Protejarea, salvarea și consolidarea clădirilor-monument istoric: o inițiativă legislativă liberală
Într-o societate în continuă evoluție, este esențial să ne amintim de rădăcinile noastre și să protejăm patrimoniul nostru cultural. În acest sens, am avut recent o întâlnire cu reprezentanți ai mediului cultural ieșean, alături de senatorul Liviu Brătescu și președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, pentru a discuta despre trei inițiative legislative liberale esențiale pentru protejarea, reabilitarea și conservarea patrimoniului nostru cultural imobil.
Programul Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil
Prima inițiativă este Legea care instituie „Programul Național de scoatere din pericol a patrimoniului cultural Imobil“. Aceasta a fost inițiată de mine, alături de senatorul Liviu Brătescu și alți colegi liberali. Scopul acestei legi este de a proteja și a salva monumentele istorice aflate în stare avansată de degradare.
Programul Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil are ca scop principal identificarea, finanțarea și implementarea de măsuri de protecție și conservare a patrimoniului cultural imobil aflat în pericol. Prin această propunere legislativă, ne dorim:
– Salvarea monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare.
– Atragerea de investiții în sectorul turismului prin revitalizarea zonelor cu potențial turistic însemnat.
– Creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate a cetățenilor cu privire la importanța și valoarea patrimoniului cultural imobil.
Potrivit estimărilor, circa 800 de monumente istorice s-ar afla în această situație. Programul este unul multianual, în fiecare an fiind puși la dispoziție banii necesari pentru reparațiile esențiale la 100 de monumente.
Suma maximă pusă la dispoziție pentru un proiect este de 500.000 de lei, bani care ar urma să fie cheltuiți pentru consolidarea elementelor structurale și de arhitectură, structuri de sprijin, acoperiri de protecție împotriva intemperiilor ș.a., în funcție de fiecare proiect de consolidare
Amendarea Legislației Existente
A doua inițiativă este o propunere de amendare a legislației existente, printr-o serie de modificări și completări ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, precum și a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Aceasta are ca scop îmbunătățirea cadrului legislativ actual pentru a asigura o protecție mai bună a monumentelor istorice.
Primul Monument Restaurat
A treia inițiativă este instituirea unui nou program guvernamental, intitulat „Primul monument restaurat“. Prin acest program, ne propunem să facilităm accesul persoanelor fizice și asociațiilor de proprietari la restaurarea monumentelor prin contractarea de credite garantate de stat.
Dialogul cu Partenerii
Am apreciat interesul deosebit al partenerilor de dialog pe aceste inițiative și am reușit să creionăm împreună noi amendamente pertinente care vor fi preluate spre discuție în comisiile parlamentare. Îl felicit pe colegul meu Liviu Brătescu care a luat această inițiativă unică în România, a muncit neîncetat și a crezut în ea, transformând-o într-un mecanism prin care, împreună vom reuși să salvăm monumentele istorice aflate în stare avansată de degradare.
Mulțumiri și Recunoaștere
Vreau să mulțumesc celor care au acceptat invitația de a participa la această dezbatere privind protejarea, salvarea și consolidarea clădirilor-monument istoric. De asemenea, vreau să îi mulțumesc domnului senator Liviu Brătescu pentru că a propus să ne întâlnim în acest cadru ce a reunit directori și manageri ai instituțiilor de cultură din Iași, arhitecți și reprezentanți ai societății civile.
Rolul Consiliului Județean Iași
În acest domeniu și cred că orașul nostru, județul nostru, are nevoie de susținerea noastră, dar și a societății civile, pentru a-i reda adevărata strălucire a unei capitale culturale. În ceea ce privește clădirile patrimoniu aflate în subordinea Consiliului Județean Iași, sunt aproape 3 ani de când administrația PNL investește în proiecte și căutăm linii de finanțare pentru ca acestea să nu se mai afle într-o stare de colaps sau precolaps.
Noaptea Muzeelor și Importanța Patrimoniului Cultural
Aproape 50.000 de vizitatori au participat la evenimentele organizate de instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Iași în Noaptea Muzeelor! Este un număr impresionat de participanți care crește de la an la an, motiv pentru care suntem datori să identificăm resursele necesare prezervării și valorificării patrimoniului cultural.
Mă bucur că am putut discuta la această masă rotundă despre propunerile de legi expuse de senatorul Liviu Brătescu. Sunt convins că doar în echipă putem face ca lucrurile să funcționeze. Prin aceste inițiative, ne propunem să protejăm, să salvăm și să consolidăm clădirile-monument istoric, pentru a păstra vie istoria și cultura noastră pentru generațiile viitoare.