Moldova trebuie să primească o șansă la viață mai bună prin construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară

În prezent, pacienții care așteaptă un tratament vital la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași se confruntă cu perioade de așteptare extrem de lungi. Pot dura între 2 și 3 luni până când aceștia primesc îngrijirea medicală necesară, iar în acest interval starea lor de sănătate se poate deteriora grav. Este o situație inacceptabilă, care necesită o intervenție urgentă.

Statisticile sunt alarmante în regiunea noastră. Avem un pat de spital la 45.000 de locuitori, în timp ce media națională este de 13.000 de locuitori la un pat de spital. Aceasta înseamnă că, în comparație cu restul țării, avem o capacitate de tratament extrem de limitată. 

Este o realitate dură pentru cei 4,5 milioane de locuitori ai Moldovei, care se confruntă cu riscuri crescute pentru sănătatea lor.

Cu toate acestea, există o speranță. Prin realizarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, putem schimba această realitate și putem aduce îmbunătățiri semnificative în sistemul nostru de sănătate. Acest proiect major va crește capacitatea actualului institut și va reduce considerabil timpul de așteptare pentru pacienți. În plus, va adăuga 7 secții care nu există în prezent în România, pentru a acoperi mai bine nevoile populației noastre.

Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară este pentru oameni și despre oameni și aceasta a fost ideea de la care administrația PNL de la Consiliul Județean Iași, împreună cu Ministerul Sănătății, actualul institut de boli cardiovasculare și Primăria comunei Miroslava, a pornit când a fost încheiat și protocolul de asociere.

Recent, am adresat o interpelare Ministrului Sănătății pentru a obține clarificări cu privire la declarațiile neadevărate făcute de domnul Rafila în legătură cu bugetul alocat acestui proiect vital.

Este absolut fals ceea ce afirmă domnul Rafila! 

Proiectul prezentat de Consiliul Județean Iași respectă în întregime ghidul de finanțare. 

Bugetul solicitat din PNRR reprezintă doar 60% din suma totală necesară investiției, iar investiția totală pentru construirea și dotarea spitalului este de 1.479.904.083,97 lei.

Este crucial ca Ministerul Sănătății să prezinte măsurile pe care le va implementa pentru a asigura realizarea acestui proiect de importanță majoră pentru sănătatea populației noastre. Trebuie să înțelegem modul în care această investiție va fi gestionată și cum putem colabora pentru a asigura succesul proiectului.

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară nu este doar despre clădiri și echipamente medicale. Este despre a oferi oamenilor speranță, îngrijire de calitate și o șansă la o viață mai bună. Această investiție este crucială pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor noștri și pentru a reduce riscurile asociate bolilor cardiovasculare.

Așadar, vă îndemn să ne unim eforturile și să sprijinim realizarea acestui proiect important pentru sănătatea și bunăstarea populației din regiunea noastră. 

Haideți să punem presiune asupra autorităților și să ne asigurăm că bugetul necesar este alocat și că implementarea se realizează într-un mod eficient.

Investiția în sănătate este investiția în viitorul nostru. Haideți să facem din Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară o realitate, pentru că fiecare dintre noi merită o șansă la o viață sănătoasă și fericită.

Citește și: