Practic, începutul primei sesiuni parlamentare a fost unul atipic, pe două direcții: una prin care a trebuit să corectăm erorile fostului Legislativ prin respingerea unor propuneri neconforme și neconstituționale, și alta prin care a trebuit să adoptăm legi care să repună unele instituții sau activități pe făgașul normal.
În luna februarie, am dat vot de respingere pe moțiunea inițiată de PSD împotriva Ministrului Sănătății. Fiind la primul mandat de deputat, am fost cuprins de un semntiment de mâhnire și tristețe văzând agresivitatea și lipsa de conduită morală afișată cei care au guvernat această țară vreme de mai bine de două decenii de la Revoluție.
În ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului am dat votul pentru modificarea statutului parlamentarilor, necesar în procedura de eliminare a pensiilor speciale pentru demnitarii aleși în Legislativ. Am corectat o mare nedreptate făcută românilor de către PSD, o greșeală imensă recunoscută de social-democrați prin acest vot. Principiul contributivității trebuie să primeze, de aceea vom continua lupta pentru eliminarea tuturor privilegiilor necuvenite.
Am participat la lucrările Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, unde au fost analizate o serie de aspecte importante ce țin de agenda relațiilor europene.
În cadrul ședințelor Comisiei pentru Învățământ, au fost supuse analizei o serie de proiecte legislative care au intrat în dezbatere la Camera Deputaților.
Pe 15 februarie, am fost desemnat de către conducerea PNL să fac parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobie, am atras atenția că, în cel puțin două localități din România, există străzi care poartă numele mareșalului Ion Atonescu, unul dintre cei mai mari criminali de război din Europa anilor ‘40, în contradicție cu prevederile OUG 31/2002.
În calitate de co-inițiator, alături de inițiatorul Tianu Burduja și de ceilalți colegi deputați din PNL, am depus proiectul legislativ „anti-chiul”, inițiativă care va urmări sancționarea absențelor nemotivate de la ședințele parlamentare cu până la 10% din indemnizația brută (până acum era doar 1% valoarea sancțiunii).
Totodată, alături de colegii mei din Partidul Național Liberal, am fost co-inițiator al unei inițiative legislative care propune stoparea practicilor electorale nesănătoase. Mai mult, soluțiile pe care le avem sunt menite să oprească fenomenul în care sunt luate în spațiu sute, sau chiar mii de persoane la o singură adresă.
Am discutat, în cadrul unei intervenții la RFI, despre oportunitatea redeschiderii școlilor din 8 februarie. Am explicat de ce toate autoritățile trebuie să dovedească o implicare eficientă în acest proces, pornind de la activitatea ministerială, la cea locală și, implicit, a fiecărei unități de învățământ.
Totodată, am apreciat interesul personalului didactic pentru vaccinare și consider că exemplul lor va inspira atât tinerii cât și părinții elevilor să îl urmeze. Interviul poate fi urmărit aici.
De asemenea, în cadrul emisiunii “Conviețuiri”, la TVR1, am vorbit despre responsabilitățile mandatului de Reprezentant Special al Guvernului pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, cât și despre proiectele pe care mi le-am propus din această postură.
În ceea ce privește alte proiecte pe care le am în vedere, am amintit despre cele două mari muzee memoriale pe care România le are deja create prin legi promulgate, respectiv Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, doar că astăzi ele nu sunt operaționalizate. În jurul nostru, majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est au deja spații memoriale bine puse la punct și este timpul să urgentăm procedurile și eforturile în această direcție. Interviul poate fi urmărit aici.
În februarie, am acordat un scurt interviu pentru Agenția France Presse despre prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului. Prestigiosul cotidian din Israel, “Jerusalem Post”, a publicat un articol plecând de la acest eveniment. Am subliniat că decizia magistraților este un mesaj puternic al sistemului judiciar, unul care denotă un progres semnificativ. Articolul poate fi accesat aici.
Vă mulțumesc și vă asigur de bunele intenții!