234 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Participare la ceremonia priilejuită de semnarea contractelor pentru două proiecte de suflet: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat.

Am participat la ceremonia priilejuită de semnarea contractelor pentru două proiecte de suflet: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat. 


În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am fost primul care am acționat, încă de anul trecut, ca cele doua muzee să fie prinse în PNRR. 

În alte condiții, ar fi fost aproape imposibil ca statul român sa finanțeze cele doua muzee in condițiile in care toate reabilitările sau construcțiile noi ale instituțiilor din cultură din ultimele decenii s-au realizat cu ajutorul finanțărilor nerambursabile.


Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat va deveni, practic, primul și cel mai mare complex muzeal memorial și educațional dedicat victimelor comunismului, realizat și asumat exclusiv de Guvernul României după 1989, în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat. 

Proiectul are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și amenajarea sa muzeală, realizarea unei expoziții permanente și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale; noul complex va deveni un centru pentru derularea unor proiecte culturale, documentare, turistice.


Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din București a fost stabilit prin lege și este o prioritate a mandatului meu de Reprezentant Special al Guvernului. 

Muzeul va fi o resursă educațională cu impact puternic asupra reprezentărilor memoriale cu privire la trecutul recent. România va fi mai demnă, mai europeană și mai cinstită cu cetățenii săi dacă își asumă istoria așa cum a fost ea, cu bune și cu rele.

Citește și: