Lege: Instituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după documente emise de alte entități ale statului. Legea a fost promulgată.

În Romania, zilnic, se pierd ore întregi alergând pe la instituții, făcând copii de buletin, arătând certificate de naștere în original sau certificate de urbanism.
Inițiativa legislativă aprobată are două prevederi simple:
Se interzice instituțiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administratiei publice centrale.

✅ Instituțiile publice si organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin.(l), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public.

Acest demers vine în sprijinul cetătenilor și, totodată, este un nou impuls pentru reforma si modernizarea administratiei publice.

Legea prin care instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluţionarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Citește și:

În cadrul întâlnirii cu ambasadorul Andrew Bremberg, partea română a subliniat că astfel de instituții joacă un rol prioritar în procesul de asumare a trecutului recent și de promovare a educației civice, în acest context amintind de inițiativele derulate la nivel național: Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. 
 
Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate.
 
În cadrul întrevederii, a fost abordată și situația de securitate din regiune, Andrew Bremberg exprimându-și aprecierea pentru modul în care România s-a implicat în gestionarea crizei refugiaților provocată de agresiunea militară rusă din Ucraina. 
 
În acest context, premierul Nicolae Ciucă a amintit de sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat și a subliniat importanța consolidării Parteneriatului strategic dintre cele două state.