intalnire comunitate evreiasca - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întâlnire cu reprezentanții asociației MVA

În luna aprilie am organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Moldova Vrea Autostradă, alături de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă, administratorul public al județului Andrei Cazacu și deputatul Sorin Năcuță, astfel încât să identificăm soluțiile pentru pașii care urmează în privința autostrăzilor A7 și A8.
intalnire de lucru mva - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții MVA au apreciat deschiderea și interesul guvernării pentru realizarea acestui obiectiv și progresul făcut în ultimii doi ani în direcția Autostrăzii A8, după o perioadă în care politicieni lipsiți de viziune au pus în pericol acest proiect. Cu toții am fost de acord că între cele două importante proiecte de infrastructură mare nu trebuie să existe concurență, concluzia clară fiind aceea că Moldova are nevoie de autostrăzi care să o lege de cât mai multe centre economice din țară și străinătate.

Vizită în instituții școlare din județul Iași

Pe parcursul lunii trecute, am efectuat o serie de vizite în unitățile școlare din Iași. Astfel, am mers la Grădinița cu program prelungit nr. 4 Iași pentru a vedea modul în care se desfășoară activitățile didactice dar mai ales pentru a afla dificultățile cu care se confruntă învățământul preșcolar “la firul ierbii”. Grădinița cu program prelungit nr. 4 Iași este singura din Iași care derulează două proiecte Erasmus.
intalnire institutii scolare - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Unul din acestea, pentru care grădinița are rol coordonator, are ca obiectiv încurajarea alimentației sănătoase în contextul dezvoltării copiilor cu probleme de obezitate. De asemenea, am apreciat inițiativa corpului didactic de aici în privința încurajării lecturii în rândul preșcolarilor, existând săli de clasă și spații amenajate exclusiv acestei activități.Am făcut o altă vizită la Școala Gimnazială „George Călinescu” din Iași. Am avut plăcuta surpriză să găsesc mulți elevi care urmează deja programul orelor de remediere, în timpul vacanței. Potrivit conducerii școlii, în jur de 160 de elevi sunt cuprinși aici, iar cadrele didactice fac eforturi suplimentare pentru recuperarea materiei, respectiv pregătirea pentru examene.
vizita scoala - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Din discuțiile avute, am fost sesizat că fondurile pentru cheltuielile salariale și materiale în cadrul acestui program nu au fost încă alocate, existând un sentiment de îngrijorare în rândul profesorilor. În acest sens, am avut discuții cu ministrul Educației, care m-a asigurat că plata se va face în cel mai scurt timp.

Întâlnire de lucru la nivelul ONRI Iași

În cursul lunii trecute, am avut o întâlnire cu directorul Operei Naționale Române Iași, domnul Daniel Șandru, alături de membri de sindicat și angajați ai acestei instituții culturale.Discuțiile s-au aplecat asupra provocărilor curente cu care ONRI se confruntă, pe fondul tensiunilor din ultimele luni, respectiv cum putem îmbunătăți atât legislația din domeniul cultural cât și activitatea, per ansamblu, a operei ieșene. În privința problemelor punctuale, discuțiile cu angajații operei s-au manifestat pe mai multe paliere: situația contractelor pe perioadă determinată, limitarea la două mandate pentru managerul cultural, situația contractului colectiv pe ramură și recuperarea vechimii prin grupa a doua de muncă.
intalnire onri - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
În acest sens, am purtat deja discuții la nivelul Ministerului Culturii, pentru identificarea unor soluții legislative în vederea îmbunătățirii actului cultural.Totodată, rămâne prioritară dorința de a realiza cât mai repede construcția sediu nou pentru Opera Iași, astfel încât să putem oferi un spațiu adecvat spectacolelor de amploare și să creștem apetitul local pentru cultură!

Întâlnire cu reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România – Filiala Iași

În decursul lunii trecute, am avut o întâlnire cu reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România – Comunitatea Iași, respectiv președintele filialei, Benjamina Ides Vladcovschi, secretarul general al acesteia, Albert Lozneanu, și cu primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, în cadrul căreia am căutat soluții pentru punerea în valoarea a cimitirului evreiesc de aici.Totodată, în cadrul vizitei efectuate la locația cimitirului evreiesc din Podu Iloaiei, primarul a precizat că vor urma o serie de lucrări edilitare cu scopul de a pune în evidență acest edificiu de însemnătate istorică.
intalnire comunitate evreiasca - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

În Cimitirul evreiesc din Podu Iloaiei sunt îngropați 1200 de evrei, iar acesta face parte din Traseul Memoriei, amintind de “trenul morții” Iași – Podu Iloaiei, din 30 iunie 1941.

Participare la ceremonia de învestire a noului inspector școlar general al ISJ Iași

Alături de subprefectul județului Iași, Adina Gîrjan, am participat la ceremonia de învestire a noului inspector școlar general, prof. Luciana Antoci, un mandat care vine într-un context dificil și cu multe provocări.Fiind, la rândul meu, cadru didactic universitar, m-am bucurat să fiu din nou în prezența colegilor de breaslă. Am transmis mesajul meu de încurajare și susținere în proiectele actuale și de viitor ale Inspectoratului Școlar Județean Iași și am reiterat deschiderea față de relațiile instituționale pentru îmbunătățirea actului didactic în județul Iași.Mesajul meu a fost de susținere deplină pentru nevoile educației ieșene și de încurajare deplină pentru depolitizarea învățământului!
ceremonie investorie inspector scolar iasi - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Participare la ceremonia militară ocazionată de Ziua Forțelor Terestre

Am participat, alături de prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, preşedinte Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, vicepreşedinţii CJ, Sorin Afloarei și Marius Dangă, subprefecții județului Iași, Ștefan Tanasă și Adina Gîrjan, la ceremonia militară organizată de Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre. În cadrul ceremoniei au fost premiaţi militarii care s-au remarcat prin îndeplinirea exemplară a atribuțiilor, sarcinilor și misiunilor încredințate și a fost executat apelul solemn care ne amintește de eroii care s-au jertfit de-a lungul istoriei noastre pe câmpurile de luptă pentru ca astăzi să fim o țară independentă, iar noi să ne bucurăm de drepturi și libertăți.
ziua fortelor terestre - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Identificarea unui sediu pentru viitorul Muzeu Național al Ororilor Comunismului în România

În luna aprilie, alături de factorii decidenți, a avut o întâlnire pe tema identificării unui teren sau imobil, care să devină spațiul consacrat și sediul viitorului Muzeu Național al Ororilor Comunismului în România.Alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au mai participat Liviu Brătescu, secretar de stat, Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei, Alexandru Groza, directorul interimar al viitorului muzeu, Alexandra Bogdan, consilier personal al ministrului și Valentin Savu, consilier în cadrul Ministerului Culturii.
sediu muzeu ororile comunismului - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Sunt convins că împreună vom reuși să facem din acest viitor muzeu un spațiu viu, care să aibă o expoziție permanentă la nivel de standarde muzeale de secol XXI, la care se vor adăuga săli pentru expoziții temporare, săli de conferințe, bibliotecă, centru de cercetare, centru educațional, spații de socializare.Acest muzeu este o prioritate pentru Guvern și pentru politicile memoriei, pe care, ca reprezentant special, le susțin și promovez.

Demersuri pentru reabilitarea și transformarea în muzeu a fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat

De asemenea, în urma demersurilor pe care le-am făcut în calitate de Reprezentant special al Guvernului, în luna aprilie am fost anunțat că în Planul Național de Redresare și Reziliență se vor prinde fonduri pentru reabilitarea și transformarea în muzeu a fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat.
inchisoare ramnicu sarat - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat contribuind la trista sa reputație.

Întâlniri cu Andrei Năstase și Adrian Dupu

Pe parcursul lunii trecute, am avut întâlniri cu Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr din Republica Moldova și Adrian Dupu, secretar de stat, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Am discutat cu aceștia despre ce putem face în următorii ani în materia politicilor memoriei, dar și pentru a crește gradul de favorabilitate a curentului proeuropean in stânga Prutului, respectiv despre proiectele și programele în derulare, privind finanțarea de inițiative și acțiuni care privesc promovarea identității românești și susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
intalnire andrei nastase - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
intalnire andrei dupu - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întâlnire cu Gheorghe Popescu, consilier al premierului României

Am avut, luna trecută, la Palatul Victoria, o întâlnire cu fostul internațional Gheorghe Popescu, actual consilier al Premierului și al Guvernului pe probleme de sport, coordonator al proiectului participării României la organizarea campionatului European de fotbal din acest an.
intalnire gheorghe popescu - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, am discutat cu Gică Popescu aspecte legate de prevenirea și combaterea rasismului, xenofobiei și a altor forme de discriminare, a instigărilor la ură etnică pe stadioane, în general, dar și în perspectiva imediată a organizării celor patru meciuri din campionatul european în România.

Întâlnire cu Cătălin Raiu, președinte FoRB România

De asemenea, am avut o întrevedere cu domnul Cătălin Raiu, președintele FoRB România, membru al panelului de experți pe libertate religioasă la OSCE, în cadrul căreia am discutat despre cele mai recente ghiduri OSCE în domeniul libertății religioase și politicilor de combatere a antisemitismului, respectiv creșterea interesului organizațiilor internaționale pentru extinderea Alianței Internaționale a Libertății Religioase pentru dezvoltarea rețelei internaționale de reprezentanți speciali pentru promovarea libertății religioase ca soluție pentru refacerea echilibrelor democratice post-pandemice.
intalnire catalin raiu - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întâlnire cu Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

La finalul lunii trecute am avut o întâlnire cu domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, discutând cu domnia sa o serie de aspecte care pot aduce îmbunătățiri în sectorul cultural. Armonizarea cadrului legislativ pentru protecția patrimoniului rămâne prioritară deoarece avem în continuare datoria să conservăm și să punem mai bine în valoare zestrea culturală a istoriei noastre. În această cheie, am convenit să îmbunătățim politicile de promovare a memoriei patrimoniului atât la nivel local cât și central, pentru că nimic nu poate transmite mai bine mesajul de conștientizare a istoriei noastre decât edificiile culturale și patrimoniale care stau astăzi mărturie.
ministrul culturii - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
De asemenea, creșterea finanțărilor în sectorul cultural a fost un alt subiect de discuție, întrucât acesta are și va avea nevoie de un sprijin consistent pentru recuperarea efectelor pandemiei.Anul acesta, bugetul Ministerului Culturii a fost cu 12% mai mare decât anul anterior iar unul din obiectivele asumate la construcția acestui buget a constat în elaborarea şi implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru sectoarele cultural-creative pentru susţinerea activităţilor cultural-artistice în perioada 2021-2022.

Întâlnire cu Claudiu Săftoiu, directorul Editurii Didactice și Pedagogice

Am avut o întrevedere cu domnul Claudiu Săftoiu, directorul Editurii Didactice și Pedagogice, cu care am discutat despre situația manualelor școlare. Încă de la începutul acestui an, când am participat la dezbaterile privind noul curriculum pentru învățământul liceal, în calitate – atunci – de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Camera Deputaților, am subliniat nevoia alternativei manualelor digitale dar și urgentarea procedurilor de licitație pentru dotarea unităților de învățământ cu manualele școlare astfel încât începerea orelor să nu ne prindă fără materialul didactic esențial.
claudiu saftoiu - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Totodată, am căutat să identificăm soluții prin care putem îmbunătăţi cadrul legislativ în sensul celor mai sus menționate și cum putem face ca prin calitatea manualelor școlare și modul în care acestea sunt realizate, să acoperim mai bine nevoile elevilor, în orizonul noilor provocări sociale.

Întâlnire de lucru cu reprezentanți ai revoluționarilor la Iași

Împreună cu colegul meu, deputatul Sorin Năcuță, am avut o întâlnire cu domnii Doru Nechifor, președintele Federației Naționale a Revoluționarilor din România – Filiala Iași, Vasile Diacon, decanul Corpului de Consilieri Juridici Iași și Costache Ailenei, cercetător, în calitate de reprezentanți ai revoluționarilor, în perspectiva modificărilor ce urmează a fi aduse la Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
revolutionari iasi - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

În privința modificărilor înaintate de grupul Partidului Național Liberal la legea sus menționată, i-am asigurat că drepturile financiare de care beneficiază persoanele care intră sub incidența acestui normativ nu vor avea de suferit. Fiind vorba de o măsură eminamente organizatorică, i-am asigurat pe partenerii de dialog de bunele noastre intenții și nu trebuie să existe niciun motiv de temere în privința beneficiilor acordate în prezent.

Particilare la evenimentul „From Holocaust to Revival”

Am participat, la invitația dnei Tova Ben Nun-Cherbis, Preşedinte executiv la Complexul educational Laude Reut, la evenimentul „From Holocaust to Revival”, Ceremonia de Yom HaShoah (Ziua Holocaustului) și Yom Hazikaron (Ziua Reamintirii Eroilor).Evenimentul a comemorat victimele antisemitismului și terorii, în ajunul Zilei Independenței Statului Israel care marchează aniversarea sa de la întemeiere în 1948.
from holocaust to revival - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Întâlnire cu Ambasadorul Elveției în România

Împreună cu colega mea, senatorul Iulia Scântei, am avut o întâlnire cu ES Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției în România, la reședința sa din București.Am discutat despre ce putem face pentru Iași, cum putem ajuta mediul de business, universitățile, mediul cultural, educațional să aibă acces la oportunitățile și modelele de bună practică elvețiene.Domeniul HORECA a fost un punct important pe agenda discuției noastre.
ambasadorul elvetiei in romania - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Interpelări adresate Guvernului

