PNL este un susținător atât al Pilonului II, cât și al Pilonului III de pensii

2023 a fost un an excepțional pentru Pilonul II de pensii private, marcând un randament record de 17,9%

Această performanță nu este doar o cifră impresionantă pe hârtie, ci reprezintă un beneficiu real pentru cei 8,1 milioane de români care contribuie la acest sistem. 

Această creștere semnificativă, depășind rata inflației, înseamnă că economiile pentru pensionare nu doar că și-au păstrat valoarea, ci au crescut substanțial, oferind un motiv de optimism pentru viitorul financiar al contribuabililor.

Randamentul record înregistrat de Pilonul II în 2023, împreună cu susținerea continuă a PNL pentru acest sistem, reprezintă pași importanți spre asigurarea unui viitor financiar mai sigur pentru români.

Susținerea PNL pentru pilonul II și III de pensii

Ca Președinte al PNL Iași, subliniez angajamentul partidului nostru față de susținerea Pilonului II și III de pensii. Pilonul I și II reprezintă nu doar alternative, ci și un sistem complementar esențial la sistemul public de pensii, oferind cetățenilor posibilitatea de a-și asigura un venit suplimentar la pensionare. 

PNL a trasat linii roșii clare în ceea ce privește protecția și dezvoltarea acestor piloane, reiterând angajamentul nostru pentru asigurarea unui trai decent pentru pensionari.

Detalii impresionante ale performanței din 2023

  • Randament mediu ponderat: 17,94%
  • Creșterea activelor nete: 126,7 miliarde RON (25,5 mld. EUR)
  • Contribuția medie lunară: Peste 350 de lei în 2024

Aceste cifre nu sunt doar statistici, ci reflectă o realitate financiară îmbunătățită pentru milioane de români.

Sursele randamentului pozitiv

Performanța Pilonului II în 2023 a fost alimentată de o combinație de factori, inclusiv revenirea prețurilor la titlurile de stat și aprecierea cotațiilor bursiere. Această dinamică pozitivă subliniază capacitatea sistemului de a se adapta și a prospera chiar și în condiții de piață fluctuante.

Creșterea contribuției la Pilonul II

Un alt aspect pozitiv este creșterea contribuției la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, începând cu 1 ianuarie 2024. Această ajustare, parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană, va amplifica beneficiile pe termen lung pentru contribuabili.

Îmbunătățirea regimului fiscal

Începând cu 2024, s-a îmbunătățit și regimul fiscal aplicat plăților făcute de fondurile de pensii private. Această schimbare va asigura că beneficiarii vor primi un venit mai mare la pensionare, reflectând mai bine câștigurile obținute prin investiții.

Un viitor financiar mai sigur

Randamentul record înregistrat de Pilonul II în 2023, împreună cu susținerea continuă a PNL pentru acest sistem, reprezintă pași importanți spre asigurarea unui viitor financiar mai sigur pentru români. 

Este un exemplu concret al modului în care politici bine gândite și gestionate pot aduce beneficii reale cetățenilor. 

Ca Președinte al PNL Iași, mă angajez să continui să susțin aceste inițiative, contribuind astfel la bunăstarea și securitatea financiară a românilor. 

Citește și: