442 - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

La Reprezentanței Comisiei Europene în România – moment de reflecție asupra Holocaustului

La invitația Reprezentanței Comisiei Europene în România, am participat la un moment de reflecție asupra Holocaustului și asupra modului în care rememorarea acestui eveniment tragic din istoria Europei se poate concretiza în acțiuni menite să combată antisemitismul și să contribuie la crearea unei societăți favorabile incluziunii, bazate pe egalitate și respect.



Au luat parte la această întâlnire ambasadori din state europene în România, rectori și reprezentanți ai instituțiilor relevante în promovarea politicilor memoriei. A fost un moment emoționant în care am ascultat mărturiile lui Octavian Fulop, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz. Domnul Fulop, acum în vârstă de 92 de ani, a fost internat în lagărul morţii Auschwitz la vârsta de 13 ani şi jumătate, împreună cu întreaga familie.  A fost martor la transportul miilor de oameni de la selecţia de la gară până la crematoriu și a trăit toate ororile posibile pentru soluţia finală. Domnia sa este, prin puterea exemplului, un simbol al iertării, al modestiei, al puterii nestrămutate de a învinge ororile istoriei și mai ales un simbol al căldurii umane în cel mai pur sens.


Au trecut 78 de ani de la 27 ianuarie 1945, ziua în care naziștii au fost alungați de la Auschwitz. Astăzi, această zi reprezintă o dată simbol pentru umanitate – Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului.  De-a lungul acestor ani, în amintirea a ceea ce a fost și cu marea speranță că nu vom cădea atât de adânc în barbarie din nou, s-au rostit discursuri remarcabile și inspirate, pline de emoție și empatie, de regrete și compasiune.  Mă înclin în amintirea victimelor acestei supreme tragedii cerându-mi iertare mereu și mereu în numele statului român. Este modul nostru de a le transmite supraviețuitorilor Holocaustului că destinele strivite de ororile rasismului nu se vor repeta.

Citește și: