “Petre Andrei” Iași.
În calitate de cadru univeritar, am avut ocazia să îmi exprim aprecierea față longevitatea și reușitele învățământului superior privat în Iași.
De-a lungul generațiilor, din 1991 și până astăzi, de pe băncile Universității “Petre Andrei” Iași au absolvit și s-au integrat în societate tineri bine pregătiți, în domenii de actualitate ale vieții moderne.
Am vizitat sediul BorgWarner Inc., unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași.
La Iași, compania are o poveste remarcabilă, fiind înființată în anul 2007, într-un spațiu modest în clădirea Tehnoton, iar astăzi are peste 2.500 de angajați și un sediu propriu dotat cu cele mai moderne tehnologii de fabricare a pieselor auto.

În luna iunie am vizitat uzina Electroputere VFU Pașcani, una din cele mai mari companii producătoare de vagoane de călători și marfă din România. Electroputere VFU Pașcani are o tradiție de peste 148 ani, în domeniul materialului rulant. Numai în ultimii 6 ani compania a implementat un program de investiții de peste 30 milioane Euro, în tehnologie, know-how și resurse umane.

Am participat la conferința organizată cu ocazia alegerilor interne a noului Birou Politic Local al Municipiul Iași, prilej cu care a fost ales noul președinte al organizației municipale PNL Iași, Marius Dangă.
Am fost prezent la Dumești unde au avut loc alegerile noii structuri a Biroului Politic Local.
Am găsit aici un grup de oameni pregătiți, implicați și înzestrați cu energie și dorință de muncă. Am apreciat mesajul primarului comunei Dumești care s-a angajat să aducă cât mai multe realizări și investiții în comuna Dumești.

Am fost bucuros să aud că există un real interes al administrației locale pentru nevoile comunității din Dumești, fie că vorbim de infrastructura de drumuri, școli, parcuri de recreere, biserici, turism și nu numai. Ambiția primarului Mihai Cocoveică de a realiza un parc industrial în parteneriat cu Consiliul Județean Iași este lăudabilă, cu un real potențial economic pentru comună.

Totodată, am ajuns la Lețcani, pentru validarea Biroului Politic Local. În mandatele sale de primar, Stelian Turcu a adus comuna Lețcani printre cele mai prospere din județ.
Cu toate realizările actuale, ambiția autorităților locale pentru următorii ani este impresionantă. Am convingerea că echipa liberală de aici va pune comuna Lețcani pe harta celor mai puternice comunități rurale din România.
În luna iunie m-am deplasat în comuna Mogoșești-Iași cu prilejul validării noului BPL și a prezentării bilanțului, respectiv perspectivei următorilor ani.
Sub conducerea primarului Rodica Popa, comuna Mogoșești-Iași este într-un proces de modernizare, după ani de stagnare în mandatul social-democrat.
Sunt convins că parteneriatul dintre echipa liberală și cetățeni va face ca Mogoșești-Iași să fie o comună demnă de apartenența la zona metropolitană a Iașului.
M-am deplasat și la Târgu Frumos, pentru validarea componenței noului birou politic local.
Târgu Frumos este un oraș cu mult potențial iar echipa liberală de aici pleacă la drum cu misiunea dezvoltării acestei comuntăți.
Am apreciat mesajul mobilizator transmis de către președintele organizației liberale de aici, Tudor Drobotă, pentru susținerea proiectelor locale și a investițiilor stimulatoare de economie.
Am fost în rândul comunității din Țibănești, unde a fost validat noul birou politic local.
Alături de vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Sorin Afloarei și secretarul executiv al PNL Iași, Lucian Rusu, ne-am întâlnit cu primarul comunei Țibănești, Neculai Munteanu, primarul comunei Tansa, Daniel Voinescu și primarul comunei Scânteia, Mihai Darabana, lideri care în timpul mandatului lor, au schimbat perspectiva localităților pe care le conduc.
La Țibănești, după un trist mandat de administrație locală PSD, susținut prin șantaj și amenințări, am revăzut zâmbetul și speranța pe chipul oamenilor.

Alături de vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Sorin Afloarei, coordonatorul zonal Codrin Lupu și secretarul general adjunct al PNL Iași Silviu Apostol, ne-am întâlnit cu colegii liberali din comuna Schitu Duca, în cadrul procesului de validare a noului BPL.

După 16 ani de conducere social – democrată și politică de stagnare, Schitu Duca are șansa acum să intre în rândul comunităților dezvoltate din zona metropolitană a Iașului.
Rezultatul remarcabil obținut la alegerile locale de primarul Grigore Corciova și echipa sa este un factor motivatoriu în aceeași proporție cu așteptările mari ale cetățenilor.
M-am deplasat și la Pașcani, unde am participat la validarea biroului politic local.
Organizația liberală de la Pașcani a avut performanțe politice lăudabile, atât la alegerile locale cât și cele parlamentare.
Pașcaniul are astăzi o administrație liberală, în persoana primarului Marius Pintilie și a echipei sale, iar pășcănenii sunt reprezentați în Parlamentul României de către Sorin Năcuță, un deputat cu o activitate deosebit de intensă.
De asemenea, m-am deplasat în comuna Miroslava, pentru a participa la ședința de validare a biroului politic local PNL.
Comuna Miroslava este, fără dar și poate, una din cele mai bogate din România, iar acest lucru validează eficiența unei administrații liberale care poartă respect față de localnici.
Miroslava a reușit performanța de a construi două parcuri industriale în doar câțiva ani, iar condițiile de trai de aici concurează cu cele din zona urbană. Primarul Dan Niță ste un exemplu pentru toate administrațiile locale.

Activitate în Camera Deputaților

Am adresat o interpelare Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, referitoare la fondurile pentru clădirile cu risc seismic din municipiul Iași.

În Iaşi sunt 408 clădiri cu diferite grade de risc seismic, dintre care 63 sunt în categoria celor mai expuse la prăbuşire în cazul producerii unui cutremur puternic.
În acest sens, am adresat rugămintea MDLPA să îmi comunice ce clădiri cu risc seismic I din Municipiul Iași au fost introduse în programul anual pentru 2021 pentru proiectare și execuția lucrărilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic, respectiv lista beneficiarilor de fonduri ale acestui program și cuantumul alocărilor din ultimii 4 ani.
În luna iunie am transmis ministrului Justiției o interpelare privind stadiul soluționării dosarului mineriadei din iunie 1990.
Dosarul Revoluției, al mineriadei din iunie 1990 și cel privind represiunea din 10 august 2018 trenează de ani de zile în hățișuri procedurale din care publicul nu înțelege mare lucru.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este o pată pe obrazul României post-comuniste.
O pată care putea fi ștearsă de un proces corect și rapid și de o acțiune a Justiției fermă pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de cei minimum 6 morți și peste 1000 de răniți în urma violențelor de atunci.
Am adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Ioana MIHĂILĂ, pe tema analizelor medicale decontate de Casa Națională de Sănătate.
În fiecare lună, la toate laboratoarele medicale din Iași care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași, se creează cozi pentru că foarte mulți oameni din Municipiul Iași și împrejurimi doresc să beneficieze de analize medicale gratuite.
Se întâmplă în primele două zile ale fiecărei luni. Mulți dintre cei care stau la cozi sunt bătrâni, fără posibilitatea achitării analizelor medicale din veniturile proprii.
Totodată, am adresat o interpelare Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor referitoare la situația înființării unui parc natural pe suprafața sitului Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea, care sunt pașii și planul pentru acest obiectiv.
De altfel, în luna iunie, am purtat o corespondență cu grupul civic Codrii Iașilor, care militează pentru înființarea unui parc natural pe suprafața sitului Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea.
Personal, susțin această inițiativă pentru care, de altfel, există peste 20.500 de semnături din partea ieșenilor și nu numai, a tuturor iubitorilor de natură și recreere în spațiul verde.

Apariții mass-media

Am fost prezent în studioul TVR Iași, în cadrul emisiunii „Conviețuiri”, unde am vorbit despre activitatea guvernamentală de promovare a politicilor memoriei. Emisiunea poate fi urmărită aici.

De asemenea, în cadrul unei conferințe organizată de B’nai B’rith International, am vorbit despre evenimentele organizate cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Link aici.

Vă mulțumesc și vă asigur de bunele intenții!

Citește și: