am - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

În România vom finanța, prin Planul Național de Redresare și Reziliență,  Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind comunismul din România.

Acest proiect va fi de fapt un muzeu memorial care va integra complexul fostului penitenciar într-un areal muzeistic având integrat un centru educațional și are o alocare bugetară de aproximativ 9 milioane euro.

Complexul închisorii a fost închis după 1963, iar din 2013 este în proprietatea și în administrarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România.

În perioada comunismului, aici au fost încarceraţi reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici greco-catolici şi romano-catolici, precum şi alţi indezirabili.

Începând cu anul 1955, închisoarea a găzduit o mare parte a elitei ţărăniste care supravieţuise altor închisori, printre care Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Nicolae Adamescu, Victor Anca, Corneliu Coposu, Mihai Balica, Jenică Arnăutu și mulți alții.


Am avut zilele trecute o intâlnire de lucru cu Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, prof. Dr. Daniel ȘANDRU, de secretarul de stat în Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene, Csilla HEGEDUS, și de secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Adrian-Zsolt MATUZ, cu care am discutat despre etapele tehnice, birocratice și implicațiile financiare pentru ca finanțarea din PNRR să devină operațională, astfel încât la finalul acestui an să poată fi semnat contractul cu Compania Națională de Investiții, realizată licitația pentru lucrările de proiectare și execuție și demarate lucrările pentru reabilitarea și realizarea Memorialului de la Râmnicu Sărat.

Citește și: