Participare la evenimentul-conferință "20 solutions for a greener Europe, for all of us"

La invitația Consiliului Județean Iași, am participat la evenimentul-conferință “20 solutions for a greener Europe, for all of us”, în cadrul celei de-a 20-a ediții a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, organizată de către Comitetul European al Regiunilor. 

Au fost prezenți specialiști și factori de decizie din domeniile vizate, ONG-uri și cetățeni de toate vârstele pentru a discuta despre posibile măsuri implementabile pentru o Europă prietenoasă cu mediul.

România, ca membru al familiei europene a făcut progrese către dezvoltarea verde, iar cel mai puternic mesaj este dat acum prin Planul Național de Redresare și Reziliență, unde componenta de mediu ocupă mai bine de jumătate din ceea ce urmează să fie realizat în România. 

Aici putem vorbi de autostrăzile verzi, de investițiile în energie sustenabilă, transportul ecologic, managementul deșeurilor sau reabilitarea energetică a clădirilor.

Reamintesc faptul că Guvernul României a aprobat 434 de proiecte depuse de 46 de autorități centrale și 388 de unități administrativ-teritoriale. 

Din acestea, pentru componenta C5, Valul Renovării, 30 de proiecte aparțin județului Iași, printre care reabilitări de școli, cămine culturale, sedii administrative și clădiri rezidențiale. 

Mai departe, pentru componenta C10 din PNRR, Fondul local, peste 20 de proiecte vor fi finanțate în județul Iași, printre care enumăr stații de încărcare electrice, amenajări de piste de biciclete sau construcția de locuințe nZEB pentru tineri, adică acele locuințe cu consum aproape de zero. 

Acestea sunt o parte dintre proiectele palpabile prin care județul nostru, dar întreaga țară per ansamblu, fac progrese în direcția dezvoltării prietenoase cu mediul.

Citește și: