Legile educației intră în linie dreaptă pentru adoptare
Legile Educației au parcurs etapa de analiză din partea grupului de experți desemnați de partidele de Coaliție. În urma acestei analize, au fost formulate diverse observații și amendamente care vor fi asumate de forma finală a Legilor Educației.
În acest moment există un consens la nivelul partidelor Coaliției în ceea ce privește aprobarea acestei reforme importante.Reforma din domeniul Educației urmărește mai multe obiective. Astfel, educația urmează să fie adaptată fiecărui elev. Introducerea conceptului de ”portofoliul educațional” va ajuta consilierii școlari, profesorii și părinții să decidă care este cel mai bun parcurs de urmat pentru elev. Înclinațiile copilului vor fi observate devreme, pentru a se putea orienta spre o direcție educațională în care va performa.
De asemenea, cadrele didactice vor avea un grad mai mare de profesionalism, ca urmare a introducerii necesității absolvirii unei forme de învățământ superior pentru a intra pe post.
Profesorii vor putea urma programe de îmbunătățire a calităților lor pedagogice, iar inspectorii școlari vor face evaluări și vor semnala îmbunătățirile necesare pentru creșterea calității în actul educațional. Drept urmare, va crește calitatea actului educațional.
Noile legi ale educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația unei reforme autentice a sistemului educațional din România.
Principiile susținute de PNL în ceea ce privește Legile Educației sunt foarte clare.
Susținem performanța și accesul neîngrădit la educație, prevenirea și combaterea abandonului școlar, un învățământ centrat pe elevi și studenți și un act educațional adaptat în funcție de nevoile și dorințele lor, dar și creșterea calității în educație. România are nevoie de o reformă adevărată a sistemului de educație, în urma căreia elevii și studenții să iasă mai bine pregătiți de pe băncile școlii.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege a învățământului preuniversitar este apariția portofoliului educațional, care urmărește activitatea elevului din grădiniță până la bacalaureat. Va conține toate mediile anuale, certificatele obținute și rezultatele de la evaluări naționale. Portofoliul va fi consultat de consilierul școlar în orice discuție despre orientarea educațională sau profesională al elevului. Pentru acoperirea nevoii de consiliere, noua lege prevede majorarea numărului de consilieri școlari până la ținta de un consilier la 800 de elevi. Avantajul apariției portofoliului educațional și a întăririi rolului consilierului școlar este aflarea din timp a unei direcții potrivite pentru capacitățile elevului. Astfel, se vor evita situațiile în care părinții selectează un profil de liceu care nu corespunde cu înclinațiile copilului, iar la absolvirea liceului, tânărul își va alege drumul în viață bazându-se pe sfaturi profesioniste și argumentate.