Participarea domnului Octavian Fulop, 92 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, la reuniunea lunară a Comitetului interministerial

Participarea domnului Octavian Fulop, 92 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, la reuniunea lunară a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Am participat în această săptămână, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului, la reuniunea lunară a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.
 
A fost una cu totul specială pentru că, pe lângă colegii demnitari, specialiști, șefi de instituții sau parteneri asociați, a participat, pentru prima dată la acest nivel, într-o astfel de reuniune, domnul Octavian Fulop, 92 de ani, supraviețuitor al Holocaustului. 
 
Pentru cei mai mulți dintre participanți, această întâlnire a fost prima cu un supraviețuitor al Holocaustului, ceea ce a fost, desigur, pentru ei, un moment foarte marcant.
L-am cunoscut pe dl Fulop acum câțiva ani, iar în ultimii doi ani ne-am apropiat mult. 
 
Am participat împreună la evenimente publice, ceremonii, și pot spune că domnia sa este un om de o bunătate, modestie, înțelepciune, claritate ieșite din comun. 
 
Prin ceea ce face și spune, prin explicațiile complexe și detaliile expuse, vorbind deseori în fața elevilor, a studenților, a demnitarilor, acolo unde este invitat, domnia sa are cu adevărat atributul de a schimba societatea. 
 
Este o educație ce nu poate fi egalată de niciun sistem și de nicio altă formă oficială sau neoficială de creare a unei conștiințe civice.
Dl Fulop a supraviețuit lagărului morții de la Auschwitz-Birkenau. Originar din Miercurea Nirajului, acesta a fost deportat la vârsta de 13 ani și jumătate, împreună cu întreaga familie, la Auschwitz, unde a cunoscut ororile celei mai mari tragedii din toată istoria globală, Holocaustul. După Auschwitz și-a pierdut părinții, rudele, prietenii. A supraviețuit comunismului și postcomunismului.
 
Participarea domnului Fulop la această reuniune, întâlnirea domniei sale cu Primul-Ministru Ciucă acum 3 săptămâni la Palatul Victoria, prezența in ceremonii demonstrează că ceea ce facem la Guvern, în special de aproape doi ani, are impact, continuitate și reușește să transmită societății, pe verticală și pe orizontală, termenii, mesajele și acțiunile pe care le vedem necesare în următorii ani în materia educației despre Holocaust, a prevenirii și combaterii antisemitismului și a promovării memoriei.

Citește și: