Participare la o nouă reuniune a comitetului interministerial la Palatul Victoria

Am participat, în această săptămână, la Guvern, la o nouă reuniune a comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură. 

Au luat parte reprezentanți ai celor peste 20 de ministere, agenții, organisme civice. În ciuda unor întârzieri, implementarea strategiei merge înainte, iar măsurile pe care le implementăm vor trebui să pregătească reziliența României și a instituțiilor în fața eventualului val de populism sau extremism pe care îl vor aduce crizele multiple pe care le traversează Europa.

În cadrul reuniunii, am văzut un model de bună practică, de creare a unui centru de studii privind Holocaustul și Genocidul, creat de admirabilul istoric, profesorul Zoltan Tibori Szabo la UBB din Cluj-Napoca. Cu resurse limitate, acesta a realizat un centru științific ce are o arhivă impresionantă, pregătește doctoranzi, face cercetare autentică, și gestionează un program de masterat și 4 cursuri în domeniu în 3 limbi.

Totodată, am discutat despre situația arhivelor, despre cum putem înainta în procesul de deblocare a situației existente, dar și despre colaborarea dintre diferiți parteneri pentru ca viitorul muzeu Național al Istoriei Evreilor și al Holocaustului să aibă parte de o expoziție permanentă comparabilă cu celelalte ale muzeelor europene în domeniu.

Citește și: