Lansare de carte ”Istoria Holocaustului. Desființarea Omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”

Am participat la lansarea cărții ”Istoria Holocaustului. Desființarea Omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann” scrisă de colegul meu din PNL Ovidiu Raețchi.

Ca oameni care ne vedem fiecare de viețile noastre, nu ne confruntăm cu orori. Poate doar cei care lucrează în criminalistică. Și mai este o variantă – dacă ne apucăm să scriem o carte despre istoria holocaustului – cel mai negru episod al istoriei mondiale moderne. Este un episod atât de abisal, încât nu vom reuși niciodată să înțelegem pe de-a-ntregul cum a fost posibilă o astfel de crimă abominabilă la o scară atât de mare.

Ovidiu Raețchi a trecut prin toate cărțile importante care vorbesc despre toată această traumă șocantă – o numesc așa pentru că orice om cu un dram de empatie și simț moral se cutremură citind și aflând și punând cap la cap toate dimensiunile acestei crime de proporții. De altfel, autorul a mărturisit că în timpul documentării a avut nevoie de pauze dese dintr-o „neputință fizică de a gestiona atâta rău”. Istoria Holocaustului – cartea lui Ovidiu Raețchi – s-a născut, sunt convins, din nevoia de a înțelege și de a explica, totuși, cum a fost posibil Shoah-ul.

 

Am să vă spun de la început – această carte este scrisă după toate regulile care spun că principalul beneficiar al unei cărți este cititorul. Adică stilul este foarte prietenos, Ovidiu Raețchi scrie așa cum scriu astăzi cei mai reputați și mai citiți scriitori occidentali, cine se apucă de lectură nu va lăsa cartea din mână. Subliniez acest aspect pentru că mi se pare deosebit de important și repet, calitatea scriiturii este fără cusur.

România stă foarte modest la capitolul producției istoriografice despre Holocaust în raport cu amploarea, cu numărul de victime, cu implicare statului, cu răspunsul salvatorilor etc.

Lucrurile s-au mai îmbunătățit în ultimii 15 ani, dar suntem departe de lumea occidentală.

Romania are în continuare o problemă de înțelegere a propriului trecut, de educație despre trecut

 Cartea are marele merit că apropie România și bibliografia românească despre Holocaust de lumea occidentală

• E încă un semn de însănătoșire si progres pentru ocietatea românească. 

Citește și: