275 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Participare la MAE, la evenimentul de deschidere oficială a unei reprezentanțe regionale la București a Institutului Auschwitz

Am luat parte, ca Reprezentant Special al Guvernului, alături de secretari de stat, directori, oficiali guvernamentali, diplomați și experți, în deschiderea evenimentului de diplomație publică „Dezvoltarea unei agende sustenabile de prevenire a genocidului și a crimelor de atrocitate. Cinci ani de parteneriat Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă.



Am subliniat cât de importantă este conștientizarea publică a faptului că prevenirea genocidului, a atrocităților în masă nu este o problemă îndepărtată, atât în timp, cât și în spațiu. 

Crimele în masă, atrocitățile sunt în continuă desfășurare, iar după cel de-al doilea război mondial expansiunea geografică a acestora a crescut exponențial. 

Putem aminti, printre altele, crimele din anii 90, la granițele României, în conflictele etnice și religioase din spațiul fostei iugoslavii, iar astăzi, cele petrecute în Ucraina. 

Unde un stat independent, suveran, pașnic a fost invadat de agresorul Federația Rusă, acesta din urmă folosind toate crimele, metodele și instrumentele specifice genocidului și crimelor împotriva umanității.

Totodată, am evidențiat ce a realizat România în ultimii ani în materia educației despre Holocaust, a prezervării memoriei victimelor Holocaustului, și a combaterii antisemitismului, atât la nivel internațional, național și local.


Am adus în discuție ideea de a crea, prin inițiativă legislativă, un act similar cu Elie Wiesel Act, așa cum în 2018 a fost creat în SUA, prin care programele, comisiile de experți, educația în sensul prevenirii atrocităților să devină o politică publică în sine, cu impact și beneficii importante pentru societate. Crearea biroului Regional al Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă este un imens câștig pentru România, doar 3 astfel de birouri fiind create în lume (SUA, Polonia, Argentina, Uganda).  Institutul a reușit până acum să pregătească aproape 9000 de înalți oficiali guvernamentali, universitari sau jurnaliști, în 91 de state, iar bugetele acestor programe au depășit 7 miliarde de dolari.  Sunt convins că noul director de la București, Gabriela Ghindea, alături de echipa sa vor face o treabă foarte bună.


Informații suplimentare:Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă/ Auschwitz Institute for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities (AIPG), numit până în 2020 Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) este un ONG ce activează în domeniul protecției internaționale a drepturilor omului, cu obiectivul de a preveni genocidul și alte atrocități în masă.  De la înființarea sa, în 2006, Institutul a oferit activități educaționale, de training și asistență tehnică pentru circa 8000 structuri din peste 90 de state pe subiectul prevenirii genocidului și a altor atrocități în masă. Institutul încurajează statele, societatea civilă și mediul academic să coopereze pentru a preveni genocidul și atrocitățile în masă. Institutul are birouri deschise la New York, Buenos Aires, Kampala, Auschwitz și București. Cooperarea MAE cu Institutul Auschwitz a început la finalul Președinției române a IHRA, iar evenimentul din 18 octombrie 2022 a avut menirea de a marca atât împlinirea a cinci ani de parteneriat, cât și deschiderea biroului de la București.Sursa: mae.ro

Citește și: