Poza steag national - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

La mulți ani, România!

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri” – 

Regele Mihai I al României

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este nu doar un moment de sărbătoare, ci și o ocazie de a ne reaminti că valorile libertății și unității sunt temeliile pe care s-a construit națiunea noastră.

În 1918, la Alba Iulia, cuvintele lui Vasile Goldiș au răsunat ca un imn al speranței și determinării. Mii de români, uniți de visul unei națiuni întregi, au pus bazele unui viitor în care dreptatea și libertatea să fie pilonii societății. 

Acest spirit de solidaritate și curaj a condus la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, marcând astfel începutul unei ere noi.


Astăzi marcăm și spiritul neînfrânt al unui oraș care a devenit refugiu și speranță în timpurile cele mai întunecate: Iași, capitala de război.

În vremuri de mare încercare, când Bucureștiul a fost ocupat, Iașul a devenit inima pulsândă a României, găzduind guvernul, parlamentul, și sute de mii de refugiați. Supraaglomerat și sub presiunea nevoilor imense, orașul a rămas un bastion al rezistenței și speranței, exemplificând curajul și solidaritatea românilor.

În ciuda condițiilor grele, Iașul a demonstrat o reziliență extraordinară. Regina Maria și-a împărtășit în jurnalul său impresiile despre oraș, descriindu-l ca fiind plin „până la refuz”, în timp ce refugiații se luptau cu penuria de alimente și epidemia de tifos. Aceste momente de grea încercare sunt mărturie a forței și sacrificiului unui oraș și al locuitorilor săi, care nu au ezitat să își deschidă porțile și inimile în fața suferinței.


Să onorăm astăzi memoria acelor vremuri eroice și să ne inspirăm din forța și voința înaintașilor noștri. Ei ne-au arătat că, împreună, putem depăși orice obstacol și putem transforma visele în realitate.

Este momentul să recunoaștem și să răsplătim aceste eforturi prin susținerea dezvoltării urbane și a infrastructurii, cum ar fi finalizarea autostrăzilor A7 și A8, construcția Spitalului Regional de Urgență și a Sălii Polivalente – proiecte esențiale pentru onorarea trecutului și construirea viitorului care țin exclusiv de către Guvernul României.

La mulți ani, România! La mulți ani, Iași! La mulți ani, români de pretutindeni!

#1Decembrie #ZiuaNațională #IașiCapitalaDeRăzboi #UnitateșiLibertate

Citește și: