442 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Revoluția din decembrie 1989 nu are nevoie de un institut care să interpreteze faptele acelor vremuri în favoarea unor persoane puse sub acuzare de crime împotriva umanității, azi membri cu rang de demnitari în conducerea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Românii au nevoie de aflarea adevărului și nu de finanțarea de la bugetul de stat a unui institut de propagandă și distorsionare a evenimentelor din decembrie 1989. 

Împăcarea cu istoria nu se face cu salarii alocate din bugetul public, cu funcții de secretari de stat și cu milioane de la bugetul finanțare anuală de milioane pentru un Institut al sinecurilor acordate clienților politici numiți în funcții pe viață.


Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 este condus de Ion Iliescu (președinte) şi de Gelu Voican Voiculescu (director general).

Societatea Timișoara, alături de Asociația Revoluționarilor fără privilegii și de Fundația Gheorghe Ursu, a inițiat un demers către Parlamentul României, pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (avându-l ca președinte pe Ion Iliescu și ca director general pe Gelu Voican Voiculescu).

Prin scrisoarea formulată de inițiatori se arată că existența acestei entități nu are nici un temei și că finanțarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată și împovărătoare pentru întreaga societate.

Un prim pas în sensul desființării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul PNL, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a fost respinsă ulterior de parlament.

Inființat in data de 17 decembrie 2004, ca instituție publică de specialitate, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, finanțat din venituri proprii și subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 nu a actionat in vederea atingerii scopului si misiunii pentru care a fost infiintat si finantat din banii cetatenilor, nu si-a demonstrat utilitatea și a general, prin activitatea sa, numeroase tensiuni si controverse în spajiul public. 

Prin activitatea derulată de la înființare, IRRD a reprezentat o platformă politică, un for ermetic al cărui scop real a vizat asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale întrucât desi au fost menționate și veniturile proprii ca sursă de finanțare a IRRD, activitatea instituției a fost
finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate. 

Este nejustificat să cheltuim sume substantiale din bugetul de stat pentru menținerea unor sinecuri accesorizate pe viață, cu indemnizații, diurne, cheltuieli de transport ăi cazare.

Dupa 31 de ani de la Revoluția sângeroasă din decembrie 1989, este imoral față de urmașii celor sacrificați în numele libertății noastre de azi, ca un astfel de institut precum Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 să mai existe.

Ar fi o sfidare la adresa istoriei recente a românilor dacă acest Institut al Revoluției ar continua să existe și să fie finanțat din impozitele plătite de români, în vreme ce nu este încă operaționalizat din cauza restricfiilor bugetare determinate de pandemie, un Muzeu al Ororilor Comunismului care sa fie expresia vocilor victimelor comunismului și sa memorializeze crimele si atrocitațile la care au fost supuși românii în perioada 1945-1989.

Citește și: