PNL rămâne fidel principiilor liberale în construirea bugetului pe anul 2022. Fără taxe noi, 7% din PIB pentru investiții, facem toate reformele
PNL rămâne fidel principiilor liberale în construirea bugetului pe anul 2022.
Fără taxe noi, 7% din PIB pentru investiții, facem toate reformele, suntem responsabili cu banii publici, ne încadrăm în deficitul bugetar. Majorările din 2022 sunt posibile pentru că guvernările liberale au luat cele mai bune măsuri.
Cei care criticau măsurile adoptate de PNL în guvernările anterioare și-au schimbat opinia și au acum o abordare liberală.
PNL este interesat ca indicatorii macro-economici să nu fie depășiți, deficitul să rămână de 5,84, investițiile să fie de 7% din PIB, să nu existe taxe noi, proiectele demarate să fie susținute, la fel și PNRR.
Deficitul de 5,84 înseamnă 76 de miliarde lei deficit, care trebuie împrumutați. Este o sumă mare, dar trebuie să avem grijă ce cheltuieli finanțăm, iar aici Ministerul Finanțelor are o sarcină foarte importantă.
Pe de altă parte, trebuie se remarcăm modul în care discursul unor politiceni s-a schimbat, după ce PNL a reușit să convingă PSD că taxa de solidaritate nu este oportună. Spre exemplu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarant că ”Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri”.
Precedente care pot fi invocate ori de câte ori, în discuții/dezbateri TV, sunt grav distorsionate realitățile economice din ultimii doi ani. Dovada clară că PNL a luat măsuri BUNE vine și după ce Ministerul Finanțelor a confirmat că:
– Datoria guvernamentală a României este la 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.
– România este a noua țară cu cea mai mică datorie publică între cele 27 state ale UE, sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).
Este exact ceea ce afirma și Guvernul PNL. La fel s-a întâmplat și anul trecut când Florin Cîțu, pe atunci ministru al Finanțelor, anunța revenirea rapidă, „în V”, a economiei, previziune privită cu mult scepticism de analiști și criticată de opoziție.
Revenirea „în V” s-a produs, toate instituțiile internaționale relevante confirmând că România a recuperat cel mai rapid între statele UE contracția economică din 2020.
Atât recunoașterea ministerului Finanțelor – condus de PSD – legată de gradul de îndatorare al României (scăzut în comparație cu majoritatea statelor UE și considerabil sub plafonul stabilit de UE), cât și realitatea revenirii „în V” a României, sunt dovezi clare că Guvernul Cîțu a luat cele mai bune măsuri.
PNL este la guvernare cu PSD, dar nu putem fi Partidul Social liberal, nu ne putem trădat electoratul, dar mai ales, suntem responsabili față de români.
PNL nu poate trăda electoratul și rămâne fidel principiilor liberale: susține mediul de afaceri și investițiile autohtone și străine.
Am dovedit în 2021 că putem lega creșterile de venituri de performanța economică, iar un pachet social bun nu trebuie sa fie făcut prin suprataxare, ci prin investiții, măsuri de sprijinire a mediului privat.