Noua lege ține cont de inechitățile din sistem! Educație pentru toți! Sistemul de educație este deschis tuturor și formează caractere!
Măsurile cuprinse în noile legi ale educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România. Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel – mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor.
România are nevoie ACUM de reforma sistemului de educație. Veșnicele amânări, lipsa consultării beneficiarilor și a societății, lipsa unei viziuni și a unei strategii pe termen lung, lucrurile începute și neterminate, toate au afectat, în timp, calitatea actului educațional și rezultatele în învățământul românesc. Avem acum șansa de a reconstrui pe principii solide, sănătoase, în acord cu problemele și nevoile celor direct implicați, în acord cu vremurile pe care le trăim, în acord cu nevoia României de a avea generații de tineri bine pregătiți.
Un altfel de viitor pentru România înseamnă altfel de școală. Începem reforma în educație!
- finanţarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.
- rețeaua școlară va fi adaptată nevoilor fiecăeri comunități
- reconfigurarea programelor ,, A doua șansă”, cu finanțare flexibilă
- În unitățile de învățământ preuniversitar, se va derula programul „Şcoala după şcoală„, care cuprinde activităţi educative, pentru consolidarea competenţelor dobândite sau de accelerare a învăţării, precum și alte activități pentru susținerea dreptului la educație, inclusiv de tip recreativ sau de timp liber
- În unitățile de învățământ preuniversitar, se va derula programul programul “ Învățare remedială”, pentru susținerea dreptului la educație și asigurarea de șanse egale pentru elevii cu dificultăți de învățare sau care din diferite motive înregistrează regres școlar și care beneficiază în mod obligatoriu de educație remedială, în vederea atingerii rezultatelor așteptate/propuse în procesul evaluării. Programul „ Învățare remedială” poate fi realizat în cooperare cu organizații non-guvernamentale, în regim de voluntariat și poate include activități pentru întreaga familie, în măsura în care acestea sprijină învățarea. Școala va face o analiză a nevoilor de implementare a Programului „ Învățare remedială” și o propunere de realizare a activităților aferente acestuia, pe baza rezultatelor analizei de nevoi și conform criteriilor stabilite în normele metodologice, aprobate prin ordin al ministrului educației, care se transmit DJIP/DMBIP spre aprobare.
- Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia în continuare de gratuitate la serviciile publice de transport local, judeţean, interjudețean- rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.