Am adresat mai multe interpelări Ministerului Culturii. Am expus situația Casei Ghica-Callimachi din Iași și am solicitat sprijin financiar pentru reabilitarea acestui monument istoric.În anul 2018, Primăria Municipiului Iași a achiziționat monumentul istoric de la o persoană privată pentru suma de 3,7 milioane lei (fără TVA). În prezent, Primăria Municipiului Iași are proiectul tehnic realizat, iar valoarea investiției se ridică la 1,42 milioane lei.O altă interpelare adresată Ministerului Culturii a făcut referire la situația sectorului cultural independent, grav afectat de pandemia de COVID-19, respectiv măsurile care vor fi luate în această direcție. Munca lucrătorilor culturali din sectorul cultural independent este organizată și se desfășoară pe bază de proiect, fiind sprijinită, în mare majoritate, din surse publice, prin finanțări nerambursabile, dar și din donații sau din surse private, resursele adunate din acest sector fiind, în mare parte modice, deoarece firmele private sunt interesate, în mod special, de susținerea proiectelor de tip evenimențial, respectiv festivaluri. O a treia interpelare a făcut trimitere la măsurile care pot fi luate pentru promovarea lecturii în România.

Activitate în Camera Deputaților

În Parlament am reușit să corectăm o mare nedreptate a sistemului de pensii. În ultimii ani, au fost semnalate nenumărate situații în care pensionarii aveau de primit sume de bani de la Casa Națională de Pensii și, cu toate astea, nu au mai beneficiat de acest drept ca urmare a intervenirii termenului general de prescripție.Din cauza acestei situații, dar și a lipsei de acțiune a organului administrativ, au existat cazuri în care cetățeni români au primit, ani la rând, pensii mai mici decât nivelul care li se cuvenea.
camera deputatilor alexandru muraru - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare
Votul dat în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, a însemnat eliminarea condiționării față de termenul general de prescripție, astfel încât să nu mai conteze timpul scurs de la data la care trebuia să intre în plată respectiva pensie și până la constatarea greșelii din dosarul de pensionare.De asemenea, în Camera Deputaților am votat proiectul care oferă gratuitate accesului elevilor la transportul public local. Prin această măsură, urmărim reducerea ratei abandonului școlar, stimularea frecventării cursurilor școlare și creșterea gradului de siguranță a elevilor pe traseul elevilor către școală și înapoi la domiciliu.Luna trecută, prin votul dat în Camera Deputaților, am reușit să consolidăm legislația pentru protecția victimelor agresiunilor domestice, în sensul în care agresorii care comit infracțiuni de violență domestică să fie fi monitorizați electronic, cu ajutorul unui dispozitiv electronic de supraveghere. Proiectul de lege a fost inițiat în 2019 de Florin Cîțu, Alina Gheorghiu și Marcel Vela, în calitate de senatori, și Cătălin Predoiu, în calitate de deputat.Înțeleg responsabilitatea cu care m-ați mandatat în forul suprem al democrației și vă asigur că voi continua să ader la cele mai bune decizii pentru bunăstarea ieșenilor și, mai departe, tuturor românilor.

Apariții mass-media

Am transmis presei un comunicat prin care mi-am exprimat poziția față de demisia lui Ion Iliescu de la conducerea Institutului Revoluției Române. – Link aici

demisia lui ion iliescu - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

De asemenea, am acordat un interviu publicației RFI față de discursul alarmant promovat de reprezentanți ai partidului AUR în Parlamentul României dar și în spațiul public. Link aici

interviu publicatia rfi - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Am semnalat, în cadrul unui comunicat de presă, comportamentul unui reprezentant AUR care a publicat o listă cu personalități pentru care ar trebui “reintrodusă pedeapsa capitală”. Link aici

comunicat presa aur - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Am participat la emisiunea Extemporal la democrație, în platoul TeleM Iași. Link aici

interviu extemporal telem - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Vă mulțumesc și vă asigur de bunele intenții!

Citește și:

  • În luna iunie, activitatea mea parlamentară și politică a fost plină de evenimente și inițiative menite să sprijine dezvoltarea comunităților din județul Iași. De la voturi importante în Camera Deputaților […]

    23 iulie 2024

  • În luna mai 2024, mi-am lansat candidatura pentru alegerile europarlamentare. Activitățile desfășurate în cadrul acestei campanii au fost diverse și au implicat întâlniri cu cetățenii, dezbateri politice și participări la […]

    22 iulie 2024

  • Sunt Alexandru Muraru, deputat al Partidului Național Liberal (PNL) în Parlamentul României. Vă prezint raportul meu de activitate pentru luna aprilie, evidențiind principalele direcții de acțiune: Activitate Politică Candidatura la […]

    22 iulie 2024