„Nine eleven” este pentru orice american un simbol al memoriei și al felului în care civilizația occidentală a fost atacată

Am trăit un an în cele două orașe care au fost ținte ale terorismului – Washington DC și New York – ambele simboluri ale libertății, democrației și prosperității. 

„Nine eleven” este pentru orice american un simbol al memoriei și al felului în care civilizația occidentală a fost atacată, dar în același timp un test al solidarității și al rezilienței în fața extremismului, a fanatismului politic și religios. Îmi aduc aminte și acum, după decenii, cum, în septembrie 2001, am auzit pentru prima dată la radio despre știrea că un avion lovise unul din turnurile gemene. Nimeni nu a putut anticipa amploarea dramei.

20 de ani de la atacurile teroriste de la 11 Septembrie înseamnă aproape o generație. Lumea s-a schimbat fundamental în două decenii, dar marea tragedie va rămâne pentru totdeauna: un atac la adresa valorilor noastre fundamentale, de o violență extremă, prin uciderea a peste trei mii de oameni nevinovați în inima democrației globale, în America.

Memorialul de la New York este impresionant prin felul în care spune istoria acestui moment, dar mai ales prin simbolul și mesajul pe care îl transmite generațiilor viitoare și vizitatorilor de pe tot globul care nu au trăit direct acele momente. 

Memorialul și muzeul întregesc și mai bine felul în care americanii înțeleg și au o cultură fabuloasă pentru memorie și trecut!

Pentru newyorkezi, 9/11 este o imagine a coșmarului fără precedent în istoria metropolei de pe Hudson. 

Îmi amintesc despre reacțiile interlocutorilor mei, la New York, atunci când venea vorba despre 9/11. Un amestec de furie, groază, revoltă, lacrimi și povestiri personale.

Am un imens respect pentru memoria victimelor și pentru toți cei care contribuie astăzi la amintirea lor în orice chip.


România este solidară astăzi un Statele Unite ale Americii, parteneriatul nostru strategic nu înseamnă doar chestiuni, politice, militare, economice. 

Relația cu SUA este astăzi dublată de o empatie puternică. Aproape un milion de români sunt în SUA, iar istoria și ajutorul Americii pentru noi în istoria recentă și în ultima sută de ani este imens, fovorabilitatea românilor față de americani este colosală.

Fie veșnică amintirea victimelor de la 9/11! Libertatea și democrația nu vor fi învinse niciodată!

Citește și: