penitenciar vedere satelit 1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Penitenciarul Iași trebuie mutat în afara orașului

Una dintre problemele care m-a preocupat în mod constant este amplasamentul Penitenciarului Iași în cartierul Copou. Copoul de la Iași este un simbol al orașului și merită să fie protejat și valorificat în interesul tuturor ieșenilor.

De ce este importantă mutarea Penitenciarului?

Penitenciarul Iași ocupă un teren vast de peste 53.000 mp, delimitat de străzile Dr. Vicol, Fagului și F. Iacob. Doar 22% din acest teren este ocupat de construcții, restul având un potențial imens pentru dezvoltarea urbană a orașului.

Mai mult, amplasamentul său actual se află într-o zonă predominant de locuire, înconjurat de locuințe și în apropierea unor instituții de învățământ universitar. Aceasta nu este doar o problemă de siguranță, ci și una de dezvoltare urbană.

Ce am făcut

Am inițiat demersuri la nivel parlamentar și guvernamental pentru mutarea Penitenciarului. Nu sunt singurul care vede această necesitate. Primăria Iași a recomandat, încă din septembrie 2018, relocarea Penitenciarului într-o zonă care să corespundă specificului activității sale, iar societatea civilă a organizat dezbateri sau a inițiat petiții pentru realizarea acestui obiectiv.

 

Care sunt obstacolele?

Principalul obstacol în mutarea unității este lipsa resurselor financiare. Costurile pentru construirea unui nou penitenciar sunt estimate la peste 100 milioane euro. În contrast, o extindere în Copou ar costa de zece ori mai puțin. Totuși, în 2012, guvernul a oferit Penitenciarului un teren de 20 ha în județul Neamț pentru construirea unui nou penitenciar.

 

Problema amplasamentului penitenciarelor în zonele centrale critice ale unor orașe importante este națională, nu doar specifică Iașului.

Este evident că există numeroase aspecte legate de dezvoltarea, modernizarea centrului orașului, siguranța cetățenilor și eficiența sistemului penitenciar, care trebuie luate în considerare în evaluarea și planificarea viitoarelor amplasamente pentru instituțiile penitenciare.

Este esențial ca autoritățile să abordeze această problemă cu responsabilitate și transparență, având în vedere atât bunăstarea comunității locale, cât și eficiența sistemului penitenciar.

Măsura corectă este relocarea în întregime a acestui obiectiv în afara Iașului, la o distanță rezonabilă (15-20 de km) față de instanțele de judecată.

Cu toții înțelegem necesitatea asigurării unor condiții civilizate pentru persoanele private de libertate, însă acest lucru trebuie realizat într-un mod rațional, fără a afecta viața zecilor de mii de ieșeni care locuiesc în cartierul Copou sau obișnuiesc să facă plimbări în această zonă verde a Iașului.

Amplasarea Penitenciarului Iași în cartierul Copou a fost o eroare de la bun început, de aceea Ministerul Justiției trebuie să aloce fondurile necesare pentru mutarea sa în afara orașului.

Citește și: