Prelungim șomajul tehnic pentru cei afectați de pandemie! Zile libere pentru părinți!
Șomajul tehnic a fost una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat anul trecut, la începutul pandemiei, pentru a proteja angajații și angajatorii. Am reușit astfel să salvăm 1,2 milioane de locuri de muncă, printr-o investiție de 4,85 miliarde de lei, în cursul stării de urgență și de alertă. Măsura adoptată azi în ședința de guvern se aplică de la 1 noiembrie la 31 decembrie 2021:
- Proiectul prevede reintroducerea acordării indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Beneficiari:
- Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2.
- Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică.
- Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici precum și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți etc.
Guvernul PNL vine din nou și în sprijinul părinților care au nevoie de zile libere pentru a sta cu copiii lor. De la începutul pandemiei, s-au plătit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizațiile acordate părinților, și peste 34.000 de părinți au beneficiat de acest tip de sprijin.
- Guvernul PNL a pregătit o nouă serie de măsuri pentru protejarea și sprijinirea copiilor, a părinților acestora, dar și a angajatorilor:
- acordarea de zile libere plătite pentru părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar;
- asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.