
Proiectul PNL desființează dosarul cu șină
Proiectul PNL desființează dosarul cu șină și aducerea la o instituție publică a unor documente emise, în prealabil, de alte instituții ale statului.
Astfel, interacțiunea cetățeanului cu statul va fi mai simplă, mai eficientă și mai agreabilă. Legea 9/2023 completează un pachet de legi concepute de PNL, ce vizează reducerea birocrației și digitalizarea administrației publice
• Prevederile principale ale legii 9/2023:
– Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică (cel mai cunoscut era dosarul cu șină, prezent în aproape toate demersurile administrative);
– Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice;
– Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail;
– Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate;
– Pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată (ex: card).
• Beneficiile cetățenilor: reducerea timpului consumat, a banilor cheltuiți, transformarea interacțiunii cu administrația publică într-un demers eficient și agreabil.
• Beneficiile instituțiilor publice: eficientizarea proceselor, reducerea costurilor, corelarea cu standardele aplicabile deja în Uniunea Europeană.
• Legea este o victorie a tuturor contribuabililor care s-au lovit de birocrație la aproape fiecare ghișeu de instituție publică.
Această victorie în folosul cetățenilor a fost posibilă anul trecut, în Parlament, prin votul responsabil al aleșilor liberali.
Legea 9/2023 a fost promulgată pe 4 ianuarie de președintele Iohannis, dar pe 4 iulie s-au încheiat cele 180 de zile în care instituțiile au avut timp să se pregătească pentru aplicarea ei.