715 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

O nouă reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitiamului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură

Am avut onoarea de a participa la o nouă reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, la Palatul Victoria. Reuniunea a fost coordonată de secretarul de stat în Cancelaria Primului-Ministru, doamna Irina Dumitrița Solomon.

 


Educația: Instrumentul Nostru Principal

Am discutat despre rolul și importanța educației în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării. Sunt ferm convins că prin educație putem învăța lecțiile trecutului pentru a clădi un viitor solid și durabil.

 


Invitați de Marcă

Am avut plăcerea de a o avea alături de noi pe doamna Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, un model de excelență în educație și un model de leadership și viziune în învățământ. Doamna Tova Ben Nun-Cherbis a fost însoțită de Alexandru Burlacu, unul dintre elevii excepționali ai acestui complex, care a vorbit despre proiectul său privind procesul simulat al părintelui igienei rasiale, Ernst Rudin, care a avut loc în Parlamentul României în martie 2023.

De asemenea, din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași, doamna prof. dr. Eliza Ilie, inspector școlar pentru istorie și socio-umane, a prezentat modele de bune practici în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului la nivel local.


Rolul Meu ca Reprezentant al Guvernului României

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, mă angajez să acord o atenție deosebită acestor aspecte, și în mod special nevoii de a asigura coordonarea între instituțiile și structurile specializate în educația și memoria Holocaustului precum și combaterea antisemitismului.


Progresele Noastre

În ultimii 15 ani, România a făcut progrese semnificative în domeniul legislativ și instituțional. În anul 2021, Guvernul a adoptat Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării șidiscursului instigator la ură, un document strategic cu măsuri concrete pentru următorii trei ani. Aceste eforturi au făcut ca România să devină un model regional în ceea ce privește asumarea trecutului și combaterea negării și distorsionării.


Încheiere

În concluzie, sunt convins că educația este cheia pentru a înțelege trecutul și a construi un viitor mai bun. Prin învățarea lecțiilor trecutului, putem preveni și combate antisemitismul, xenofobia și radicalizarea. Reuniunile Comitetului interministerial, precum cea la care am participat recent, sunt esențiale pentru a asigura implementarea eficientă a Strategiei naționale.

În plus, participarea unor personalități marcante din domeniul educației și cercetării subliniază importanța colaborării și a schimbului de bune practici în acest proces. Sunt mândru de progresele pe care le-am făcut și sunt încrezător în direcția pe care o urmăm.

 

Citește și: