În loc să crească independența energetică a României, măsurile PSD din 2018 în domeniul energiei ne-au făcut mai dependenți de gazul rusesc

“Cine uită trecutul e <condamnat> să îl repete”. 
 
Acesta e un citat care se potrivește foarte bine în contextul campaniei desfășurate, astăzi, de partenerii de guvernare împotriva PNL pe subiectul energiei.
 
Am luat act de campania negativă online, dar nu vom răspunde în aceeași manieră. 
 
Pentru noi, cel mai important lucru în aceste vremuri, complicate la nivel internațional, este să asigurăm României stabilitate și o guvernare responsabilă. Preferăm, din acest motiv, să păstrăm un dialog instituțional și politic corect, în interiorul coaliției. 
 
Este modul în care gândim și acționăm noi, liberalii.
 
În același timp, un recurs la memorie este util și necesar. Să ne amintim unde am fost și unde nu ne mai dorim să ajungem.
O cronologie scurtă:
 
În ianuarie 2018, PSD liberaliza piața. Ulterior, în decembrie 2018, PSD se răzgândea și adopta celebra OUG 114, o decizie care a dezechilibrat complet piața. A blocat investițiile din energie și tot ce a “reușit” a fost să ne facă mai dependenți de gazul rusesc. Astăzi vedem cât de periculoasă era de fapt o astfel de dependență.
Imediat cum PNL a venit la guvernare a abrogat OUG 114, ordonanță care ne-a și adus o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.
 
De aceea, avem convingerea că tipul acesta de dezinformări nu au capacitatea să acopere o realizare deosebit de importantă pentru țara noastră din domeniul energiei. 
 
România va primi un împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. 
 
Și aceasta este o reușită de necontestat, cu o contribuție importantă a președintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei Virgil Popescu.
 
Înțelegem dorința PSD de a se distanța de efectele crizei energetice de la nivel mondial, dar nu intrăm în niciun joc de imagine pe un subiect atât de important. 
 
În aceste vremuri de criză internațională, trebuie să asigurăm României stabilitate și încredere în actul de guvernare responsabil.

Citește și: