726 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Participare la întâlnirea de lucru a Grupului de lucru privind identificarea soluțiilor pentru restituirea proprietăților evreiești și acordarea pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului

Am avut onoarea de a participa, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, la o întâlnire de lucru a Grupului de lucru privind identificarea soluțiilor pentru restituirea proprietăților evreiești și acordarea pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului. 

Întâlnirea a fost coordonată de Secretarul de Stat în Cancelaria Primului-ministru, Irina Dumitrița Solomon, și a inclus participarea secretarului general adjunct al Guvernului României, Lucian Rusu.


Restituirea proprietăților confiscate în timpul Holocaustului este un subiect de importanță crucială la nivel mondial. 

În general, aceste plăți de restituire sunt plătite în principal de guvernele Germaniei și Austriei pentru a compensa parțial victimele Germaniei naziste și ale aliaților săi. 

Acestea sunt făcute pentru a compensa pentru locuințele pierdute, afacerile distruse și conturile bancare lichidate. Până în 1952, mai mult de 70 de miliarde de dolari au fost plătiți la peste 800.000 de victime ale Holocaustului. 


În ceea ce privește România, s-a apreciat că peste 300.000 de evrei români au fost uciși în timpul Holocaustului. Începând cu anii 1990, România a adoptat o serie de legi pentru restituirea proprietății private și comunitare, rezultând în procese complexe care uneori se suprapuneau sau se contraziceau și nu erau aplicate eficient

În urma unei decizii din 2010 a Curții Europene a Drepturilor Omului, România a adoptat legislație în aprilie 2013 destinată accelerării restituției și compensării pentru revendicările existente de proprietate privată și comunitară. În septembrie 2013, Organizația Mondială de Restituire a Evreilor (WJRO) a trimis guvernului român un document de poziție care sublinia problemele cu legislația, inclusiv prevederi care întârzie și/sau reduc incorect compensația pentru multe proprietăți.

În februarie 2015, guvernul român a înființat un Grup de lucru privind restituția cu WJRO și Federația Comunităților Evreiești din România (FEDROM) pentru a identifica modificările administrative și legislative care ar îmbunătăți procesul de restituire a proprietăților private și comunitare evreiești.

Ulterior, în mai 2016, România a adoptat legislație pentru a aborda trei probleme prioritare identificate de Grupul de lucru: prioritizarea procesării cererilor de restituire a victimelor Holocaustului, abordarea obstacolelor legate de returnarea proprietăților care au fost abuziv „donate” de comunitățile evreiești și alte minorități naționale; și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă Fundația Caritatea și alte minorități naționale în calitate de succesorii legali ai entităților separate a căror proprietate a fost confiscată


În noiembrie 2016, Parlamentul României a adoptat o legislație care extinde o pensie lunară existentă, precum și alte beneficii, supraviețuitorilor Holocaustului și altor victime ale persecuției, care nu mai au cetățenia română. Pensia poate ajunge până la 700 de lei (aproximativ 150 de dolari) pe lună, în funcție de tipul și durata persecuției. 

În iulie 2022, a fost negociat un acord între Israel și România, care a deschis calea pentru ca guvernul român să accepte în sfârșit documentația oficială israeliană și să ofere pensii lunare pentru aproximativ 15.000 de supraviețuitori ai Holocaustului din România care acum locuiesc în Israel1.

În pofida acestor eforturi, implementarea legii a fost dificilă și multe dintre victimele Holocaustului nu au beneficiat de această nouă legislație. Motivul principal a fost că procesul de aplicare este greoi și dificil de înțeles pentru supraviețuitorii care aplică din străinătate.

Având în vedere aceste provocări, este evident că mai este mult de lucru pentru a asigura că toți supraviețuitorii Holocaustului primesc sprijinul și recunoașterea pe care le merită. 

În acest sens, ne angajăm să continuăm să lucrăm cu partenerii noștri internaționali și să căutăm noi modalități de a îmbunătăți procesele de restituire și de a oferi pensii pentru supraviețuitorii Holocaustului.

Citește și: