49 1 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Materia educației despre Holocaust și experiența americană în acest domeniu, obiectivele vizitei în SUA

În cadrul întâlnirilor pe care le am în SUA în aceste zile, am vizitat „Consiliul Carolinei de Sud pentru Holocaust (SCCH)”, o instituție locală finanțată de statul Carolina de Sud și creată special pentru a pregăti profesori, pentru a susține memoria victimelor Holocaustului, pentru a inspira tinerii asupra unei culturi civice care să respingă discriminarea, antisemitismul, xenofobia. 

Această instituție consideră că educația Holocaustului este importantă pentru a crea o cetățeni educați, cu cunoștințe solide, abilități de gândire critică și angajamentul de a promova o societate fără prejudecăți și discriminare.


Am fost impresionat de cum acest consiliu reușește să facă atâtea lucruri cu impact semnificativ în societate: traininguri anuale cu sute profesori, realizează interviuri cu supraviețuitori și eliberatori sau martori, oferă burse pentru tineri (care constau în granturi sau în workshopuri), găzduiește întâlniri și discuții cu supraviețuitori, realizează excursii tematice în Europa (la Auschwitz și în alte locuri ale memoriei), realizează concursuri de eseuri și alte competiții științifice. 

Am fost impresionat când am aflat că și bibliotecarii colegiilor sau liceelor din Carolina de Sud beneficiază aici de training-uri tocmai pentru a ști ce cărți despre Holocaust să recomande elevilor.

 Consiliul din Carolina de Sud pentru Holocaust a fost înființat în 1989 printr-un mandat legislativ de stat și funcționează în parteneriat de colaborare cu legislatura de stat și Departamentul de Educație al Carolinei de Sud pentru a promova conștientizarea despre Holocaust și pentru a onora supraviețuitorii și eliberatorii din lagărele de concentrare. 

În acest scop, Consiliul sprijină programe de formare a cadrelor didactice, evenimente speciale care discută istoria Holocaustului, drepturile omului și genocidul, precum și comemorarea anuală a Holocaustului pe tot cuprinsul statului.


De asemenea, am vizitat în aceste zile Universitatea din Carolina de Sud și am avut întâlniri și discuții tematice cu profesori, cercetători și istorici despre educația privind Holocaustul și despre cum pot universitățile să integreze centre de cercetare, dar și de formare pentru profesori în acest domeniu. 

Aceste centre trebuie să existe pe viitor și în universitățile românești și să fie instrumente pentru studenți spre a-și însuși programe educaționale și o cultură civică pentru a respinge diversele forme de discriminare și violență politică și simbolică. 

Universitatea din Carolina de Sud a creat în interiorul campusului său un impresionant centru care poartă numele legendei, victimei a Holocaustului, Anne Frank. 

Misiunea centrului este de a educa vizitatorii despre antisemitism și alte forme de discriminare. 

Vizitatorii primesc tururi ghidate cu în expoziție, care folosește citate, fotografii, videoclipuri, artefacte originale pentru a reprezenta experiența familiei Annei, când s-au ascuns în spatele afacerii tatălui ei.

Totodată, am avut o întrevedere cu specialiști în educație-cercetare și vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC. Am împărtășit ideile noastre despre cum vom reuși să pregătim un număr cât mai mare de profesori ai viitoare discipline obligatorii în materia educației despre Holocaust, despre experiența americană în acest domeniu și despre cum putem grăbi astăzi realizarea recomandărilor restante din raportul final al Comisiei Wiesel.


Citește și: