“Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, 9 Octombrie, rememorează începutul deportărilor masive ale evreilor din Bucovina în Transnistria, teritoriul dintre Bug și Nistru aflat în perioada Holocaustului sub administrație românească. Începând cu acea zi, peste o sută de mii de evrei au fost îmbarcați în trenuri de marfă, purtați pe jos zeci de kilometri, hăituiți, umiliți, maltratați. Alte mii au sfârșit chiar în timpul acestor deportări, de epuizare, boli sau frig. Execuțiile individuale au fost, de asemenea, parte a acestui infernal transfer.
Dar aceste realități au fost doar o parte a Holocaustului din România. Pogromurile, trenurile morții, munca forțată, deportările, execuțiile, barbariile de neimaginat, politicile antisemite, rasiale și discriminatorii, excluderile din viața profesională, umilințele, deposedările de bunuri și alte abuzuri sau crime terifiante s-au petrecut în timpul celei mai mari tragedii din istoria noastră globală.
În urmă cu două decenii, statul român a pus bazele unui proces de asumare a trecutului și reconcilierii, pentru a reda adevărul istoric și pentru a da sens atașamentului față de valorile euro-atlantice. Acest proces trebuie să fie continuu și ireversibil.
Admițându-și trecutul, istoria, responsabilitățile și consecințele, statul român dovedește conștiință civică, putere instituțională și onoare.